Kehity ERP-kirjanpitäjäksi Greenstepillä ja avaa väylä kansainvälisten konsernien maailmaan

Vayla ERP kirjanpidon osaajaksi

Greenstepillä on useita kansainvälisiä ja kasvavia asiakkaita, joiden kirjanpito tehdään ERP-järjestelmässä. ERP-kirjanpidon hyöty on siinä, että kansainväliset yritykset voivat hoitaa koko kirjanpitonsa keskitetysti yhdessä järjestelmässä, kun ohjelma mahdollistaa erilaisten ALV-, verotus- ja muiden maakohtaisten asetusten rakentamisen. Meillä kirjanpitäjien onkin mahdollista kehittää osaamistaan ERP-kirjanpitoon, ja sitä kautta voi avautua mahdollisuuksia työskennellä todella mielenkiintoisten kansainvälisten yritysten parissa.

Haastattelimme taloushallinnon asiantuntijoitamme Heidi Lehtonurmea ja Elviira Pirttilää, jotka tekevät molemmat kirjanpitoa erilaisten ERP-järjestelmien kautta.

Heidi aloitti Greenstepillä 3 vuotta sitten. Aloittaessaan hänellä oli jo kertynyt kokemusta ERP-kirjanpidosta aiemmissa työpaikoissa. Viime kesästä lähtien hän on työskennellyt isossa kansainvälisessä pörssiyhtiössä interim-pääkirjanpitäjänä.

– Aloitin Greenstepillä kirjanpitäjän työt NetSuiten parissa, ja viime kesänä uuden asiakkuuden myötä siirryin D365-järjestelmän käyttöön. Olin aiemmin käyttänyt Business Centralia, ja se oli perustoiminnoiltaan aika samanlainen, joten oli helppo hypätä D365-maailmaan.

  Elviira on työskennellyt Greenstepillä jo 5 vuotta, ja vuosien aikana hän on päässyt sukeltamaan ERP-kirjanpidon maailmaan. Hän työskentelee asiakkaan kanssa, joka käyttää toiminnanohjausjärjestelmänään NetSuitea, jossa myös kirjanpito hoidetaan.

  – Aiemmin tein töitä Netvisorin parissa. Sitten eteen tuli sellainen tilanne, että erään yrityksen Financial Directoriksi tuli henkilö, joka oli minulle tuttu aiemmasta asiakkuudesta, ja meillä hommat sujuivat hyvin yhdessä. He pyysivät tarjousta Greenstepiltä ja halusivat minut tekemään kirjanpitoa. Kun heillä käytössä oli NetSuite, niin aloin sitten opettelemaan sen käyttöä.

   Haastetta tekemiseen uusilla ohjelmistoilla

   Netsuiten käyttäminen kirjanpidossa on ollut Elviiralle mieleistä. Eroja perinteisiin kirjanpitojärjestelmiin löytyy, mutta eroavaisuuksiin on tottunut nopeasti.

   – Kyllä sen käytön on nopeasti oppinut! NetSuitessa on jonkin verran haasteita – esimerkiksi tase-erittelyjen tekeminen ei onnistu suoraan ohjelmassa kuten vaikka Netvisorissa tai Procountorissa. Meillä on kuitenkin rakennettu automatiikkaa siihen – eli käytännössä tällaisia Excel-makroja, mitä voimme käyttää. Ja parhaillaan Greenstepillä koitetaan miettiä ratkaisuja, miten ne voitaisiin toteuttaa ihan siellä ohjelmassa, Elviira kertoo.

   – Haasteena näissä ERP-ohjelmissa on ehkä se tietty jäykkyys – niitä ei ole suunniteltu kirjanpitäjää ajatellen, vaan sitä toiminnanohjausta varten. Mutta kun sen toimintalogiikan hoksaa ja hyödyntää Exceliä matalalla kynnyksellä, niin ei siinä sen suurempia haasteita ole, hän toteaa.

