VSME eli Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs on vapaaehtoinen kestävyysraportointistandardi erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Se on selkeä ja joustava raportointikehikko, joka tarjoaa yrityksille konkreettisia hyötyjä kilpailukyvyn edistämiseen.
Raportointimallit
Perustason raportointi muodostaa VSME-raportoinnin minimivaatimukset ja on kaikille yrityksille pakollinen. Tämä taso keskittyy olennaisimpiin tietoihin ja sisältää esimerkiksi:
- Yrityksen päästötiedot, kuten hiilijalanjäljen
- Perustiedot henkilöstöstä
- Työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvät tiedot
Perusraportointi on hyvä lähtökohta yrityksille, jotka ottavat ensimmäisiä askeleitaan vastuullisuustyön näkyväksi tekemisessä. Se tarjoaa konkreettisen tavan aloittaa raportointi ilman suuria investointeja tai raskasta hallinnollista työtä.
Laajempi raportointitaso syventää perustason tietoja ja tarjoaa yksityiskohtaisemman kuvan yrityksen vastuullisuustoimista. Laaja raportointi sisältää muun muassa:
- Ilmastoriskiarvion, joka auttaa yritystä tunnistamaan ja hallitsemaan ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä
- Päästövähennystavoitteet, jotka osoittavat yrityksen sitoutumisen ilmastotoimiin
- Yrityksen politiikat ja prosessit ihmisoikeuksien kunnioittamiseen
Laaja raportointi tarjoaa yrityksille mahdollisuuden osoittaa edistynyttä vastuullisuustyötä ja rakentaa vahvempaa luottamusta sidosryhmien keskuudessa. Se on suositeltava valinta yrityksille, jotka haluavat profiloitua vastuullisuuden edelläkävijöinä tai joilla on vaatimuksia syvällisempään raportointiin esimerkiksi arvoketjussa.
VSME tukee yrityksen kestävää kilpailukykyä
VSME-raportointi tarjoaa yrityksille tilaisuuden erottautua edukseen kilpailuympäristössään. Vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin myötä yrityksen liiketoiminnasta tulee läpinäkyvämpää, mikä taas on omiaan kasvattamaan luottamusta eri sidosryhmien, kuten asiakkaiden, rahoittajien ja yhteistyökumppanien silmissä. Raportointi toimii myös erinomaisena työkaluna yritysten strategiseen kehittämiseen, eikä pelkästään kirjoitusharjoituksena: laajan VSME-raportoinnin myötä yritykset raportoivat esimerkiksi siitä, miten niiden strategia ja liiketoimintamalli ottavat huomioon kestävän kehityksen ja mitkä ovat niiden liiketoimintaan kohdistuvat merkittävimmät ilmastoriskit.
VSME on suunniteltu kumppanien tietotarpeisiin
VSME on suunniteltu kattamaan ne tiedot, joita rahoittajat ja muut liikekumppanit, kuten esimerkiksi isommat yhtiöt kysyvät toimitusketjultaan. VSME:n kaavaillaan toimivan standardiraporttina siitä, mitä kestävyysraportointidirektiivin alaiset (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) yritykset saavat arvoketjun yrityksiltään kysyä. Lisäksi on hyvä muistaa, että erityisesti rahoittajat ja sijoittajat arvostavat standardoitua, mittareihin perustuvaa raportointia, missä kestävyysraportti ei tarkoita vain pitkää, korulausein kuorrutettua raporttia kauniilla kuvilla. VSME vastaa tähän oivallisesti, sillä raportoinnissa painotetaan erityisesti mittareita.
VSME on kustannustehokas ja helpompi vaihtoehto
VSME-raportointikehikon yksi ehdoton etu on sen helppous: se on rakenteeltaan huomattavasti yksinkertaisempi kuin esimerkiksi ”isosisaruksensa” ESRS-standardit (European Sustainability Reporting Standards). Standardi on myös helppolukuisempi ja sisältää mukavasti ohjeita ja esimerkkejä raportin laatimiseen ja erilaisten mittarien laskemiseen. Kestävyysraportoinnin ei todellakaan tarvitse olla vaikeaa ja kallista.
Loppuun on todettava, että vaikka lainsäädäntöympäristö kestävyyden osalta on merkittävässä muutoksessa, ei vastuullisuus- ja kestävyystyön merkitys ole vähenemässä. Meillä Greenstepillä on jo kokemusta VSME-raportin valmistelusta ja osaamme auttaa yritystäsi navigoimaan sujuvasti tämän raportointistandardin läpi – ota yhteyttä ja tehdään yrityksellenne VSME-raportti vaivattomasti ja kustannustehokkaasti.