Alumnit kertovat – Greenstepin monipuolisten tehtävien kautta pörssiyhtiön CFO:ksi

Greenstep alumni
Heidi talasjoki

Heidi Talasjoki

Markkinointikoordinaattori

Julkaisimme keväällä artikkelin, jossa kaksi aiemmin Greenstepillä työskennellyttä alumnia kertoivat työskentelystä Greenstepillä ja miten se on vaikuttanut heidän uraansa. Nyt jatkamme Greenstep alumnit -sarjaamme, ja kerromme Annina Salvénin kokemuksista Greenstepillä.


Annina työskenteli Espoon CFO-tiimissä vuosina 2012–2016, eli aivan vuonna 2010 perustetun Greenstepin alkuaikoina. Hänen työtehtäviinsä kuuluivat erilaiset talousjohdon työtehtävät; controller-tehtävät, raportointipohjan kehittäminen ja johdon raportointia. Lisäksi työtehtäviin kuuluivat asiakashankinta ja myyntitapaamiset: ”Olin myös Slushilla ja muissa eri tapahtumissa promoamassa Greenstepiä”, Annina kertoo.

”Minulla oli 10–12 asiakasta, joista itse hoidin aktiivisesti neljää, sillä asiakkaani olivat aika isoja. Muiden asiakkaiden hoidossa avustivat juniorimmat työntekijämme, joiden tekemiä raportteja kävin läpi ennen kuin ne lähtivät asiakkaille. Sain nähdä myös muutaman rundinkin (=rahoituskierroksen), kun muutama asiakasyritykseni nosti rahaa. Näin sain kokemusta myös arvostuspuolesta.”

Anninan aloittaessa Greenstepillä yritys oli vielä melko pieni, mutta 3,5 vuoden aikana yritys kasvoi nopeasti muutaman kymmenen työntekijän yrityksestä lähes sadan työntekijän organisaatioksi. Nykyään Anniina työskentelee suuren pelialan pörssiyhtiön Next Gamesin CFO:na eli talousjohtajana. Greenstepillä on asiakkaina yrityksiä laidasta laitaan eri toimialoilta ja Anninan mukaan se on tarjonnut aitiopaikan oppia ymmärtämään liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti.


Annina Salvén”Se, mikä on ollut tosi hyödyllistä on, että Greenstepillä oppi, kun siellä sai tehdä monipuolisia tehtäviä. Kun teki hyvin paljon erilaisille yrityksille mallinnusta, yrityksen ennusteprosessia ja raportointia, niin kontekstuaalinen bisnes-ymmärrys alkoi muodostua ihan eri tavalla. Oppi ymmärtämään pelkkien lukujen sijaan myös sitä, mistä ne oikeasti tulevat ja mihin ne vaikuttavat. Kun tekee näitä tehtäviä eri yrityksille, alkaa ymmärtämään paremmin mistä tahansa, katteesta EBIT:iin - ymmärrät ne vaikuttavat tekijät, jokaiselle uniikille yritykselle. Mikä tässä yrityksessä on se suurin kustannuserä tai miksi juuri tämä vaikuttaa tähän? Nykyisissä töissä on tullut palautetta, että harvemmin näkee CFO:ita, jotka ymmärtävät bisneksen niin hyvin.”

Annina kertoo, ettei hän ollut koskaan pelannut mobiilipelejä ja että peliala oli hänelle täysin vieras Next Gamesin CFO:ksi siirtyessään. Annina kuvailee myös, että tapa, jolla Greenstepillä työskenneltiin on hyödyttänyt häntä suuresti hänen nykyisessä työssään ja siivittänyt sulavaa siirtymistä uudelle alalle.

"Greenstepillä raportteja tehdessä esimiehet, partnerit ja sparraajat haastoivat aina miettimään, että miksi jokin asia oli niin kuin oli. Sen sijaan, että olisi vain sanonut, että tulos oli tällainen, asiakkaidenkin suuntaan oli palveluvaatimuksena, että pitää pystyä laittamaan numerot kontekstiin ja kertomaan mistä tämä johtuu, miksi tämä on juuri näin ja mitä pitäisi tehdä, jos se luku pitää muuttaa. Tästä on ollut suuresti hyötyä nykyisessä työssäni omaa finance-osastoa rakentaessa."

