Viisi vinkkiä sujuvaan lomakauteen

Kesälomakausi on startannut – poikkeuksellisesta ajasta huolimatta! Työnantajana ja työntekijänä voit säästää aikaa ja hermoja valmistautumalla loma-kauteen – edes kevyesti ja viimeistään nyt.


1. Käytännön asioita

Kun työpaikalla on selkeät käytännöt loma-aikaan, ei käytännön asioiden kanssa tarvitse ihmetellä jokaisen kohdalla ja joka vuonna erikseen. Esimerkiksi lomiin liittyvät check listit ovat toimivia.

  • Miten vuosilomaa kertyy ja mistä löytyvät lomapäiväkertymät
  • Miten huomioidaan mahdolliset sopimuslomat (tarkasta työsopimuksista mitä niistä on sovittu)
  • Saako palkatonta vapaata pitää ja kuinka paljon
  • Maksetaanko lomarahaa ja jos maksetaan, milloin (tarkasta TES ja/tai työsopimukset). Saako lomarahaa vaihtaa vapaaksi
  • Miten lomatoive esitetään, kuka sen hyväksyy ja milloin
  • Miten, keille kaikille ja kenen toimesta lomasta viestitään
  • Yrityksen käytännöt tuurauksiin ja out of office -viesteihin

Muistathan, että työntekijälle on annettava kesälomakaudella 12 päivän yhtäjaksoinen vapaa. Tästä ei voida poiketa edes työntekijän aloitteesta.

2. Viimeiset metrit ennen lomaa

Maailman ei tarvitse tulla valmiiksi lomalle lähtöön mennessä – kuten ei jouluksi tai vuodenvaihteeksikaan. Pieni hetki työtehtävien priorisointiin, niin työntekijäsi pääsee tai sinä itse pääset liukumaan lomamoodiin pehmeästi. Koitetaan mahdollisuuksien mukaan rauhoitella myös muualta organisaatiosta tulevaa painetta. Kalenteri on lomaa edeltävällä viikolla valmiiksi deadlineja täynnä, joten jos mahdollista, ei tungeta sinne enää lisää töitä - edes (pyytäjän mielestä) pieniä. Jos työntekijä itse kiihdyttää tahtiaan lomaa kohden, esimiehenä voit vähän tarkkailla tilannetta ylikuormitusriskin näkökulmasta.

3. Anna rauha lomailla

Kesäloman tarkoitus on palautua edeltävästä työjaksosta, mutta myös kerätä voimia syksyyn. Sanon aina lomalle lähtiessä, että saa häiritä. Oikeasti ei kyllä saisi, tuon sanominen vaan tuntuu hyvältä ja sopivalta. Haluan alleviivata, etten poistu paikalta välinpitämättömällä asenteella eikä omaa lomaansa kehtaa oikein tuuletellakaan. Tiimin kesken voidaankin yhteisesti sopia lomarauhasta – millaisissa tilanteissa ollaan yhteydessä ja mitä kanavaa käyttäen. Lomailija voi luottaa siihen, että saa tietoonsa oikeasti tärkeät asiat, eikä ole tarvetta käydä kurkkimassa sähköposteja. Loma on lomailua, ei päivystystä.

4. Paluu arkeen

Jos suinkin mahdollista, ensimmäinen työpäivä loman jälkeen olisi hyvä olla ennemminkin töihin tutustumisen päivä. Monet asiat odottavat töihin palaajaa, mutta jos päivä on täynnä palaveria ja päätöksentekoa, loman vaikutus haihtuu nopeasti. Ystävällinen huomiointi, lomakuulumisten kysely ja vaikka lomaltapaluukahvit, tekevät muutoksesta vähemmän jyrkkää.

5. Seuraavaa lomaa odotellessa

Seuraava hetki palautumiselle ei ole talviloma, vaan saman päivän ilta. Työnantajan työnjohto-oikeus ei ulotu vapaa-ajalle, joten hän voi vaan toivoa, että työntekijällä on mielekästä ja ajatukset töistä poisvievää tekemistä. Unen, ravinnon, liikunnan ja yleisen elämän tasapaino ovat teemoina sellaisia, joita voidaan edistää esimerkiksi yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Työpaikalla voidaan myös rohkaista mikrotaukojen pitämiseen. Palaveripullat ovat pikkuhiljaa historiaa, mutta on hienoa huomata, miten niiden tilalle tulleet omenat ja banaanitkin on monissa työyhteisössä korvattu innovatiivisemmin. Ajat muuttuvat ja työntekijät kaipaavat erilaisia asioita työnteon tueksi. Hyvät työyhteisöt pysyvät ajan hermolla, loistavat askeleen aikaansa edellä.


Jos haluat kerrata vuosiloman kertymisen ja käyttämisen perusteet tai tarvitset syvempää tietoa esimerkiksi lomautusten vaikutuksesta vuosilomien ansaintaan tai loman pitämiseen lomautuksen aikana, ole yhteydessä – autamme mielellämme!


Alkuperäinen artikkeli julkaistiin 12.6.2019. Päivityksiä tehty 27.5.2020 vastaamaan vuoden 2020 tilannetta.