Uusia tähtiä startup-kentälle – Greenstep tukena ukrainalaisstartupien matkalla

UF startup Greenstep Ukrainian Future v3
Vilma riina koppanen

Vilma-Riina Koppanen

Marketing Specialist

Greenstepin tukeman startup-kilpailun voittajat on valittu! Voittoisia startupeja yhdisti niin huikea innovatiivisuus kuin todellisista tarpeista kumpuavat ratkaisut. Greenstepin asiantuntijat pääsevät työskentelemään voittajien kanssa myös jatkossa esimerkiksi startup-rahoituksen saralla.

Yrityshautomo Ukrainian Future aloitti keväällä 2022 uuden mentorointiohjelman lupaaville ukrainalaisille startupeille. Tavoitteena oli luoda yrityksille kansainvälisiä mahdollisuuksia ja vahvistaa haastavien olosuhteiden keskellä toimivien yrittäjien uskoa tulevaan. Mukaan haki jopa 76 startupia, joista 14 lupaavinta valittiin mukaaan.

Greenstep tukee ohjelmaa osallistuen startup-yrittäjien mentorointiin sekä lahjoittaen pitching-kilpailun voittosumman ja konsultointipalveluja. Greenstepin Partner ja CFO-palveluiden vetäjä Juho Pietilänaho toimi mentorina ohjelmaan valituille startup-yrityksille ja tuomaroi pitching-kilpailua.

– Kilpailijoiden joukko oli moninainen niin liiketoiminnan vaiheen kuin ideoiden osalta. Kaikki mukana olleet yrittäjät ovat kuitenkin erittäin innovatiivisia ja heidä ideansa todellisiin tarpeisiin pohjautuvia, kuvaa Pietilänaho.

Pietilänahon johdolla Greenstep tulee konsultoimaan voittoisia ukrainalaisstartupeja talousjohdon saralla ja näin tukemaan heidän matkaansa edelleen.

Skaalautuvuutta ja ratkaisuja kriittisille aloille – tutustu voittajastartupeihin

Kansainvälinen tuomaristo valitsi voittoisat startupit kesäkuun puolessa välissä järjestetyssä virtuaalisessa pitching-tilaisuudessa. Palkittujen joukkoon nousivat seuraavat startup-yritykset:

Pääpalkinnon saajaksi valittiin terveydenhuollon resurssikysymyksiä taklaava Knopka. Knopkan kehittämä sairaalasänkyihin liitettävä automatisoitu järjestelmä varmistaa, että potilaat saavat hoitoa oikea-aikaisesti, jolloin heidän sairaalassaoloaikansa lyhenee ja paikat vapautuvat nopeammin niitä seuraavaksi tarvitseville. Näin sairaalat eivät hukkaa resurssejaan. Tuomaristo uskoo Knopkan palveluille olevan globaalia kysyntää ja startupin olevan hyvin rahoitettavissa. Yritystä kiitettiin myös osaavasta tiimistä ja palvelun skaalautuvuudesta. Ennen kaikkea Knopka vastaa ohjelmalle tärkeään kriteeriin tuottaa ratkaisuja Ukrainalle kriittisten alojen tarpeisiin.

Kumppanien lahjoittamin konsultointipalveluin palkittiin videotyökalu Elai.io. Työkalun avulla voi luoda esimerkiksi koulutuksen tai markkinointiviestinnän tarkoituksiin pelkästä tekstistä tekoälypohjaisia videoita, joissa esiintyy aito ihminen. Elaio.io vastasi tuomariston kriteereihin skaalautuvuudesta erinomaisesti.

Apurahat myönnettiin innovatiivisille nuorille startup-yrittäjille Quadrocpter Mines Detectorille ja Weldless Wind Generatorille. Näiden startupien yrittäjät ovat 16-vuotiaita lupauksia. Igor Klymenkoa ja Polikarpova Yaroslavaa kiitettiin innovatiivisesta asenteesta ja käytännönläheisistä, Ukrainan ja koko maailman kannalta parempaa huomista luovista ideoista. Klymenko on kehittänyt miinoja etsivän droonin ja Yaroslava uudenlaisen tuulivoimaa tuottavan turbiinin. Molemmat ovat vasta startup-matkansa alkumetreillä, mutta tuomaristo povaa, että molemmista nuorista tullaan kuulemaan tulevaisuudessakin ja päättivät palkita heidät siksi apurahoilla.

