Saas icon new
Brand background blur
Saas icon new

SaaS-yrityksille back office-palveluita SaaS-yritykseltä

2 000+ yritystä ja 40 000+ henkilöä ympäri maailmaa käyttää Greenstepin kehittämiä SaaS-palveluita. Tiedämme siis, mitä SaaS-yritykset odottavat back office-palveluntarjoajalta, ja autamme mielellämme yrityksesi taloushallinnon, talousjohtamisen, HR- ja ERP-tarpeissa.

Startup-vaiheen SaaS-yrityksille löytyy lisätietoa startup -kokonaisratkaisusivultamme. Tällä sivulla kerromme palveluista jo jonkin aikaa toiminnassa olleille SaaS-yrityksille.

Haluaisitko tietää lisää palveluistamme? Varaa tapaaminen kanssamme

Greenstep SaaS-yritysten tukena

Kirjanpitäjillämme ja talousjohtajillamme on laaja kokemus SaaS-yrityksistä ja he tunnistavat näiden yritysten erityistarpeet.

SaaS-yritysten taloushallinnon lukujen käsittely poikkeaa muista yrityksistä esimerkiksi kuukausittain toistuvasta liikevaihdosta sekä liikevaihdon jaksotussäännöistä johtuen. Lisäksi tilisiirtoja saattaa olla toimittajille ja työntekijöille satoja viikottain, joten näitä ei voi naputella käsin vaan maksuprosessit on hyvä automatisoida.

Talousjohtaja auttaa sinua muun muassa liiketoimintametriikkojen määrittelyssä, metriikkojen raportointiprosessien luomisessa tai tehostamisessa sekä tuloksien jatkuvassa analysoinnissa. Lisäksi talousjohtaja käy yhdessä kirjanpitäjän kanssa läpi yrityksesi taloushallinnon prosessit, jolloin voidaan löytää tehostamis- ja automatisointimahdollisuuksia ylimääräisen työn vähentämiseksi.

Talous 1/3: Ensin automatisoidaan myyntireskontra

SaaS-yrityksissä talousprosessien automatisointi on tärkeää johtuen toimialan tyypillisesti korkeista transaktiovolyymeista. Tämä koskee varsinkin sisään tulevan asiakasrahavirran taustaprosesseja, kuten laskutusta ja luottokorttiveloituksia. Ilman automatisointia volyymit ja niihin liittyvä työmäärä saattaa kasvaa kohtuuttoman suureksi yhtiön kokoluokkaan nähden. Automatisoinnissa pidetään SaaSin liikevaihdon "RRR" mielessä:

  • Recognition
  • Reconciliation
  • Reporting

Talous 2/3: Seuraavaksi laitetaan metriikat kuntoon

Viime aikoina on ollut paljon puhetta North Star-metriikasta. On totta, että yrityksesi pystyy paremmin fokusoimaan tiettyyn tavoitteeseen keskittymällä vain North Star-metriikaan. Mutta perusmetriikkojen seurantaa ei kannata jättää tekemättä, ellet halua menettää vertailudataa. SaaS-yhtiöille tyypillisiä metriikkoja on syytä ymmärtää, jotta voidaan tulkita liikevaihdon ja kannattavuuden muodostumista sekä verrata tuloksia muihin SaaS-yhtiöihin. Tyypillisimmät metriikat ovat:

1. MRR ja Churn = Monthly Recurring Revenue tarkoittaa kuukausittain toistuvaa liikevaihdon tasoa. MRR:n muutoksia on tärkeätä seurata kuukauden aikana – MRR-poistuma (churn), lisämyynti ja hinnanmuutokset nykyisille asiakkaille, myynti uusille asiakkaille jne.

2. CAC, LTV ja keskimääräinen takaisinmaksuaika = Asiakassuhteen keskimääräinen eliniän arvo = LTV - CAC. CAC = Customer Acquisition Costs (Asiakashankinnan kustannus), LTV = Customer Lifetime value (Asiakassuhteen keskimääräinen eliniän arvo).

Talous 3/3: Raportointiprosessia iteroidaan ja muutetaan tarpeen mukaan

Klassinen Excel + Powerpoint -yhdistelmä toimii loistavasti raportointiprosessina, ja autamme mielellään sen toteuttamisessa. Mutta Greenstepin asiakkaana käytössäsi on myös erilaisia raportointityökaluja talous- ja metriikkaraportointia varten. Tähän kuuluu oleellisesti PowerBI, joka auttaa visualisoimaan dashboard -tyyppisesti haluttuja metriikkoja. PowerBI:n näkymä voidaan myös jakaa eri sidosryhmien, kuten sijoittajien, hallituksen ja johtoryhmän kanssa.

