Reissutarinoita Prahasta

Prahan lumoava kaupunki oli päämääränä greenstepiläisten lähtiessä koulutusmatkalle syys-lokakuun vaihteessa. Kokosimme matkastamme reissupäiväkirjaa sekä videon!

Päivä 1.

Prahan lumoava kaupunki oli päämääränä greenstepiläisten lähtiessä koulutusmatkalle syys-lokakuun vaihteessa. Ensimmäisen retkipäivän aamu alkoi innokkaiden Greenstepiläisten kokoontuessa Helsinki-Vantaan lentokentälle kaikista Greenstep-kaupungeista: Oulusta, Espoosta, Turusta, Tampereelta, Vaasasta ja Jyväskylästä. Yhteensä matkaan lähti 74 Greenstepiläistä. Vaikka koneen lähtöaika päivittyi aamun aikana useampaan kertaan, yksi asia oli varma: seuraavat kolme päivää olisivat täynnä uuden oppimista, kollegoihin tutustumista, ideoiden vaihtoa ja rentoa yhdessäoloa.

Heti matkamme alussa lentokoneen kapteeni toivotti Greenstepiläiset tervetulleiksi lennolle ja kehotti liikkumaan ”vihreällä askeleella”. Mahtava alku matkalle siitä huolimatta, että lentohenkilökunta oli aluksi luullut meitä kansantanssiseuraksi. Prahan lentokentältä suuntasimme kiertoajelulle tutustumaan kaupungin historiaan. Paikallisoppaaksemme saimme Janin, joka oli nuoresta iästään huolimatta jo konkari. Suomalais-tšekkiläisellä, 13-vuotiaasta lähtien oppaana toimineella Janilla oli kokemusvuosia yli 25, ja hän jakoikin hauskoja tiedonpalasiaan meille tiiviiseen tahtiin koko ajelun ajan.

Ensimmäinen kosketus paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin otettiin viihtyisässä ja tunnelmallisessa kellariravintolassa Prahan linnan seudulla. Vaikka olimmekin myöhästyneen lennon takia hieman aikataulusta jäljessä ja aikainen herääminen alkoi jo tuntua, täytti kuitenkin iloinen puheensorina nopeasti ruokailusalit.

Ruokailun jälkeen oli paikallisten yhteistyökumppaneidemme puheenvuorojen aika. Ensimmäisenä asianajotoimisto Bird & Birdin lakiasiantuntija kertoi meille yritystoiminnan perustamisesta Tšekin tasavallassa. Kuulimme esimerkkejä täällä jo toimivista yrityksistä sekä saimme maakohtaisia käytännön vinkkejä asioista, joita tytäryhtiön perustamisessa maahan tulisi käydä läpi. Käytännön asiat kuten yritysmuoto, toimiston hankinta ja työntekijöiden palkkaaminen tulivat tutuksi. Nähtyämme jo hieman kaupungista ja sen tarjonnasta ei ajatus Greenstepin Prahan toimistosta tuntunut ollenkaan hullummalta idealta.

Toisen, Deloitten asiantuntijan pitämän puheenvuoron aiheena oli robotiikka prosessien tehostamisessa. Vaikka meille kerrottiin heti alussa, ettemme tule näkemään puheenvuoron aikana fyysistä robottia kaatamassa meille lisää kahvia, sai vieraamme silti raikuvat aplodit esitellessään meille robotin toimintalogiikkaa sekä teoriassa että käytännössä. Saimme malliesimerkin liiketoiminnan fiksusta tehostamisesta ja ihmistyöajan käyttämisestä tehtäviin, joihin ihmisaivoja oikeasti tarvitaan.

Kolmantena teemana oli kansainvälistyminen ja kansainvälinen taloushallinto- ja lakiammattilaisten verkosto MSI Global Alliance:en. Auditointi-, taloushallinto- ja lakipalveluita tarjoavan 22HLAV-yrityksen asiantuntija valotti meille sekä omaa toimintaympäristöään että kansainvälisen verkoston tarjoamaa joustavuutta sekä turvaa. Verkoston kautta tutuksi tulleisiin kollegoihin on helppo luottaa, sillä laatu ja toimintatavat on tarkastettu etukäteen.

Kolmen vierailijaesityksen jälkeen tiesimme yritystoiminnan perustamisesta Tšekkeihin, toimintojen tehostamisesta robotiikan avulla sekä kansainvälisen taloushallinnon ammattilaisten verkoston hyödyistä. Oli käytännön harjoittelun aika! Monissa kasvavissa yrityksissä tulee kiinnittää erityishuomiota kommunikaatioon ja viestintään toimintaympäristön muuttuessa. Koska onnistunut viestintä on yrityksen sujuvan toiminnan edellytys, saimmekin kotitehtäväksemme videon suunnittelun ja kuvaamisen tuleville kollegoillemme. Yhteensä kuudelle ryhmälle jaettiin kolme aihetta: Proaktiivinen kommunikaatio asiakastyössä, yhteistyö ja kommunikaatio asiakastiimissä sekä avoin työkulttuuri. Ryhmäläisillä olisi sunnuntai-iltapäivään asti aikaa tehdä video, joka kertoisi uusille kollegoille Greenstepiläisyydestä. Paikoillanne, valmiit, kuvaa!

