IFRS-koulutus nostaa taloushallinnon ammattilaisten osaamista ja parantaa yritysten luotettavuutta

Greenstep IFRS koulutus ja IFRS standardit

Taloushallinnon ammattilaisten rooli yrityksissä kehittyy ja monimutkaistuu jatkuvasti, ja IFRS-standardit (International Financial Reporting Standards) on yksi keskeisimmistä taloushallinnon raportointiin ja käytäntöihin vaikuttavista osa-alueista. IFRS-standardien tunteminen ja soveltaminen alkaa olla välttämätöntä tämän päivän taloushallinnossa.

Kuvittele tilanne, jossa yrityksesi talousraportointi on niin selkeää ja tarkkaa, että sijoittajat, sidosryhmät ja viranomaiset voivat täysin luottaa esitettyihin lukuihin. Tämä ei ainoastaan lisää sijoittajien luottamusta, mutta parantaa myös yrityksen päätöksentekoa ja ennusteiden luotettavuutta.

Greenstepin IFRS-koulutus tarjoaa ammattilaisille tarvittavat tiedot ja taidot ymmärtää sekä noudattaa IFRS-standardeja, jolloin yrityksen taloudellinen läpinäkyvyys ja luotettavuus paranevat entisestään.

Mitä IFRS-standardit ovat?

IFRS-standardit ovat kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja, jotka on kehittänyt International Accounting Standards Board (IASB). Näiden standardien tarkoituksena on luoda yhtenäinen ja vertailukelpoinen tilinpäätöskäytäntö eri maiden yrityksille. IFRS-standardit kattavat laajan kirjon taloudellisia raportointivaatimuksia aina tuloslaskelmasta taseeseen ja rahavirtalaskelmaan.

Yksi keskeisimmistä periaatteista IFRS-standardeissa on oikeudenmukainen esittäminen (fair presentation) ja olennaisuuden periaate (materiality). Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva sen taloudellisesta asemasta sekä toiminnan tuloksesta. Lisäksi olennaiset tiedot tulee esittää siten, että ne auttavat sidosryhmiä tekemään informoituja päätöksiä.

Toinen tärkeä elementti IFRS-standardeissa on jatkuvuuden periaate (going concern), jonka mukaan yrityksen oletetaan jatkavan toimintaansa ennakoitavissa olevassa tulevaisuudessa. Tämä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten varat ja velat arvostetaan sekä miten ne esitetään tilinpäätöksessä.

Kolmas keskeinen osa-alue on johdon harkintavalta (management judgment) IFRS-standardien soveltamisessa. Yritysten johto joutuu usein käyttämään harkintaa esimerkiksi arvioidessaan omaisuuserien arvoja tai poistoaikoja. Tämän vuoksi johdon läpinäkyvyys näissä päätöksissä korostuu entisestään.

Näiden perusperiaatteiden ymmärtäminen ja hallitseminen on ensiarvoisen tärkeää taloushallinnon ammattilaisille, jotta he voivat tuottaa luotettavaa ja vertailukelpoista taloudellista tietoa kansainvälisillä markkinoilla toimiville yrityksille.

Miksi yritysten kannattaa ottaa käyttöön IFRS-standardit?

Globalisaation myötä yritykset toimivat yhä useammin kansainvälisillä markkinoilla, mikä asettaa uusia vaatimuksia taloudelliselle raportoinnille. Kansainvälisten tilinpäätösstandardien, kuten IFRS:n, käyttöönotto on merkittävä askel kohti yhtenäistä ja vertailukelpoista talousraportointia eri maiden välillä.

Tämä ei ainoastaan paranna sijoittajien ja muiden sidosryhmien luottamusta yrityksen taloudellisiin tietoihin, vaan myös helpottaa pääoman hankintaa globaaleilta markkinoilta.

Mitä etuja IFRS tuo yrityksille?

