Rederi Ab Eckerö sai interim CFO-konsultista avun resurssivajeeseen

Brand GS 2

Rederi Ab Eckerö päätti ottaa interim CFO-konsultin Greenstepiltä vakauttaakseen talousprosessejaan resurssimuutoksen aikana, kun yksi tiimin kokeneimmista henkilöistä siirtyi muihin tehtäviin.

Rederi Ab Eckerö on ahvenanmaalainen laivayhtiö, joka toimii pääasiassa Itämerellä. Konserni koostuu emoyhtiöstä ja useista tytäryhtiöistä, joista Eckerö Line ja Eckerö Linjen ovat kaksi tunnetuinta. Konsernilla on tällä hetkellä noin 800 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 186 miljoonaa euroa (2022).

Annica Sviberg aloitti työskentelyn Rederi Ab Eckeröllä noin 8 vuotta sitten Group Controllerina. Vuosi sitten hän sai tilaisuuden ottaa vastuun CFO:na ja vastaa nykyään koko konsernin talousfunktiosta ja 17 hengen tiimistä. Kun yksi tiimin kokeneimmista henkilöistä siirtyi muihin tehtäviin, hän päätti ottaa yhteyttä Greenstepiin paikatakseen resurssivajeen sujuvasti interim CFO-konsultin avulla.

- Olen työskennellyt aiemmin useissa suurissa yrityksissä, joissa konsulttien käyttäminen on ollut yleistä. Kun meillä oli tarve vahvistaa henkilöstöämme, oli luonnollista, että harkitsin konsulttien palkkaamista. Olin kuullut, että Ahvenanmaalla toimii Greenstep, ja päätin ottaa heihin yhteyttä, ja sain alusta alkaen erittäin hyvää palvelua", Annica kertoo.

Interim-konsultin hyödyntäminen resurssivajeessa on kustannustehokas ratkaisu

Moni saattaa nähdä ulkoisen konsultin kalliina ratkaisuna. Annica kuitenkin toteaa, että hän näkee paljon enemmän etuja kuin haittoja interim-konsulttien käytössä. Yksi merkittävimmistä eduista on, että rekrytointiin jää enemmän aikaa, ja rekrytointityö voidaan tehdä laadukkaammin.

- On mielestäni kannattavampaa ottaa konsultti mukaan sen sijaan, että yrittäisimme paikata tilannetta omilla resursseillamme tai tehdä liian nopeita rekrytointeja. Olen sitä mieltä, että konsultin hankkiminen on loppujen lopuksi melko kustannustehokas ratkaisu, Annica sanoo.

Interim-konsultti voi ottaa vastuulleen tiettyjä tehtäviä ja vastuita talousfunktiolla työskennellessään, samalla kun organisaatio etsii pysyvää työntekijää. Tämä mahdollistaa sen, että kun uusi henkilö lopulta ottaa vastuun, hän voi aloittaa työskentelyn puhtaalta pöydältä ja saada tarvittaessa tukea interim-konsultilta. Tämä voi vähentää siirtymäkauden häiriöitä ja varmistaa, että talousfunktio toimii sujuvasti koko prosessin ajan.

Sviberg mainitsee myös joustavuuden yhtenä ratkaisevista tekijöistä interim-konsultin valinnassa. Esimerkiksi ei tarvitse tietää tarkalleen, kuinka pitkä tehtävä on, kun aloittaa yhteistyön, vaan työsuhteet ovat tarpeen mukaan mukautettavissa sen mukaan, miltä työmäärä näyttää juuri silloin.


Interim-konsultilla on käytössään koko Greenstepin laaja tietotaito

Kun Rederi Ab Eckerö sijaitsee Ahvenanmaalla ja harjoittaa liiketoimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, sen on tunnettava säännöt, lait ja käytännöt kaikissa maissa. Siksi oli hyvin luonnollista, että yritys teki yhteistyötä Greenstepin kanssa, joka toimii myös Ahvenanmaalla ja harjoittaa liiketoimintaa molemmin puolin Itämerta.

Greenstepillä on myös laaja palveluvalikoima, jossa on asiantuntijoita kirjanpidosta, talousjohdosta, laki- ja veroasioista, kuten myös vaikkapa automaatiosta ja henkilöstöhallinnosta. Tämä on myös jotain, jonka Annica toteaa olevan lyömätön etu asiakkaalle:

- CFO-konsultin kautta meillä oli myös pääsy koko Greenstepin osaamisverkostoon. Jos esimerkiksi oli vaikeita verokysymyksiä tai muita monimutkaisia pulmia, konsultti pystyi ottamaan yhteyttä kollegoihinsa sekä Ruotsissa että Suomessa, ja käyttää hyödykseen koko Greenstepin kokemusta. Se on aivan mahtavaa.

Vaikka interim-konsultti ei ole pysyvä resurssi ja yhteistyö Greenstepin kanssa on nyt päättynyt, Rederi Ab Eckerö tietää, keneltä pyytää apua kun sitä tarvitaan tulevaisuudessa. Työelämässä asiat voivat muuttua nopeasti, eikä kaikkea voi suunnitella pitkällä aikavälillä. Annica toteaa, että on helpottavaa tietää, että on mahdollisuus ottaa konsultti mukaan myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Annica suosittelee Greenstepiä myös muille yrityksille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea henkilöstössään.

- Palkkaisin Greenstepin ehdottomasti uudelleen. Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, ja jos tulee jälleen tilanne, jossa joku lopettaa tai meillä on suuri työmäärä, tiedän ehdottomasti, kenen puoleen voin kääntyä myös tulevaisuudessa, hän kiteyttää.