Joulu on lahjojen antamisen aikaa. Muistathan antaa myös verottajalle omansa.

Jaakko Maijala

Senior Specialist, Tax Services

Näin vuoden lopulla, ja erityisesti joulun aikaan, yrityksillä on tapana muistaa asiakkaitaan ja työntekijöitään erilaisilla lahjoilla. Verottajaa ei kuitenkaan parane unohtaa lahjahuumassa. Työntekijöille ja asiakkaille annettaviin lahjoihin liittyy molempiin omat verotukselliset erityispiirteensä.

  • Työntekijöille annettavat joululahjat
    • Verotuskäytännön mukaan työntekijöille voidaan antaa verovapaasti vähäisiä (alle 100 €) lahjoja. Verovapaana lahjana ei kuitenkaan voi antaa rahaa, lahjakortteja tai muita rahanomaisia suorituksia. Työntekijä ei saa myöskään itse valita lahjaansa. Hyväksyttyjä lahjoja ovat esim. erilaiset herkkukorit. Jos annettu lahja ei täytä verovapauden edellytyksiä, se luetaan työntekijän palkaksi.
    • Yrityksen omassa verotuksessa työntekijöille annetut lahjat ovat tuloverotuksen puolella vähennyskelpoisia, mutta arvonlisäverotuksessa lahjojen hankintahintaan sisältyvää veroa ei saa vähentää.
  • Asiakkaille ja muille sidosryhmille annettavat lahjat
    • Mainoslahjoiksi luokiteltavat lahjat ovat verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja. Mainoslahja on luonteeltaan vähäarvoinen (alle 35 €) massalahja, joka annetaan samanlaisena ja samaan aikaan laajalle joukolle. Tyypillisiä mainoslahjoja ovat erilaiset tuotenäytteet, yrityksen merkkipäivänä jaetut lahjat ja yrityksen logolla varustetut tavaralahjat.
    • Edustuslahjat valitaan yksilöllisemmin lahjansaajan mukaan ja ovat usein arvokkaampia kuin mainoslahjat. Alkoholilahjat ovat verotuskäytännön mukaan aina edustuslahjoja. Edustuskulut eivät ole lainkaan vähennyskelpoisia arvonlisäverotuksessa ja tuloverotuksessa edustuskuluista saa vähentää 50 prosenttia.

Muistathan, että me Greenstepillä autamme sinua myös kaikissa verotusta koskevissa kysymyksissä!