  1. Läpinäkyvyyden lisääntyminen. Kun yritykset noudattavat samoja raportointistandardeja, sijoittajat voivat vertailla niiden taloudellista suorituskykyä tarkemmin ja tehdä informoituja päätöksiä. Tämä voi johtaa parempiin investointimahdollisuuksiin ja alhaisempaan pääomakustannukseen yrityksille.
  2. Riskien hallinnan parantuminen. Yhtenäiset standardit mahdollistavat paremman riskianalyysin ja -hallinnan sekä johdon että ulkoisten sidosryhmien näkökulmasta. Esimerkiksi monikansalliset yritykset voivat hyödyntää yhdenmukaista raportointia arvioidessaan tytäryhtiöidensä suorituskykyä eri maissa.
  3. Kansainvälisen talousraportoinnin myötä myös yhteensopivuus paikallisten sääntelyvaatimusten kanssa korostuu. Monissa maissa IFRS-standardit ovat joko pakollisia tai vahvasti suositeltuja suurille pörssiyhtiöille, mikä tekee niistä olennaisen osan liiketoiminnan sääntely-ympäristöä. Tämä vaatii jatkuvaa seurantaa ja koulutusta taloushallinnon ammattilaisilta, jotta he pysyvät ajan tasalla muuttuvista vaatimuksista.

Kansainvälisiin tilinpäätösstandardeihin siirtyminen voi olla haastava prosessi erityisesti pienemmille yrityksille tai niille, jotka eivät ole aiemmin toimineet kansainvälisillä markkinoilla. Tällöin IFRS-koulutuksen tarjoama tarvittava osaaminen ja työkalut mahdollistavat hallitun ja tehokkaan siirtymän uusiin käytäntöihin.

Greenstepin IFRS-koulutuksen hyödyt taloushallinnon ammattilaisille

Yrityksen kannalta Greenstepin IFRS-koulutus on enemmän kuin pelkkää sääntöjen ja standardien opettelua. Se vie yrityksen kohti parempaa talouden hallintaa, tehokkaampia prosesseja ja tarkempaa raportointia. Se on selkeästi sijoitus tulevaisuuteen.

Greenstepin IFRS-koulutus ei ole tarkoitettu vain talousjohtajille, vaan se hyödyttää laajaa joukkoa ammattilaisia:

  • Talousjohtajat: Ymmärtävät paremmin yrityksen taloudellisen tilanteen ja voivat suunnitella strategisia päätöksiä luotettavien lukujen pohjalta.
  • Kirjanpitäjät: Saavat syvällisen tietämyksen kansainvälisistä raportointistandardeista ja voivat soveltaa niitä päivittäisessä työssään.
  • Talousanalyytikot: Pystyvät tekemään tarkempia analyysejä ja ennusteita, jotka pohjautuvat yhtenäisiin ja luotettaviin tietoihin.

IFRS-koulutukset toimivat niin nuorempien kirjanpitäjien ja controllereiden IFRS-raportoinnin perusteiden hallinnan rakentajana ja ylläpitäjänä kuin kokeneempien laskenta- ja taloushenkilöstön osaamisen ylläpitäjinä ja kehittäjinä.

Greenstepin tarjoama IFRS-koulutus tarjoaa taloushallinnon ammattilaisille monia merkittäviä etuja, jotka parantavat heidän kykyään toimia tehokkaasti ja luotettavasti kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä.

  1. Koulutus auttaa syventämään ymmärrystä IFRS-standardien perusperiaatteista ja niiden soveltamisesta käytännössä. Tämä on erityisen tärkeää, koska standardit voivat olla monimutkaisia ja vaativat tarkkaa tulkintaa.
  2. IFRS-koulutus kehittää ammattilaisten teknisiä taitoja tilinpäätöksen laatimisessa ja analysoinnissa. Koulutuksen kautta he oppivat käyttämään erilaisia työkaluja ja menetelmiä, jotka helpottavat standardien mukaisten raporttien tuottamista. Tämä ei ainoastaan paranna tilinpäätösten laatua vaan myös vähentää virheiden riskiä.
  3. Koulutus auttaa taloushallinnon ammattilaisia pysymään ajan tasalla jatkuvasti muuttuvassa sääntely-ympäristössä. IFRS-standardit kehittyvät jatkuvasti vastaamaan markkinoiden tarpeisiin ja muutoksiin lainsäädännössä. Säännöllinen kouluttautuminen varmistaa sen, että ammattilaiset ovat aina tietoisia uusimmista vaatimuksista ja parhaista käytännöistä.

IFRS-koulutus kehittää kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja, joita tarvitaan monimutkaisissa kirjanpitotilanteissa. Näiden taitojen avulla taloushallinnon ammattilaiset voivat tarjota lisäarvoa organisaatioilleen strategisina neuvonantajina eikä vain raportoinnin toteuttajina.

Jos tavoitteenasi on nostaa henkilöstösi IFRS-osaamista, ota meihin yhteyttä. Rakennetaan yhdessä vaikuttava IFRS-koulutuskokonaisuus!