Satu Halttunen, ansvarig för bokföringstjänster

En resa från bokförare till partner

Hur hamnade du på Greenstep?

En tidigare kollega kände en av Greensteps delägare och tipsade mig om att de söker bokförare till Greenstep. Året var 2010 och jag jobbade då som bokförare på en stor bokföringsbyrå, som fanns i samma byggnad som Greenstep. Jag var egentligen inte på väg att lämna min dåvarande arbetsgivare, men jag tog ändå chansen och sökte jobbet på Greenstep. Min arbetsansökan var i princip tio franska sträck om vad jag kunde. Jag besökte Greenstep och så plötsligt var jag deras femte anställda.

Berätta om din tidigare utbildnings- och arbetshistoria

Jag är i grund och botten merkonom med studentexamen, men jag uppdaterade min utbildning till tradenom. KLT-tenten klarade jag 1997. Jag har jobbat med bokföringsuppgifter hela min karriär.

Med vilka uppgifter har du jobbat på Greenstep?

När jag började på Greenstep skötte jag kundföretagens bokföring. Ungefär ett år efter att jag hade börjat fick jag förfrågan om att leda bokföringsteamet, som då bestod av fem personer. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av ledarskapsarbete, men efter att jag funderat en stund bestämde jag mig för att anta utmaningen.

"Ledarskapsarbete har lärt mig mycket och jag lärde mig då också att njuta av att ha ansvar"


År 2015 blev jag partner och fick som uppgift att leda hela bokföringsavdelningen. Jag såg detta som en väldigt stor uppgift, och att ta det ansvaret som rollen medförde var ingen självklarhet för mig. Men jag är otroligt nöjd att jag tog chansen. Varje dag lär jag mig något nytt.

Hur ser en typisk jobbdag ut?

Ett klassiskt svar: ingen jobbdag är den andra lik. Jag får mycket rådgivningsförfrågningar från mina kollegor runt om i Finland. Jag sätter väldigt mycket tid på att stöda och ge råd åt mina team-medlemmar. Förutom det har jag även några egna bokföringskunder och jag är också med i en del skilda projekt där jag löser kundernas ekonomiska utmaningar.

Jag stöder även försäljarna när det kommer till nya kundrelationer och så fungerar jag som bokföringsexpert vid olika kundbesök. Nu för tiden räcker det inte med att bara sälja lagstadgade bokföringstjänster, utan vi söker helhetslösningar åt kunderna.

Jag är också en av Netvisors och Katsos huvudanvändare på Greenstep. Både vår personal och våra kunder är många, så det kommer mycket förfrågningar gällande användningsrättigheter och andra utmaningar.

Greenstep är en auktoriserad bokföringsbyrå, vilket betyder att Taloushallintoliitto övervakar vår verksamhet och gör verksamhetsgranskningar. Som ansvarig KLT-bokförare strävar jag efter att vi anställer de bästa experterna och annars också uppmanar våra anställda att utveckla det egna kunnandet. Hos oss finns det flera som har examen i bokföring och redovisning (EBR/finska KLT) samt i lönehantering (finska PHT) och vi uppmanar vår personal att delta i tenten och den långa förberedelsekursen innan.

Vad kan Greenstep erbjuda en erfaren bokförare?

Greensteps kundunderlag skiljer sig märkbart från traditionella bokföringsbyråers. Grenstep har växt från noll till nästan 350 personer på 10 år och det samma gäller våra kunder - deras omsättning går från 0 till 100 miljoner. Hit ryms både start up-världens utmaningar, tillväxtföretagens tävlingar och större företags förändrade behov.

"Våra kunder är intressanta och inspirerande, vi får ta del av fantastiska tillväxthistorier."


Beroende av personens egna intresse och kunskapsnivå varierar kunderna från start ups till större bolag och olika projekt.

Ofta fokuserar man inom bokföringsbyråer endast på att uppnå uppsatta faktureringsmål och stödet uteblir. Själv tror jag på att när man tar hand om de anställda, så att de trivs och får de stöd de behöver, kommer de automatiskt att ge oss fler kunder, vilket också syns i faktureringen. Hos oss är olika experter inte placerade i sina egna fack, utan kollegornas stöd kommer från flera olika håll och är alltid närvarande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är absolut kollegorna och kunderna. Jag är dagligen exalterad över att jag får göra detta jobb. Mitt jobb är snarare en livsstil för mig. När man har kommit så här långt i arbetslivet kunde man tro att man börjar bli trött, men tvärtom!

Jag uppskattar flexibiliteten på Greenstep enormt mycket. Allt jobb kan stundvis vara intensiva, men det är ganska mycket fast i en själv. Attityden är avgörande! På Greenstep gör man det möjligt att ha en balans mellan familje- och arbetslivet och vi har själva möjlighet att själv bestämma var, när och hur vi utför vårt arbete. Själv jobbade jag även deltid under flera år, då mina barn var små. Man litar på de anställda. Våra arbetsredskap och -system fungerar på samma sätt både hemma och på kontoret.

Gänget på Greenstep är otroligt kunniga och ansvarsfulla. Man pratar rakt och ärligt om saker och även svårare ämnen tas upp. Och så förstås kaffet, det smakar utmärkt hos oss!
Vad skulle du vilja berätta till en person som funderar på att söka jobb på Greenstep?

Greenstep är ett fartfyllt företag som ständigt utvecklas, det behöver man vara beredd på. Positiv energi, fart och fläng har vi hos oss så det räcker och blir över. Att jobba på en bokföringsbyrå är inte längre bokföring, bokslut och skatter - visst är det också det, men utöver det så är det att omfattande stöda företagare och utveckla ekonomiförvaltningen. Om du alltså vill jobba i en pigg och glad gemenskap där man stöder och uppmuntrar varandra, så är detta rätta stället för dig!

Vad betyder det för dig att vara en del av Greenstep?

Fantastiska kollegor, kunder, iver och en livsstil.