Lönekonsultens Dag – hur är det att jobba som lönekonsult?

Greenstep 2021 13 web

I dag, den 31 januari, firar vi Lönekonsultens Dag hos Greenstep. Denna dag instiftades av SRF konsulterna och har sin historiska rot i deadline för inlämning av kontrolluppgifter. Men med införandet av AGI, behövs det inte längre göras så ofta (detta gör att vi kanske har ännu en anledning att fira denna dag).

Våra lönekonsulter är spridda över Sverige, Norge, Finland, Åland och Estland och jobbar med kunder världen över, inom alla möjliga branscher. Följ med oss på en intervju där du får träffa några av våra lönekonsulter och lära dig mer om vad det innebär att arbeta som lönekonsult.

Vad är det bästa med att jobba som lönekonsult?

“Dom roligaste dagarna är lönekörningen när man får jobba intensivt och fokuserat.” - säger Johanna

Att jobba som lönekonsult är ett otroligt varierande arbete. Du jobbar med en viktig och central del av en organisation. När du jobbar som lönekonsult får du även ett väldigt varierande arbete då du jobbar med olika branscher och företag, vilket ger möjlighet till kunskapsutveckling och utmaningar. Tobias berättar att skillnaden att jobba internt på ett bolag eller som konsult är att du ofta sitter med kanske 20 årscyklar istället för bara en. Det ger automatiskt en ständig kompetensutveckling. Moa tillägger att det krävs en annan prioritet, planering och struktur.

“Ibland får man in case där man verkligen behöver djupdyka och gräva sig ner i detaljer för att hitta problemet och det tycker jag är intressant.” - säger Tobias. “Den tid och kunskap man lägger på en kund kan man sedan ofta ta med sig i andra uppdrag med.” - tillägger Moa.

Pernilla berättar att hon gillar variationen i sitt arbete. Det är alltid lagar, system och kollektivavtal som förändras och då gäller det att hänga med. Johanna tillägger att de kan vara extra kul att jobba med utländska kunder, där vi även får inkludera skatteteamet när det behövs.

Hur gör ni för att hålla er uppdaterade inom yrket?

Som lönekonsult behöver man ständigt hålla sig uppdaterad inom nya lagar och regler som förnyas. Du behöver ha koll på och fördjupa dig i exempelvis förmåner, pension och olika system som löpande uppdateras. Pernilla berättar att dom ofta deltar på inspirations- och utbildnings-dagar inom lön. Hon tipsar även om att prenumerera på nyheter från SRF, fackförbund och Skatteverket. Sanna tillägger att det finns diverse forum hos exempelvis systemleverantören där man kan diskutera ämnen med andra användare.

“En fördel med att jobba som konsult är att vi inte är ensamma, vi har ett helt team av experter. Tillsammans håller vi oss ständigt ajour.” - Säger Moa.

“Jag gillar att lyssna på poddar om ekonomi. Det är perfekt att sitta på gräsklipparen och lyssna på exempelvis Lönepodden.” - Säger Tobias.

Vad innebär det att jobba som lönekonsult?

“Rätt lön på rätt dag, till rätt person!” - säger teamet i kör. “Personalkostnader är ofta en av de största kostnaderna på ett företag så det krävs att allting blir rätt direkt.”, tillägger Tobias.

Att jobba som lönekonsult innebär att man är expert på att ta fram och förhandla om löner och anställningsvillkor. En lönekonsult har förståelse för arbetsmarknaden och branschen och säkerställer med sin expertis att företag och arbetstagare får rätt lön. Oftast samarbetar en lönekonsult med allt från HR-avdelningar, fackföreningar och enskilda arbetstagare. Som lönekonsult hanterar du allt från lön, skatt och pension för privatpersoner.

“Då vi på Greenstep erbjuder så pass många tjänster kan vi enkelt ta hjälp av vårt skatteteam i frågor som gäller exempelvis förmåner och expatriater.” - Säger Soner

“Många av våra kunder har flera tjänster hos Greenstep. Det är väldigt vanligt att man väljer att lägga både lön och redovisning på samma byrå, men även skattefrågor, CFO-tjänster och rapportering i BI-book.” - Säger Johanna

Vad skulle ni råda någon som funderar på att bli lönekonsult?

“Tycker man det är kul med siffror, tolka tal och problemlösning så är lönekonsult helt rätt väg att gå.”- Säger Pernilla “Lön handlar inte bara om siffror, det handlar även mycket om kommunikation, service och att bygga relationer. Jag älskar variationen i mitt arbete.” - Säger Johanna

“Innan jag studerade till lönekonsult så förstod jag inte hur brett det faktiskt är att jobba som lönekonsult. Jag är väldigt glad att jag valde just den utbildningen!” - Säger Sanna

Hur är det att vara lönekonsult på Greenstep?

“Att jobba som lönekonsult på Greenstep är väldigt kul då vi har alla tjänster inom bolaget. Jag kan enkelt ringa till en kollega för att bolla tankar och idéer om ett uppdrag. Jag lär mig mycket även inom andra områden, så som exempelvis HR och redovisning.” - Säger Moa

“Greenstep är ett företag med sunda värderingar och det tycker jag är jätteviktigt.” - Säger Pernilla “Det känns fint att jobba på ett företag som gör så mycket utöver sin kärnverksamhet, att få bidra till exempelvis Carestep känns väldigt bra.” - Tillägger Soner

Soner berättar även att Greenstep är en väldigt platt organisation där alla värdesätter och respekterar sina kollegor och behandlar alla likvärdigt, oavsett jobbtitel.