Tiedonhallinnan ja analytiikan interim-roolit: mistä tiedät, mikä rooli sopii sinun yrityksellesi?

Business Development lowres

Oletko huomannut tarpeen vahvistaa tilapäisesti yrityksesi data- ja analytiikkatoimintoja? Tällöin Interim-asiantuntijan palkkaaminen voi olla erinomainen ratkaisu.

Koska työelämän päätökset tehdään (onneksi) yhä useammin dataan perustuen, Business Intelligencen (BI:n) ja data-analytiikan merkitys on suurempi kuin koskaan aiemmin. Yritysten tulee olla valmiita tekemään nopeita ratkaisuita muuttavassa markkinatilanteessa ja käytössä olevien teknologioiden kehittyessä. Tässä kohtaa Interim-asiantuntijat voivat nousta ratkaisevaan rooliin.

Yksi haaste BI- ja datapuolen Interim-rooleja mietittäessä voi olla se, että yritys ei välttämättä tiedä, millaista apua ja ammattilaista se tarvitsee. Data-analytiikan ammattilaisia ja rooleja on runsaasti erilaisia, ja monessa tapauksessa roolien perinteiset vastuut voivat olla päällekkäisiä. Tällöin on hankala määrittää, millaista ammattilaista kannattaa etsiä missäkin tilanteessa.

Tehdäksemme asiasta hieman helpompaa sinulle, käymme läpi tässä artikkelissa yleisimpiä analytiikan ja BI:n interim-rooleja.

Mitä Interim Data Analyst tekee?

Data-analyytikko käsittelee, jäsentelee ja analysoi dataa tukeakseen yrityksiä tietoon perustuvien päätösten tekemisessä. Data Analystin työhön voi kuulua analyysien tekeminen, jotta ymmärretään mitä on tapahtunut ja miksi, mutta myös tulevien tapahtumien ennustaminen ja erilaisten toimenpiteiden suositteleminen. Interim Data Analystin työviikkoon voi kuulua mm. raportoinnin automatisointia, dashboard-näkymien rakentamista, datan visualisointia sekä tiedon mallintamista.

Data-analyytikko käyttää työssään usein apuna erilaisia työkaluja, kuten Power BI:ta tai Tableauta sekä kehittyneitä analyysimenetelmiä, kuten koneoppimista ja tilastollista analyysiä käsitelläkseen ja ymmärtääkseen suuria tietomääriä.

Väliaikainen data-analyytikko voi olla oikea ratkaisu silloin, kun yrityksesi tuottaa paljon dataa, mutta teiltä puuttuu osaamista sen täysimääräiseen hyödyntämiseen.

Mitä Interim Data Engineer tekee?

Kun data-analyytikko työskentelee tietojen tulkinnan parissa, datainsinööri keskittyy tietojen keräämiseen, tallentamiseen ja hallintaan tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseen ja ylläpitoon.

Datainsinööri rakentaa tietovarastoja ja dataputkia, joiden avulla tietoja voidaan analysoida tarkasti ja tehokkaasti. Rooli on siis tärkeä, kun halutaan varmistaa että data on saatavilla, suojattu ja oikeiden ihmisten käytettävissä.

Datainsinööri työskentelee usein SQL:n, Pythonin ja Hadoopin kaltaisten työkalujen kanssa.

Interin Data Engineer voi auttaa esimerkiksi silloin, jos yrityksesi on rakentamassa omaa BI-toimintoaan tai jos olemassa olevaa tiedonhallintaan liittyvää infrastruktuuria on laajennettava.

Mitä kuuluu Interim Chief Data Officerin (CDO) roolin?

Chief Data Officer (CDO) vastaa yrityksen datastrategiasta ja varmistaa, että kerättyä tietoa käytetään arvon luomiseen liiketoiminnalle. CDO vastaa myös tietosuojasta ja erilaisten sännösten, kuten GDPR:n, noudattamisesta. CDO:n vastuulla olevat asiat ovat tyypillisesti kriittisen tärkeitä yrityksille, jotka työskentelevät suuren määrän arkaluonteisia tietoja kanssa. Tämän vuoksi CDO:n teknisen sekä liiketoiminnan ymmärryksen on oltava erittäin korkealla tasolla ja hänen on kyettävä toimimaan sujuvasti niin teknisten asiantuntijoiden kuin ylimmän johdonkin kanssa.

Interim CDO sopii yrityksellesi, jos teillä on edessänne jonkunlainen suuri muutos esimerkiksi liiketoiminnan suhteen, jos yritykselläsi ei ole selkeää datastrategiaa tai jos tarvitsette suurten tietomäärien tehokkaaseen ja turvalliseen käsittelyyn sopivaa infrastruktuuria.

Mitä Interim Chief Information Officer (CIO) tekee?

