Vastuullisuus kumpuaa yrityksen sisimmästä

Greenstep muistikirja

Arjen valintoja voi tehdä vakaalta pohjalta, kun yrityksen arvot ja vastuullisuusstrategia ovat kunnossa

Minulle yritysvastuu on jotakin, joka lähtee yrityksen sisimmästä ja heijastuu kaikkeen yrityksen toimintaan. Se ei ole mainoskampanjoita tai pintakuorrutusta vaan arkipäivän työtä. Joka päivä. Kaikissa yrityksissä.

Yrityksen arvoista ja vastuullisuusperiaatteista rakentuu sen sielu. Arjen valintoja voi tehdä vakaalta pohjalta, kun yrityksen arvot ja vastuullisuusstrategia ovat kunnossa. Arvot ja strategia yhdessä muodostavat navigaatiojärjestelmän, jonka avulla yritys pysyy suunnassaan vaikeinakin aikoina ja kykenee kehittämään kestävää liiketoimintaa. Sydän ja järki tekevät työtä yhdessä.

Ei ole yhdentekevää, millaiset arvot yrityksellä on. Kestävään liiketoimintaan pyrkivä yritys on yksinkertaisesti paremmissa asemissa: Parhaat kyvyt hakeutuvat vastuullisiin yrityksiin ja myös viihtyvät niissä, asiakkaat tekevät arvopohjaisia valintoja, rahoituksen hinta on alempi ja syntyy uutta liiketoimintaa, joka edistää koko yhteiskunnan vastuullisuutta. Kuten eräs yritysjohtaja hiljan talouslehden haastattelussa totesi: "Yritysmaailma on monilta osin liikkunut nopeammin kuin yhteiskunnalliset päätöksentekijät muun muassa hiilijalanjäljen pienentämiseksi." Juuri tällaista vikkelyyttä ja nokkeluutta tarvitaan, jotta ratkaisemme viheliäiset ympäristöongelmamme.

Eri ihmisille vastuullisuus merkitsee eri asioita, ja nämä mittarit muuttuvat ajan myötä. Siksi vastuullisuuden kehittämisen tulee olla määrätietoista ja perustua selkeisiin mittareihin, selkeisiin suunnitelmiin. Raportointi ei ole pakkopullaa vaan vie asioita eteenpäin askel askeleelta. Se kertoo vääjäämättä, miten hyvin ja huonosti yritys on vastuullisuustyössään onnistunut.

Tämä työ on syytä aloittaa heti yritystä perustettaessa. Pienikin yhtiö tarvitsee kivijalan, jonka perustalle rakentaa liiketoimintaansa, ja minimissään sen on noudatettava vastuullisuuslainsäädäntöä, joka muuttuu ja lisääntyy koko ajan. Kohta esimerkiksi vastuullisuusraportointi ja niin sanottu whistleblowing -kanavan perustaminen ovat pakollisia myös melko pienillekin yrityksille.

Meillä Greenstepissä asiakkaat ovat paljolti kasvuyrityksiä, joiden resurssit eivät riitä kaiken tekemiseen itse. Siksi onkin luontevaa, että olemme nyt perustaneet vastuullisuustiimin, jonka tavoitteena on auttaa asiakkaita arvopohjaisen vastuullisuustyön kehittämisessä ja sen integroinnissa yrityksen arkeen. Askeleemme on luontevaa jatkoa työlle, jota teemme taloushallinnon ja HR:n palveluissa. Haluamme, että asiakkaillamme on mahdollisuudet menestyä ja että he voivat rakentaa vastuullisuuden kivijalan kasvustrategiansa pohjaksi.

Työtämme vauhdittavat muuttuvan lainsäädännön lisäksi – ja ennen kaikkea – sydän ja järki.

Me haluamme osaltamme auttaa asiakkaitamme kestävään kasvuun. Vahva tiimimme on jo käärinyt hihansa ja ryhtynyt töihin.Autamme asiakkaitamme lähtemään liikkeelle vastuullisuustyössä, kehittämään vastuullisuutta ja raportoimaan siitä sidosryhmille. Tutustu palveluihimme täältä! Lue myös omasta vastuullisuustyöstämme!