Työsuhdeautoilu sähköistyy – Verotus suosii sähköautoja

Gstausta Sininen

Maailma sähköistyy kovaa vauhtia ja mukaan kelkkaan on astumassa myös työsuhdeautoilu. Miten tämä näkyy työntekijän kukkarossa?


Työsuhdeautot ovat tyypillisesti olleet dieselkäyttöisiä työjuhtia. Yhä suurempi osa uusista autoista on kuitenkin nykyisin osittain tai kokonaan sähköllä toimivia. Tämä trendi alkaa näkymään myös työsuhdeautoilussa ja ensi vuoden alusta suuntaus voi kiihtyä entisestään, sillä sähköauton kuukausikohtainen verotusarvo laskee 170 eurolla. Lisäksi autojen lataaminen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä työnantajan kustannuksella muuttuu verovapaaksi eduksi. Lopullista eduskunnan päätöstä asiasta ei vielä ole, mutta asiaa koskien on annettu hallituksen esitys ja on todennäköistä, että esitykseen ei ole tulossa muutoksia.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_142+2020.aspx


Mitä tämä tarkoittaa työsuhdeautoilijalle?

  • Sähköautolla ajavat vapaan autoedun haltijat voivat saada yhteensä 290 € kuukausittaisen edun, jos jo entuudestaan voimassa oleva vapaan autoedun sähköautoja koskeva 120 € alennus jää voimaan.
  • Sähköautojen vapaan autoedun verotusarvo on ollut jo aikaisemmin alennettu, koska sähkön on oletettu olevan halvempaa kuin muiden polttoaineiden
  • Uusi 170 € alennus koskee myös täyssähköisiä käyttöetuautoja. Jos lakiesitys menee kokonaisuudessaan läpi, niin kuukausittainen etu verrattuna bensiini- ja dieselautoihin nousee jopa 200 euroon, kun nykyinen auton lataamista koskeva 30 € arvoinen etu muuttuu verovapaaksi. Käyttöetuauton voi siis ainakin teoriassa saada käyttöönsä kokonaan ilman polttoainekustannuksia, jos auton lataus voidaan aina tehdä työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä.
  • Hybridiautojen verotusarvoihin ei ole tulossa muutoksia. Työntekijät voivat kuitenkin ladata autojaan työnantajan kustannuksella työpaikalla tai julkisissa latauspisteissä ilman, että siitä muodostuu verotettavaa etua. Tämä etu koskee kaikkia työntekijöitä, ei vain työsuhdeautoilijoita.

Jatkossa yhä useampi työsuhdeautoilija tulee valitsemaan sähköauton. Verotus tukee ja todennäköisesti myös hiukan nopeuttaa tätä muutosta. Työnantajat voivat olla tässä muutoksessa omalta osaltaan mukana suosittelemalla työntekijöilleen sähköauton valitsemista.

Maailma muuttuu auto kerrallaan kohti päästötöntä liikennettä.


HR
- ja CFO-osaajamme vastaavat mielellään työsuhdeautoiluun ja muihin henkilöstön työsuhde-etujen optimointiin liittyviin kysymyksiin. Soitellaan!