    Heidi on käyttänyt NetSuiten lisäksi Business Centralia ja D365-ohjelmaa. Excel-osaaminen on hyödyllistä näissäkin ohjelmistoissa, mutta muuten peruslogiikka on pitkälti sama, kuin muissakin kirjanpidon järjestelmissä.

    – Ainakin oman kokemuksen mukaan Business Centralissa ja D365-ohjelmassa Excel on tosi hyödyllinen työkalu – ohjelmista on kannattavaa tiputtaa tietoa Exceliin, jotta saadaan selkeä käsitys, mitä tilin sisällä on, Heidi kertoo ja jatkaa:

    – Peruslogiikka on kuitenkin esimerkiksi Business Centralissa ja D365-järjestelmässä sama kuin peruskirjanpidossa. Kun osaat kirjanpidon, ymmärrät mitä siellä taustalla tapahtuu ja osaat pitää tiettyjä asioita silmällä – vaikka jos joku taseen tili paisuukin jossain kohtaa vähän liian suureksi – niin saat varmasti nopeasti uudet järjestelmät haltuun.

    Kirjanpitoa ERP-järjestelmässä

    Mahdollisuuksia työskennellä kasvavien ja kansainvälisten yritysten kanssa

     Heidi ja Elviira kertovat, että ERP-kirjanpito- ja konserniosaaminen on tuonut uralle huikeita mahdollisuuksia ja avannut tien suurien kansainvälisten yritysten pariin.

     – Täytyy sanoa, etten olisi vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että tällä hetkellä työskentelisin tässä nykyisessä interim-pääkirjanpitäjän roolissa. Ja että pystyn tekemään kaiken täältä koti-Oulusta käsin, Heidi iloitsee.

      Elviira komppaa. Isompiin asiakkuuksiin siirtyessä pääsee todella haastamaan omaa osaamistaan jälleen eteenpäin.

      – Onhan tämä kansainvälisten konsernien maailma erilainen, ja pääsee kehittämään omaa osaamista uudella tavalla. Näissä asiakkuuksissa täytyy osata hahmottaa isoja kokonaisuuksia, ja ihan jo se määrä, mitä kirjauksia syntyy, on suuri. Täytyy myös ottaa myös konsultoivaa otetta, kun talon sisäistä finatiimiä usein jo löytyy, Elviira pohtii.

       Väylä konsernien kirjanpitoon ja konsolidoinnin osaamiseen

       Elviira muistuttaa, että ERP-kirjanpidon tekijöiltä ei välttämättä vaadita osaamista konserniraportoinnin järjestelmistä tai konsolidoinnista, vaikka konsernien kanssa paljon tehdäänkin töitä.

       – Me teemme töitä paljon tiimeissä, eli meillä on mahdollista se, että esimerkiksi CFO-puolelta on asiantuntija mukana tekemässä sen konsolidointipuolen, hän kertoo, ja jatkaa:

       – Tässäkin voi kuitenkin päästä kehittymään – Greenstep tarjoaa mahdollisuuksia konsolidoinnin oppimiseen!

        Heidi kertoo, että Greenstepillä kannustetaan kirjanpitäjien kehitykseen myös tarjoamalla kattavia koulutuspolkuja. Greenstep Academy järjestää esimerkiksi vuosittain konserneihin liittyvän opintopolun, jossa on mahdollista päästä oppimaan tarkemmin konsernien kirjanpidosta. Myös ajankohtaiskoulutuksia on tarjolla usein.

        Konsolidointiosaamista on myös mahdollista kehittää hiljalleen.

        – Alussa joku voi olla konsolidoinnissa apuna, ja sitä voidaan katsoa yhdessä. Kun kehittyy ja tulee varmemmaksi, niin joku voi vaan vaikka tarkistaa työn lopputuloksen – ja lopulta sitä sitten pärjääkin sen homman kanssa itse, Elviira toteaa.


        Kirjanpitäjä – kiinnostaisiko sinua väylä konsernien maailmaan ja kansainvälisten asiakkuuksien pariin? Tule mukaan Greenstepin tiimiin! Tsekkaa avoimet työpaikkamme urasivuiltamme, ja hae jo tänään!