Päivä 2.
Vaikka kukaan ei kokenut kävelleensä ”kovin paljon” ensimmäisen päivän aikana, alkoi pieni kenttäretkemme tuntua jaloissa jo toisen koulutuspäivän aamuna. Prahan kotimme reissun ajan sijaitsi Vltava-joen itäpuolella, Praha 5:n alueella, joka on oppaamme mukaan tavallisten prahalaisten suosiossa. Alueella on paljon hyviä ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia, mutta ydinkeskustalle tyypillinen turistikeskeisyys puuttuu. Runsaan hotelliaamiaisen ja ryhmätöiden tekemisen jälkeen päästimme Greenstepiläiset irti kaupungille: päivän sai käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Osalle tämä tarkoitti golfaamista, osalle paikallisten tuttavien tapaamista, ostoksilla käyntiä, jättimäisiä jäätelöannoksia, tuliaismetsästystä, museovierailuja, kylpylässä käymistä ja kaupungin vilinästä nauttimista. Monet myös jatkoivat ryhmätöiden tekemistä koko viikonlopun ajan kuvaten eri paikoissa ympäri kaupunkia.

Kesäsäät tekivät kaupunkiin paluun viikonlopun ajaksi, joten saimme yhdessä nauttia yli 20 asteen lämpötiloista. Astetta kylmemmän Suomen kesän jälkeen jokainen auringonsäde tuli tarpeeseen, ja myös paikallinen väestö nautti lämmöstä ottamalla puistoissa aurinkoa. Moni Greenstepiläinen joutuikin aluksi ostoksille hankkimaan säähän soveltuvampaa vaatetusta.

Päivän vapaamuotoisemman yhdessäolon jälkeen oli taas aika kerääntyä yhteen nauttimaan illallista ja jatkaa tutustumista muihin Greenstepiläisiin. Illallispaikaksi oli valikoitunut Vltava-joen vieressä sijaitsevan Manes Galleryn ravintola. Korkeakattoinen, sopivasti juuri vihrein värein koristeltu ruokailutila oli kauniisti aseteltuine ruokineen täydellinen valinta viimeiseen illanviettoon.


Päivä 3.

Kolmannen päivän aamuna suuntasimme heti huoneiden luovutuksen jälkeen jokiristeilylle Vltava-joelle katselemaan kaupunkia hieman eri näkökulmasta. Kahden tunnin risteily kului nopeasti kauniista maisemista, maittavasta lounaasta, hyvästä seurasta sekä live-musiikista nauttien.

Rentouttavan risteilyn jälkeen palasimme hotellille videotehtävien purkua varten. Lopputuloksena saimme nähdä kuusi hienoa ja persoonallista videota kommunikaatiosta Greenstepissä. Videoiden tekotavat olivat erilaisia: osa ryhmistä esitteli ei-proaktiivisen ja proaktiivisen työtavan eroja, osa kertoi omin sanoin, mitä kommunikaatio asiakastyössä heidän kohdallaan merkitsee ja miten sitä voi parantaa. Osalle avoin työkulttuuri oli tiedon jakamista ja yhteen pelaamista sekä yhteisen vastuun ottamista. Greenstepissä on töissä taloushallinnon, HR:n, myynnin ja IT-järjestelmien asiantuntijoita, joten videoissa näkyi myös tämä monipuolisuus sekä useat näkökulmat työyhteisön toimintaan. Videot esiteltiin sunnuntaina suurien aplodien ja hurrausten kera kaikille ryhmille. Korkean ammatillisen osaamisen lisäksi myös itsensä likoon laittaminen, yhdessä tekeminen ja toisten kannustaminen ovat osa Greenstepiläisyyttä. Loppukevennyksen jälkeen olikin taas aika suunnata lentokentälle ja kohti Suomea.

Kokonaisuudessaan viikonloppu tarjosi monia mahdollisuuksia sekä omaan oppimiseen, ideoiden jakamiseen että upeaan kaupunkiin tutustumiseen. Hetkelliselläkin ympäristön vaihdolla oli selkeästi positiivinen vaikutus koko Greenstep-perheen yhteishenkeen ja toivottavasti jatkossa myös arjen sujumiseen.

Greenstep kuittaa ja kiittää!

Ryhmätyövideoiden lisäksi kuvamateriaalia kertyi runsaasti koko reissun ajalta Greenstepiläisten kameroihin. Kokosimme parhaat hetket lyhyeen videoon.

Käytämme kolmannen osapuolen alustaa verkkosivujemme videoupotuksissa. Voidaksesi katsella videosisältöjä sinun täytyy hyväksyä kolmansien osapuolien evästeet.

Hallinnoi evästeitä