Oliver Lindholm, Partner, CFO-tjänster

Sommarjobbet som ledde till CFO- och Controller-uppgifter


Hur hamnade du på Greenstep?

Jag studerade finansiell ekonomi och redovisning på Hanken och var på jakt efter ett sommarjobb. En av mina studiekamrater jobbade på Greenstep och tipsade mig om att ta kontakt med företaget. Greenstep intresserade mig speciellt eftersom ekonomi och siffror redan då var något jag hade nära hjärtat. Jag tog kontakt och sedan följde en traditionell ansökningsprocess: jag skickade in CV och ansökan och gick på två intervjuer. Sedan började jag som Assistant Business Controller i maj 2011. Jag jobbade heltid ett par somrar och deltid vid sidan om studierna resten av året - fastän det nog också var nästan heltid. Jag tror jag var den 12:e anställda på Greenstep.


Hur ser din tidigare arbetshistoria ut?

Innan jag började på Greenstep jobbade jag på en liten bokföringsbyrå vid sidan av studierna och på somrarna. Där lärde jag mig grunderna inom bokföring, löneräkning och upprättande av bokslut.

Innan det har jag också jobbat som försäljare på Stockmann. En uppgift som jag kommer extra bra ihåg är när jag fungerade som fisk-försäljare på Kala-Auto: jag och en kompis körde runt i Vanda med en paketbil och ringde på folks dörrklockor. Där om någonstans lärde jag mig att ha rätt attityd vid försäljningsarbete.

Jag hann också vara ett halvt år i ett av Big Four-husen, eftersom jag efter fyra år på Greenstep kände att jag ville se hur man gör saker i ett riktigt stort konsultföretag. Jag trivdes helt bra där, men när de kontaktade mig från Greenstep och bad mig komma tillbaka, var det ett lätt beslut att ta.

Med vilka olika uppgifter har du arbetat på Greenstep?

Som assisterande controller ansvarade jag i huvudsak för mindre företags bokföring och koncernbokslut. Nu, i min roll som CFO och Controller, har jag till exempel en kund åt vilken jag fungerar som den enda ekonomipersonen. Jag ansvar bland annat för budgetering, rapportering och är även kontaktperson vid ärenden som gäller bokföringen och löneräkningen, som kunden också outsourcat till oss. Jag fungerar som stöd åt ledningen och hjälper till vid beslutsfattandet i ekonomirelaterade frågor. Jag förbereder även nödvändigt material åt bolagets styrelse.

Dessutom hör olika projekt till mina uppgifter. Jag har gjort finansiella due diligence-uppdrag, utvecklat genomförandet av kundens köpprocesser, upprättat köpebrev, sekretessavtal och försäkrat de lagliga aspekterna vid företagsköp.

Hur ser din arbetsdag ut rent konkret?

Hur min arbetsdag ser ut beror helt på vilken tid på månaden det är. En dag kan inkludera till exempel personliga eller virtuella kundmöten och till basuppgifterna hör olika ekonomiska rutiner såsom analyser, rapportering, prognoser och månadsavstämningar. Förutom det är även internt arbete, såsom skapande av offerter och försäljningsmaterial, en väsentlig del av mina arbetsdagar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Utan tvekan de varierande arbetsuppgifterna och det att ingen dag är den andra lik. Det kommer alltid emot utmaningar och saker som jag aldrig tidigare gjort och på det sättet lär man sig också enormt mycket. Våra kunder är också väldigt intressanta och man får jobba med allt från startup-företag till börsnoterade bolag inom väldigt olika branscher.

På Greenstep råder en stark entreprenörsanda; stämningen är avslappnad och arbetet är inte processorienterat. Kollegorna är kunniga, trevliga typer och vi har roligt tillsammans. Hos oss är vi inte tävlingsinriktade på ett negativt sätt och folk använder inte armbågarna för att ta sig framåt. Alla hjälper varandra och det spelar ingen roll vem som får äran för det gjorda arbetet.

"Alla hjälper varandra och det spelar ingen roll vem som får äran för det gjorda arbetet"


Vad skulle du vilja berätta åt en person som funderar på att söka jobb på Greenstep?

Sök! Jag kan absolut rekommendera! Arbetsuppgifterna är mångsidiga och du kan själv påverka vad du gör; om du är intresserad av något specifikt område eller något specifikt projekt, så ordnar det sig. Här hjälper kollegorna till med inskolningen, atmosfären är bra och arbetsförmånerna är toppen!

Vad betyder det för dig att vara en del av Greenstep?

Det betyder att jag får göra just ett sådant jobb som jag njuter av - tillsammans med intressanta kunder och fantastiska kollegor.