Igor Klymenko taklaa innovaatiollaan Ukrainalle hyvin ajankohtaista ja tärkeää ongelmaa. Klymenko on kehittänyt miinoja etsivän droonin.

Toimiva taloushallinto on avain startup-yrityksen rahoitukseen ja tulevaan menestykseen

Varsinaista pitching-kilpailua edeltävä mentorointi oli kuin aloittelevan yrityksen konsultointia pikakelauksella. Jokaiselle startupille nimettiin oma mentori, joka toimi liiketoiminnan sparraajana. Keskittyminen oli aloittelevan yrittäjän tarpeissa, toki kunkin startup-yrityksen tilanteesta riippuen. Keskeisestä oli, miltä liiketoiminta näyttää sijoittajan näkökulmasta ja mitä startupin olisi syytä miettiä rahoituksen saralla jatkossa.

Kun sijoittaja miettii, onko startup-yritys investointikelpoinen, ovat startupin talousasiat tarkistuslistan kärjessä. Koska sijoittaja hakee tuottoa sijoitukselleen ja yrityksen pitää viedä itsensä valuaationsa tasolle, tulee tiettyjen asioiden olla kunnossa hyvän liikeidean taustalla.

Luotettava taloushallinnon kumppani auttaa pitämään kokonaisuuden järjestyksessä. Startup hyötyy kokeneen talousjohdon ammattilaisen tuesta käytännön työn lisäksi siten, että CFO-osaaja on kuin valttikortti, jonka voi lyödä pöytään potentiaalisten sijoittajien kanssa keskustellessa.

Samalla asiantuntija on kallio, johon voi luottaa niin arjessa kuin yllättävissäkin tilanteissa. Osaava talousjohdon ammattilainen tietää, miten homma toimii. Hän tuntee rahoittajien toimintatavat.

Ukrainian Future -yrityshautomo toimii aktiivisesti myös haastavissa olosuhteissa luodaakseen mahdollisuuksia ukrainalaisille startupeille.

Startup tarvitsee rahoitusta – luotettava taloushallinnon kumppani on kuin vakuutus sijoittajalle

Empowering Future Entrepreneurial Ukraine -ohjelma on todellinen osoitus startup-kentän innovaatiovoimasta ja moninaisuudesta. Osallistujien joukossa oli sekä kehittyneempiä startupeja että yrityksiä, jotka ovat lähes täysin innovaatiopohjaisia. Niillä on ratkaisuja, jotka ovat syntyneet todellisiin tarpeisiin Ukrainassa vallitsevan uuden, joskin synkän tilanteen vuoksi. Muuttunut tilanne on pakottanut ajattelemaan uudella tavalla.

Greenstep tulee tukemaan voittajia nimenomaan talousjohdon palveluiden saralla. Pietilänaho kertoo, että lahjoitettavien konsultointipalvelujen hyödyntämisestä tullaan sopimaan sen mukaan, missä startupin tarpeet erityisesti ovat. Yli 100 rahoituskierroksella mukana ollut Pietilänaho tuo ukrainalaisstartupien saataville mittavan kokemuksensa.

    Talousjohdon osaaja pystyy ratkomaan startupin rahoitukseen liittyvät dilemmat. Koska on mahdotonta tietää etukäteen, menestyykö yritys vai ei, eivät sijoittajat halua laittaa kaikkea peliin kerralla vaan yhtiöt hyödyntävät rahoituskierroksia. Talousjohto hoitaa kokonaisuuden hallinnan ja tietää, miten rahat saadaan riittämään.

    Greenstep toivottaa onnea ja menestystä kaikille ohjelmaan osallistuneille startup-yrityksille. Tavoitekin on selvä. Yrityksistä valmistetaan Slush-kelpoisia – ehdottomasti ennemmin kuin myöhemmin.