IPO mielessä? Vie yhtiö listautumiskuntoon

Antti ja Juha 1
Minna riihimaki

Minna Riihimäki

Partner

Teitkö uudenvuoden lupauksen itsellesi tai pomollesi, että yhtiönne on listautumiskunnossa hyvissä ajoin ennen kuin pörssilistautumiset taas alkavat? Onko lupauksesi vielä lunastamatta? Ota avuksi IPO Personal Trainer!

Pörssiin listautuminen eli listautumisannin järjestäminen on edelleen yksi varteenotettava vaihtoehto hankkia kasvupääomaa ja laajentaa omistuspohjaa, vaikka markkinoilla odotellaankin tällä hetkellä listautumisen suhteen parempia aikoja. Viisaimmat valmistautuvatkin pörssilistautumiseen ajoissa, jolloin listautuminen on nopea toteuttaa heti kun markkinat ovat siihen valmiita.

Listautuminen tuo mukanaan lukuisia uusia säännöksiä, joita yrityksen on noudatettava aiempaa hektisemmässä ympäristössä. Säännösten noudattamista myös valvotaan usean eri tahon ja viranomaisten toimesta. Listautumisen tueksi kannattaakin valita luotettava kumppani, jolla on riittävästi osaamista listayhtiövaatimuksista. Jo listautumisvalmiuden nostaminen vaatii paljon työtä ja asiantuntemusta.

Miten IPO Personal Trainer -ohjelma tukee listautumisessa?

Pörssilistautumisessa avustaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä listautuvan yrityksen ja sen neuvonantajien kanssa – aivan kuten hyvä personal trainer tekee.

IPO Personal Trainer tuo asiakkaan eli listautumista valmistelevan yhtiön käyttöön tietämystä, ja antaa ohjeita. Tyyliimme listautumisprosessin tukijoina ei kuulu, että dokumentteja tuotetaan toinen toisensa perään, vaan oikeasti sparraamme yhtiötä niin, että osaaminen ja dokumenttien tuottaminen syntyy siellä missä pitääkin, eli yhtiön talousosastolla. Tuomme tähän tarkoitukseen kehitettyjä best practice -malleja ja työkaluja asiakkaan avuksi.

Personal Trainereidemme joukosta löytyy eri tyyppistä osaamista, joko ulkoisen laskennan tai ennustamisprosessin kuntoon laittamiseen. Riippuu listautumista valmistelevan yhtiön lähtötasosta eli siitä, kuinka paljon ja minkätasoisia asioita yrityksessä tulee laittaa kuntoon, millainen asiantuntijuus lähes 30 henkilön ulkoisen laskennan tiimistämme on paras valinta IPO:nne traineriksi.

Vuoden 2022 aikana Greenstep oli mukana neljässä Helsingin pörssiin toteutuneessa listautumisessa. Meillä on yhtiönä pitkä kokemus listautumisista, eli olemme treenanneet asiakkaidemme listautumiskuntoa jo useamman vuoden ajan.

Kovaan talouskuntoon tositarkoituksella

Listautumiskunnon lisäksi haluamme varmistaa, että yritys pysyy hyvässä kunnossa jatkossakin. Tämän mahdollistaa se, että listautumiseen valmistautuvan yrityksen tietämys listayhtiösäännöistä lisääntyy projektin myötä ja tuellamme. Näin pörssiyhtiön raportointi- ja tiedonantovelvollisuuksien noudattaminen on muodostunut rutiiniksi kun listayhtiöelämä alkaa.

Listautumista tukeva ulkoisen laskennan asiantuntijatiimimme voi toteuttaa muun muassa seuraavia projekteja:

  • sisäisten kontrollien läpikäynti, parannusehdotukset sekä kuvausten ja kontrollitestausten rakentaminen
  • laskentamanuaalin teko
  • sisäpiiriohjeistukseen liittyvä konsultointi
  • ennusteprosessin parantaminen
  • raportointiprosessin parantaminen ja automatisointi
  • osavuosikatsausten sisällön läpikäynti
  • IFRS-konversiot

IFRS-standardien käyttöönotto osana listautumisprosessia

IFRS-standardit ovat kansainvälisesti hyväksyttyjä ja tunnettuja, ja ne tekevät taloudellisista raporteista vertailukelpoisia ja ymmärrettäviä rahoittajille ja muille sidosryhmille. IFRS-standardien käyttöönotto on tehtävä viimeistään listautumista valmistellessa. Suomessa IFRS-standardit ovat pörssiyhtiöille pakollisia eli pörssilistattujen yritysten on noudatettava niitä tilinpäätöksessään.

Greenstepin IFRS-palveluissa huomioidaan IFRS-konversioissa käytännössä eteen tulevat haasteet ennakolta. Tällaisia haasteita voivat olla esimerkiksi oikaisujen implementointi kirjanpito- tai raportointijärjestelmään ja tilinpäätöspohjan rakentamisen haasteet. Näin pystymme toimimaan proaktiivisesti ja mahdollistamaan sujuvan konversioprosessin sudenkuoppia välttäen.

Asiakkaidemme tukemisen myötä meille on kertynyt runsaasti kokemusta erityisesti kasvuyhtiöiden IFRS-konversioista. Kokemuksesta tiedämme kasvuyhtiöiden tyypillisimpien erojen IFRS-projekteissa liittyvän myyntien tuloutukseen, tuotekehitykseen, vuokrasopimuksiin ja osakepohjaisiin kannustimiin. IFRS-palveluiden lähtökohtana toimii asiakkaidemme liiketoiminnan syvällinen tunteminen. Se on avuksi esimerkiksi myyntien tuloutukseen liittyvissä analyyseissa. IFRS-palveluillamme varmistamme myös, että yhtiön raportointijärjestelmät tuottavat oikeaa IFRS-tietoa. Useimmiten pystymmekin IFRS-siirtymässä jopa tehostamaan raportointijärjestelmien toimintaa.

Greenstepillä on laaja kokemus listautumisista. Asiantuntijamme ovat auttaneet asiakkaitamme niin IPO readiness -projekteissa, listautumisvaiheessa kuin listautuneen yhtiön ulkoisen raportoinnin tukena. Olemme valmiina viemään myös teidät huippukuntoon, listautumisen tielle. Ota yhteyttä ja keskustellaan!