Toisin kuin CDO, joka keskittyy tiedonhallintaan, tietohallintojohtaja (CIO) vastaa yrityksen yleisestä IT-strategiasta, järjestelmäarkkitehtuurista, tavoitetilasta sekä budjetista.

CIO:n tehtäviin kuuluu liiketoiminnan tarpeiden muuntaminen erilaisiksi teknisiksi ratkaisuiksi, tehokkaan ja toimivan IT-infrastruktuurin varmistaminen sekä digitalisaation ja innovoinnin edistäminen. CIO toimii linkkinä IT:n ja liiketoiminnan välillä ja usein hän keskittyy strategiseen suunnitteluun ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Jos yritykselläsi on meneillään teknologisia muutoksia vaikkapa digitalisaatioon tai IT-ympäristön uudistamiseen liittyen, väliaikainen CIO voi auttaa varmistamaan, että valittu ja käytössä oleva teknologia on linjassaan liiketoiminnan tavoitteiden kanssa ja että datastrategiaa noudatetaan läpi organisaation sujuvasti.

Väliaikainen CIO voi myös auttaa ottamaan käyttöön uusia teknisiä ratkaisuita, kuten erilaisia pilvipalveluita tai tekoälyratkaisuita, jotka voivat tehostaa koko liiketoimintaa.

Mitä Interim BI Developer tekee?

BI-kehittäjä tai BI-asiantuntija keskittyy kehittämään ja toteuttamaan BI-ratkaisuita, jotka auttavat yrityksiä analysoimaan ja esittämään tietoja käyttäjäystävällisellä tavalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisten dashboard-näkymien ja raporttien luomista Power BI:n tai Tableaun kaltaisilla työkaluilla, jotta yrityksen työntekijät pääsevät helposti käsiksi tietoihin ja niistä johdettaviin havaintoihin.

Väliaikainen BI-asiantuntija voi sopia hyvin, jos yrityksesi on kehitettävä tai parannettava käytössänne olevia BI-työkaluja kriittisten liiketoimintatietojen ja oivallusten reaaliaikaiseen hyödyntämiseen.

Mitä Interim Data Scientist tekee?

Data Scientist on edistyneiden data-analyysien, koneoppimisen ja tekoälyn asiantuntija. He kehittävät algoritmeja ja malleja, joiden avulla voidaan löytää tunnistettavia malleja suurista tietomääristä ja ennustaa tulevia trendejä ja suuntauksia.

Data Scientistit työskentelevät usein ennakoivan analytiikan parissa ja tuottavat havaintoja ja näkemyksiä, jotka auttavat yrityksiä optimoimaan eri toimintojaan ja tekemään parempia strategisia päätöksiä.

Väliaikaisen Data Scientistin palkkaaminen on hyvä ratkaisu silloin, kun yrityksesi haluaa kehittää erilaisia tekoälyratkaisuita tai luoda monimutkaisiin datajoukkoihin perustuvia ennustemalleja.

Missä tapauksissa mikäkin rooli tulee kyseeseen?

Sinulla on suuria määriä dataa, mutta ei tietotaitoa sen analysointiin. Tarvitset tukea saadaksesi datastasi irti oivalluksia ja tehdä parempia, tietoon perustuvia päätöksiä.

Interim Data Analyst

Sinun on rakennettava tai päivitettävä tiedonkeruu- ja tallennusjärjestelmäsi ja varmistettava, että infrastruktuurisi on valmis liiketoimintasi tulevia tarpeita varten.

Interim Data Engineer

Sinulta puuttuu kokonaisstrategia siitä, kuinka käytät hallussasi olevaa dataa ja tarvitset apua nykyaikaisten säädösten mukaisen, kestävän datastrategian luomisessa.

Interim CDO

Sinun on parannettava IT-järjestelmiäsi tai toteutettava merkittävä tekninen muutos tai rakennettava uusia teknisiä ratkaisuita, jotka tukevat datastrategiaasi.

Interim CIO

Haluat luoda käyttäjäystävällisiä dashboard-näkymiä ja raportointimalleja, jotta saat reaaliaikaista ja helposti hyödynnettävää tietoa datastasi.

Interim BI Developer

Haluat käyttää kehittynyttä analytiikkaa ja koneoppimista / tekoälyä erilaisten trendien ennustamiseen ja ennakoivien mallien luomiseen.

Interim data scientist

Tarvitsetko tilapäistä apua analytiikkaan ja raportointiin?

Greenstep tarjoaa jatkuvien palveluiden ohella myös tilapäistä apua erilaisiin data-analytiikkatarpeisiin. Asiakkaamme ovat saaneet apuamme mm. Interim CDO-, CIO, data-analyytikko- ja BI-kehittäjien muodossa. Meiltä saat huippuasiantuntijuutta joustavasti käyttöösi muutostilanteiden ja kasvun tueksi. Ota meihin yhteyttä, niin löydetään yhdessä sopiva väliaikaisratkaisu!