SaaS-yrityksen talous kuntoon

Videolla asiantuntijamme kertovat talouspalveluista, jotka sopivat SaaS-yrityksille

HR-palvelut "merirosvoille ja laivastolle"

Blitzscaling-kirjassa verrataan alkuvaiheen startupeja merirosvoihin: vähäiset resurssit, tunnettuvuutta ei ole ollenkaan, joten riskejä pitää ottaa, jotta päästäisiin tavoitteeseen. Tässä vaiheessa pienen tiimin kulttuuri rakentuu automaattisesti merirosvomiehistön keskinäisen kemian ansiosta. Mutta kun yrityksesi kasvaa, on teillä yhtäkkiä taseessa ja henkilöstössä asioita, joita et halua menettää. Tässä vaiheessa yrityksen pitää kasvaa aikuiseksi ja teidän tulee entistä enemmän johtaa ihmisiä. Suuriksi kasvaneita Blitzscaling-yrityksiä voi taas suoraan verrata kokonaiseen laivastoon sekä henkilöstömäärältään että päätösprosessiltaan.

Toisin sanoen, yrityksen kasvaessa myös HR-tarpeet muuttuvat. Googlesta löydetty työsopimuspohja saattaa alkuun vaikuttaa kaiken kattavalta, mutta kannattaa jutella asiasta HR-ammattilaisen kanssa, niin ei tule ikäviä yllätyksiä. Liian usein huomataan, että esimerkiksi kilpailukielto tai irtisanomisaika puuttuu työsopimuksesta, kun henkilö on jo irtisanoutunut.

Yli 20 hengen yrityksissä ajankohtaisiksi tulevat ainakin organisaatiosuunnittelu ja eri tiimien kokoonpanot, yhteiset toimintatavat ja henkilöstökokemuksen vahvistaminen. Myös moni lakisääteinen asia tulee tehtäväksi. Voimme auttaa operatiivisissa, lakisääteisissä ja strategisissa HR-asioissa. 50 hengen yrityksessä pystyt vielä muistamaan kaikkien nimet ja organisaatiokulttuuri pysyy juuri ja juuri hallussa. Yli 100 hengen organisaatioissa pitääkin jo huomioida kulttuuri ihan eri tavalla. Et välttämättä muista kaikkien nimiä ja sinun pitää miettiä tiimijakoa kunnolla ja varmistaa, että kaikki työntekijät saavat riittävästi tukea tiimiltä. Kasvu on hyvä pitää hallittuna, jotta organisaatiokulttuuri pysyy hyvänä. Lisäksi pitää miettiä HR-masterdatajärjestelmää (esim. Mepco) ja rekrytointijärjestelmää (esim. Teamtailor) ja varmistaa, että sopivia kandidaatteja löytyy jatkuvalla syötöllä. Yli 500 hengen organisaatio muistuttaakin jo enemmän laivastoa ja tällöin pitää jo ottaa kunnon prosessit avuksi. Viimeistään tässä vaiheessa sinun on oltava jo lähempänä amiraalia kuin merirosvoa.

Mutta ei hätää, Greenstepillä on fantastinen HR-tiimi, joka osaa tukea SaaS-yritystäsi joka tilanteessa monipuolisilla palveluilla:

1. HR-starttityöpaja
2. Jatkuva/interim HR-palvelu
3. Operatiivinen HR
4. Strateginen HR
5. Johdon kehittäminen

Mistä SaaS-yrityksen HR:ssä on kyse?

Katso video, jossa Sirpa Ontronen käy läpi HR:n käännekohtia.

Kansainvälistyminen mielessä?

Olemme itse avanneet toimistoja Ruotsissa, Virossa ja Suomessa ja tiedämme mitä kansainvälistyminen vaatii palveluorganisaatiolta. Meidän SaaS-liiketoiminnan kannalta taas uusia toimistoja ei tarvita ollenkaan kansainvälistymistä varten, mutta ALV-käytäntöihin ja vähennysoikeuksiin pitää silti perehtyä. Monet SaaS-yritykset ovat niin sanotusti "Born Global", joten kansainvälistymisen esteitä ei ole. Joidenkin yritysten ei välttämättä kannatakaan kansainvälistyä. Haastattelimme Greenstepin Notes: Go Global-lehteen SaaS-sijoittajana tunnettua Kim Väisästä, ja haastattelun pohjalta kokosimme prosessikuvan hänen ajatuksistaan kansainvälistymisestä. Kuva löytyy täältä.

Olemme auttaneet useita SaaS-yrityksiä mallintamaan heille skenaariot kansainvälistymisestä ja näiden mallien avulla olemme myös auttaneet rahoituksen hakemisessa kansainvälistymistä varten. Kansainvälistymisen suunnitteluvaiheessa autamme mm. seuraavilla palveluilla:

1. Yritysverotus
2. Treasury-palvelut
3. Kasvurahoitus
4. Kansainvälistyminen ja vientitoiminta

Edellä mainittujen palveluiden lisäksi hoidamme kansainvälistyvien SaaS-yritysten globaalia kirjanpitoa kumppaniverkostomme kautta. Valitse siis Greenstep ja kansainvälisty rohkeasti tietäen, että me tuemme yritystäsi back office -palveluillamme.

Mitä kansainvälistymisessä on syytä ottaa huomioon?

Katso video, missä käymme läpi kansainvälistymiseen liittyviä seikkoja!