Osakeyhtiön sähköisen perustamisen palvelut laajenivat

Greenstep 2021 13 web

Kaupparekisteri on jo pitkään kehittänyt digipalveluitaan ja hieman edullisemmalla hinnoittelullaan ohjannut asiakkaita sähköisen ilmoittamisen suuntaan. Nyt myös sähköisen perustamisen käyttöala on laajentunut.

Osakeyhtiön on jo useita vuosia voinut perustaa sähköisesti. Prosessi on ollut nopea, keskimäärin muutamasta päivästä viikkoon tai korkeintaan kahteen, ja käsittelymaksultaan edullisempi kuin perinteinen paperiperustaminen, johon on voinut mennä aikaa jopa useita kuukausia. Sähköiselle perustamiselle on kuitenkin ollut melko tiukat rajat. Sähköisen perustamisilmoituksen tekeminen ei ole ollut mahdollista muun muassa silloin, jos perustajana on ollut osakeyhtiö tai jos jollakulla perustajista tai vastuuhenkilöistä ei ole ollut suomalaista henkilötunnusta. Käytännössä rajoitukset ovat johtaneet siihen, että usein perustaminen on pitänyt tehdä vanhalla ja hitaammalla tyylillä paperisesti.

YTJ-palvelussa on otettu käyttöön uusi osakeyhtiön perustamisilmoitus. Uudella perustamisilmoituksella on 3.5.2023 alkaen voinut perustaa osakeyhtiön sähköisesti myös seuraavissa tilanteissa:

  • Yhtiöllä on osakepääomaa.
  • Osakkeenomistajina on yrityksiä tai muita yhteisöjä.
  • Kaikilla kaupparekisteriin ilmoitettavilla henkilöillä ei ole suomalaista henkilötunnusta.
  • YTJ-palvelun ohjatun perustamisen luoma vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ei riitä.
  • Perustettava yhtiö on julkinen osakeyhtiö (Oyj).

Uudistus on toivottu ja odotettu. Sähköisen perustamisen myötä uusien yhtiöiden perustaminen on nopeampaa, helpompaa ja hieman edullisempaa useissa tilanteissa.

Huolimatta siitä, että yhtiön perustaminen on nyt aiempaa nopeampaa ja helpompaa, ei se välttämättä poista tarvetta juridiselle neuvonannolle. Esimerkiksi omistusrakenteen, rahoituksen ja/tai yhtiöjärjestyksen määräysten suunnittelussa ja muotoilussa asiantuntijamme voivat olla avuksi. Viimeistään osakassopimusta laadittaessa on suositeltavaa kääntyä juristin puoleen.

Otathan yhteyttä Leenaan, jos tarvitset apua yhtiön perustamisessa.