Muista hyödyntää kotimaan henkilökuljetusten väliaikainen arvonlisäverottomuus

Sanna kauhanen

Sanna Kauhanen

Manager, Tax Services

Kotimaan sisäiset henkilökuljetuspalvelut on vapautettu tammikuun alusta alkaen väliaikaisesti arvonlisäverosta. Muutos on voimassa huhtikuun 2023 loppuun saakka ja se koskee:

  • kaikkia kotimaassa tapahtuvia henkilökuljetuspalveluita kuten esimerkiksi juna-, linja-auto-, taksi-, lentokone- ja laivaliikennettä
  • henkilökuljetuspalvelujen ennakkomaksuja, jotka ovat kertyneet tammi-huhtikuun aikana. Huhtikuun loppuun saakka voi siis ostaa esimerkiksi erilaisia sarja- tai kuukausilippuja ennakkoon arvonlisäverottomasti.
  • kuljetukseen liittyviä lemmikki- tai polkupyöräpaikkoja

Kotimaan sisäisten kesälomamatkojen osalta matkaliput kannattaneekin ostaa viimeistään huhtikuun aikana, mikäli haluaa hyödyntää kuljetuspalvelujen väliaikaisen verottomuuden.

Toukokuun alusta alkaen Suomessa suoritettaviin henkilökuljetuspalveluihin sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa vastaavalla tavalla kuin ennen lakimuutosta. Väliaikainen veromuutos ei vaikuta suoraan Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen tapahtuviin henkilökuljetuksiin, eikä henkilökuljetuspalveluja tuottavan toimijan arvonlisäveron vähennysoikeuteen. Sen sijaan suoraan henkilökuljetuspalvelujen hintaan liittyvistä tuista ei tuen saajan ole suoritettava veroa 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana.

Mikäli henkilökuljetuspalvelujen myyntien, alennusten, luottotappioiden, tukien tai ennakkomaksujen arvonlisäverokäsittely mietityttää, olethan yhteydessä Greenstepin arvonlisäveroasiantuntijoihin Sannaan tai Mariin.