Vastuullisuuden huippuosaajien tiimissä merkityksellistä ja vaihtelevaa työtä – Susannan uratarina

Susanna kiviniemi greenstep 5

Matala organisaationrakenne ja monipuoliset työtehtävät saivat Susanna Kiviniemen liittymään Greenstepin vastuullisuusasiantuntijoiden joukkoon. Vastuullisuustiimissä hänen työnkuvaansa kuuluu monipuolisia tehtäviä hiilijalanjälkilaskennasta myyntityöhön ja tiimivetäjän tehtäviin – tärkeintä kokeneen asiantuntijan työssä on vaihtelu sekä mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

Susanna Kiviniemi, Greenstepin vastuullisuuspalveluiden Senior Manager, kiinnostui ilmastoasioista jo lukioikäisenä. Hän työskenteli ennen Greenstepille tuloaan yli kymmenen vuoden ajan useiden vastuullisuuteen liittyvien tehtävien kuten teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen ja pilaantuneiden maa-alueiden tutkinnan parissa. Susanna kuitenkin huomasi kaipaavansa pienempään ja matalahierarkkisempaan organisaatioon. Oma paikka löytyi Greenstepistä, jossa hän aloitti työt vuonna 2022.

”Edellisessä työpaikassani tehtiin organisaatiomuutoksia yrityskaupan seurauksena. Aloin miettiä, voisiko joku pienempi organisaatio olla mukavampi. Kun huomasin, että Greenstep hakee juuri minun osaamisprofiilillani varustettua tyyppiä, hain paikkaa. Koko ja matala organisaatiorakenne houkuttelivat”, Susanna kertoo.


Toiveena monipuolinen työnkuva, johon voi itse vaikuttaa – vastauksena Greenstep

Susannan työnkuvaan vastuullisuuspalveluiden Senior Managerina kuuluu vaihtelevasti kaikkea myynti- ja projektityöstä tiiminvetäjän tehtäviin. Hän tapaa paljon potentiaalisia asiakkaita, vetää asiakasprojekteja, sekä toteuttaa hiilijalanjälkilaskentoja ja elinkaariarviointeja asiakkaillemme. Monipuoliset työtehtävät ovatkin Susannalle töissä tärkeintä.

”Olin yhdessä tapahtumassa, jossa pyydettiin kuvailemaan oma ihannetyöpäivä. Totesin, että sehän riippuu päivästä – tykkään vaihtelevasta työstä”, naurahtaa Susanna. Tärkeää on myös vapaus vaikuttaa työhön oman kiinnostuksen perusteella. Esimerkiksi tiiminvetäjän tehtävät ovat sellaisia, joihin Susanna päätyi oma-aloitteisuutensa ansiosta.

”Kun asia tuli puheeksi, suoraan sanoin, että voisin olla kiinnostunut. En varmaan muuten olisi tiiminvetäjäksi päätynyt”, toteaa Susanna, joka nykyisin koordinoi viiden hengen hiilijalanjälkilaskennan parissa työskentelevää tiimiä asiakastöiden lisäksi.

Vapaus vaikuttaa omaan työnkuvaan näkyy myös siinä, että toimipisteitä Greenstepillä on useassa eri kaupungissa ja maassa, ja oman kotitoimiston voi itse valita. ”Ei ole pakko olla esimerkiksi Helsingissä, näitä töitä voi tehdä mistä vain. Tykkään liikkua luonnossa ja luontokohteet erityisesti Lapissa ovat tärkeitä”, kuvailee Oulun toimistolla työskentelevä Susanna. Muu vastuullisuustiimi on levittäytynyt ympäri Suomea.

Uratarina - Susanna Kiviniemi
Ilmastoasioista kiinnostunut Susanna Kiviniemi löysi Greenstepin vastuullisuustiimistä paikan toteuttaa lapsuudenhaavettaan maailman pelastamisesta.


Jatkuvan oppimisen taustalla kokenut tiimi ja matala organisaatiokulttuuri

Vastuullisuustiimi aloitti toimintansa vain vajaa vuosi ennen Susannan liittymistä mukaan, mutta se on kasvanut nopeasti muutamassa vuodessa. Nyt vuoden 2023 elokuussa aloittaa tiimin kahdestoista työntekijä. Nopean kasvun taustalla on yhteisöllinen ja intohimoinen ote työntekoon.

”Tiimin kanssa ollaan eri paikkakunnilla, mutta meillä on viikoittaisia juttutuokioita Teamsissa, jolloin on aina hyvä ja rento ilmapiiri. Lisäksi on pyritty järjestämään kerran kuussa tiimipäivä, jossa kokoonnumme yhteen kehittämään omaa toimintaamme. Silloin mietimme yhdessä, missä meidän pitäisi kehittyä ja olisiko vaikka joku uusi palvelu, jota voisimme tarjota. Meillä on kokenut porukka, joka tietää, mitä tehdä, ja on oikeasti kiinnostunut kehittämään toimintaamme”, kertoo Susanna.

Susanna kokee, että on oppinut Greenstepillä ollessaan paljon. Suurimmaksi syyksi hän kertoo kokeneet kollegat, jotka jakavat omaa tietotaitoaan muille. Tiimiläiset esimerkiksi työskentelevät useissa projekteissa kollegan kanssa ja sparrailevat keskenään oppimistaan asioista. Apua ja neuvoa voi kysyä aina ja keneltä vain sekä tiimistä että koko organisaatiosta.

Juuri avoimuus onkin Susannan mielestä yksi Greenstepin parhaista puolista. ”Kyllä se on ilmapiiri ja organisaation mataluus. Ei ole ketään, jota ei voisi tarttua hihasta ja kysyä suoraan. Se vaikuttaa työympäristöön – vaikka meillä on korkeat tavoitteet, aina saa olla ihminen”, Susanna tiivistää.

Valokuvat: Lasse Lehto