Arkiliikunnalla hyvinvointia ja hyväntekeväisyyttä

Hanna ja Salla vaaka
Marjut raudaskoski

Marjut Raudaskoski

HR System Specialist

Greenstepin jokavuotinen työhyvinvointihaaste keräsi kilometreillä rahaa järjestöille ja kannusti henkilöstöä liikkumaan.


Greenstepin työhyvinvointihaaste on tavallisesti ollut toukokuusta syyskuulle kestävä haaste, jolloin greenstepiläisiä on kannustettu taittamaan työmatkat kävellen tai pyöräillen. Mitä enemmän henkilöstö on kävellyt ja pyöräillyt työmatkoja, sitä enemmän Greenstep on lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen. Omalla aktiivisuudella on päässyt vaikuttamaan kertyvään summaan, jonka kohteen eniten pyöräillyt ja eniten kävellyt ovat voineet päättää, eli haasteen voittajilla on ollut kunnia valita, mille hyväntekeväisyyskohteelle kertynyt summa lahjoitetaan.

Etätyön myötä haastetta muutettiin enemmän tilanteeseen sopivaksi: arkiliikunta työmatkojen muodossa muutettiin arkiliikunnaksi yleensä, eli haasteeseen sai kirjata kaikkien arkipäivien pyöräillyt kilometrit ja kävellyt askeleet. Koimme myös, että lahjoituksia kaipaavia tahoja oli korona-ajan vuoksi entistä enemmän, joten teimme haasteesta viikottaisia, jolloin voittajia ja näin myös kohteita tuli enemmän. Tämä tarkoitti sitä, että tämän vuoden haasteen aikana lahjoitimme 16 eri järjestölle eri suuruisia summia henkilöstön aktiivisuuden mukaan. Hyöty oman henkilöstön työhyvinvointiin oli tietenkin myös merkittävä. Yhdessä tekeminen näkyi myös tämän vuoden työhyvinvointihaasteessa, kun tuloksista tiedotettiin joka viikko yhteisesti, jolloin myös kannustettiin ja iloittiin onnistumisia. Haasteen aikana kirjattujen askeleiden ja pyöräilykilometrien määrä oli huikea: Haasteeseen osallistuneet greenstepiläiset kävelivät yhteensä 13 934 733 askelta sekä pyöräilivät 9 244 kilometriä!

Varsinkin suurimmaksi osaksi tietokoneen edessä suoritettavan työn vastapainoksi on tärkeää saada liikettä päiviin ja pieni kilpailu motivoi osaa innostumaan aiheesta vielä yhteisen hyvän tekemisen lisäksi. Tämän lisäksi on ollut mukava huomata, että haasteeseen on osallistuttu yhdessä kollegan kanssa lähtemällä yhteiselle pyörä- tai kävelylenkille. Etätyöskentelyn aikana olemme painottaneet työn tauottamisen merkitystä, ja haaste kannusti myös henkilöstöä pitämään kunnon taukoja esim. lounaan yhteydessä. Toisaalta on myös ollut mahdollista pitää puhelinpalavereita ja lähteä samalla kävelylle kerryttämään askeleita. Nyt haasteen päätyttyä toivomme edelleen greenstepiläisten jatkavan aktiivista liikkumista ja muistavan hyötyliikunnan etenkin työskennellessään etänä.

Haasteen aikana eri hyväntekeväisyyskohteita kertyi yhteensä 16. Lahjoituksia tehtiin muun muassa Hope ry:lle, SOS lapsikylälle, Suomen eläinsuojelu ry:lle, Mannerheimin lastensuojeluliitolle, Apuna ry:lle, Sylva ry:lle, Luonnonperintösäätiölle, Lasten liikunnan tuki ry:lle ja viimeisimpänä Roosa nauhalle. Oli hienoa, että viikoittaisen kisan myötä entistä useamman toiveet pystyttiin ottamaan kohteissa huomioon ja näin pystyimme auttamaan useaa erilaista ja eri puolella Suomea toimivaa tahoa.


Rapa roiskui Saijan maastopyöräretkillä Tampereella
Aamu-usvaa Jaanan lenkkipolulla VaasassaHannan ja Sallan yhteislenkki pk-seudulla