Annina työskenteli Next Gamesille myös Greenstepin kautta Controllerina ennen täysipäiväiseksi CFO:ksi kyseiseen firmaan ryhtymistä. Annina kuvailee, että siirtymä tapahtui helposti ikään kuin Greenstepin ja Next Gamesin yhteisenä onboardauksena. Hän kokee, että oli erittäin hyödyllistä tuntea yrityksen numerot ja tapa toimia jo entuudestaan. Next Gamesin ja Greenstepin yhteistyö jatkui vielä tämän jälkeenkin controller-palveluiden muodossa. ”Olin tottunut siihen, että sain aina tukea lukujen kanssa, jos oli epävarma niissä. Se oli hyvin helppo siirtymä, koska oli tavallaan koko Greenstepin tukiorganisaatio siinä taustalla."

Greenstep työnantajana

Kaikkien Greenstepillä saamiensa oppien lisäksi Annina nostaa esille myös Greenstepillä vallinneen lämminhenkisen työympäristön ja yhteisön, jossa välittäminen näkyi selkeästi. Annina kuvailee, että Greenstepillä työntekijään luotettiin isosti. Hän muistelee myös lämmöllä Greenstepillä järjestettyjä tapahtumia, joissa aito välittäminen korostui ainutlaatuisella tavalla. Näihin muistoihin mahtuu esimerkiksi Greenstepin oma bändi, pokeri-illat ja vuosittaiset rapu- ym. juhlat.

Greenstepin tiimiä rapujuhlistamme vuodelta 2014, jolloin työntekijöitä oli muutamia kymmeniä. Nykyään meitä on jo pian 450! Annina kuvassa toinen vasemmalta."Greenstepillä oli sellaista todella kivaa välittämistä. Työympäristö ja kulttuuri olivat ihan mahtavat. Muistan, että ainakin siihen aikaan kaikki menivät suunnilleen samaan aikaan syömään. Kun kuka tahansa oli menossa syömään, hän huuteli pitkin käytäviä ja pyysi kollegoita mukaan. Se oli sellainen hyvin avoin ja kiva ilmapiiri, eikä tuntunut siltä, ettei johonkin pöytään voisi mennä istumaan tai että tätä ihmistä en tunne.”

Pörssiyhtiön CFO:na

Millaisia taitoja pörssiyhtiön CFO:na sitten tarvitaan? Annina kertoo tähän vaikuttavan paljon, millaisesta yrityksestä on kyse ja millaista CFO:ta haetaan. Hän kertoo, että nykyään puhutaan usein kahdentyyppisestä eri CFO:sta; strategisesta ja accounting-puolen CFO:sta. "Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että CFO:n tehtävä on varmistaa, että kirjanpito laitetaan kiinni ja raportit ovat valmiita noin 4-5 päivän sisään siitä, kun kausi on mennyt kiinni. Itse olen enemmän strateginen CFO, jossa CFO:n työ ei ole tuottaa vain lukuja vaan analysoida niitä ja ohjata liiketoimintaa niiden perusteella. Tämä oli ajatusmaailmaa, joka minulle muotoutui Greenstepillä.”

"Strateginen ajattelu pätee hyvin pitkälti kaikissa kasvuyhtiöissä. Uusissa yhtiöissä CFO:n rooli johtoryhmässä on ollut olla varteenotettava strateginen jäsen, joka auttaa muita ymmärtämään, mikä on liiketoiminnallisesti järkevää ja mikä ei."

"Toki on vielä olemassa pörssiyhtiöitä, joilla on esimerkiksi isoja varastoja tai logistiikka on monimutkaista, jolloin työkin on silloin pitkälti sitä, että joka kuukausi laitetaan kirjanpito kiinni. Mutta ainakin moderneissa uusissa yrityksissä CFO:n päätehtävä on edistää liiketoimintaa, ei raportoida lukuja ja siihen olemassa olevat työkalut on hyvä oppia. Se ei riitä, että osaat kaikki IFRS-standardit – siihen löytyy eksperttejä. Se ei palvele ketään, että osaat kaikki detaljit vaan sun pitää nähdä liiketoiminnan isoa kuvaa ja pystyä ohjaamaan organisaatiota niin, että raportointi sujuu nopeasti, sujuvasti ja ohjaa helposti päätöksentekoa”, Annina lisää.


Greenstepillä jatkamme edelleen vauhdikasta kasvumatkaa asiakkaidemme ja kaikkien greenstepiläisten kanssa yhteisen arvomaailmamme ja tavoitteidemme pohjalta. Haemme jatkuvasti lisää asiantuntijoita tiimeihimme, eli kannattaa tutustua avoimiin tehtäviimme, jos urapolku Greenstepillä kiinnostaa. Lisätietoja avoimista tehtävistä löytyy täältä!