Arvonlisäverokannat muuttumassa – mitä tulee huomioida?
Mari Uusitalo
Manager, Tax Services
Suomen yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin, ja muutos tulee voimaan 1.9.2024. Mitä kaikkea yritysten olisi hyvä huomioida muutoksessa?
Suomen hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä nostaa Suomen yleistä verokantaa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Eduskunta hyväksyi lain koskien yleisen verokannan nostamisesta kesäkuun lopussa ja laki tulee voimaan suunnitellusti 1.9.2024, mikä on jo ensi viikolla. Syyt verokannan korotukselle ovat täysin valtiontaloudelliset ja sen vuoksi verokantamuutosta koskevat muutokset saatettiin voimaan nopeasti.
Edellisen kerran yleistä verokantaa nostettiin 11 vuotta sitten vuoden 2013 alusta. Nyt onkin hyvä hetki palautella mieleen, mitä kaikkea pitääkään huomioida ja kuinka muutoksiin voi valmistautua.
Lyhyt muistilista – huomioi ainakin nämä asiat
- Tavaran toimitushetki eli se hetki, kun tavarat on luovutettu asiakkaalle, ratkaisee sen, mitä verokantaa käytetään. Kun tavarat on luovutettu tai vastaanotettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, on verokanta 25,5 %.
- Palveluiden osalta verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan. Palvelu on suoritettu, kun se on luovutettu asiakkaan haltuun.
- Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä.
- Ennakkomaksujen osalta ennakkomaksun kertymishetki määrää sovellettavan verokannan. Jos ennakkomaksu on saatu/maksettu ennen 1.9.2024, sovelletaan 24 %:n verokantaa.
- Alennuksiin, luottotappioihin ja muihin oikaisueriin sovelletaan sitä verokantaa, joka oli voimassa, kun kyseessä oleva tavara alun perin toimitettiin tai palvelu suoritettiin.
Järjestelmäpäivitykset
Järjestelmäpäivitykset, varsinkin nykyaikaisten pilvipohjaisten ohjelmistojen ja ERP-järjestelmien osalta, ovat varsin suoraviivaisia. Ne vaatinevat vain uuden veroprosentin syöttämisen oikeaan kenttään sekä tarvittavien päivitysten tekemisen. Mikäli laskutusjärjestelmä ja kirjanpitojärjestelmä on integroitu, on hyvä varmistaa, että muutokset on tehty molempiin järjestelmiin. Vanhempien järjestelmien osalta muutosten tekeminen voi olla työläämpää.
Järjestelmien osalta on joka tapauksessa hyvä varmistaa, että tarvittavat muutokset ja päivitykset tehdään ajoissa, ja että arvonlisäveron laskenta ja viranomaisraportointi menevät oikein.
Laskutus, hinnoittelu ja sopimukset
Verokantamuutokset vaikuttavat myös laskutukseen, hinnoitteluun ja sopimuksiin. Nyt olisikin ihan viimeistään hyvä aika varmistaa, että onhan mahdolliset muutokset verokannoissa huomioitu sopimuksissa, tai edellyttävätkö muutokset mahdollisesti vielä hinnoittelun tai sopimusten tarkastamista.
Ajalliseen kohdistamiseen liittyvät kysymykset
Uutta 25,5 % verokantaa sovelletaan silloin, kun myyty palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9.2024 tai sen jälkeen. Verokantamuutoksen voimaantulossa sovelletaan siis pääsääntöisesti suoriteperustetta.
Uusi arvonlisäverokanta voi tulla sovellettavaksi myös tilanteissa, joissa sopimukset tai tilaukset on tehty ennen 1.9, mikäli palvelu suoritetaan tai asiakas saa tavaran vasta syyskuun 1. päivän jälkeen. Jos myynnistä on kuitenkin saatu ennakkomaksu ennen syyskuun 1. päivää, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 %.
Tavarakauppa
Tavaroiden myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun. Miten sitten siinä tilanteessa, jossa tavaraa on ostettu osamaksulla tai myyjä on lähettänyt tavarat elokuun viimeinen päivä, mutta tavarat ovatkin saapuneet asiakkaalle syyskuussa?
Tavara katsotaan toimitetuksi, kun se luovutetaan ostajan haltuun. Elo- ja syyskuun vaihteessa tehtyjen tilausten ja toimitusten osalta oikean arvonlisäverokannan viime kädessä ratkaisee kuljetusehdot.
”Myyjä lähettää ostajalle 30.8.2024 tavaraa. Tavarat saapuvat ostajan varastolle 3.9.2024. Jos kuljetus tapahtuu myyjän vastuulla, ostaja on vastaanottanut tavarat 3.9.2024 ja sovellettava verokanta on 25,5 %. Jos kuljetus tapahtuu ostajan vastuulla, tavarat katsotaan toimitetun kuljetuksen alkaessa 30.8.2024, jolloin myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa”
Jos tavaraa ostetaan osamaksulla, niin osamaksuerien maksuajankohdilla ei ole merkitystä sovellettavaan verokantaan vaan veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle. Eli jos ostetaan vaikka osamaksulla auto heinäkuussa ja se toimitetaan elokuussa, koko kauppahintaan sovelletaan 24 %:n verokantaa. Mutta jos auton toimitus viivästyisikin ja se tulisi vasta syyskuussa, silloin kauppahintaan sovellettaisiin 25,5 %:n verokantaa.
Palvelukauppa
Arvonlisäverokannan muutos tulee voimaan kesken monen yrityksen tilikautta ja palvelusuoritukset voivat olla kesken verokannan vaihtuessa. Verohallinto ohjeistaa, että sellaisiin palveluihin, jotka ovat kesken verokannan muuttuessa, sovelletaan sitä arvonlisäverokantaa, joka on voimassa palvelun valmistuessa. Palvelu on suoritettu, kun se on tosiasiallisesti asiakkaan käytettävissä.
Esimerkiksi rakennusurakoissa ne osat, jotka on suoritettu ennen 1.9., menevät 24 %:n verokannalla ja 1.9. jälkeen suoritetut uudella 25,5 %:n verokannalla. Jos kuitenkin 1.9. jälkeen suoritettavat urakan osat maksetaan ennakkoon ennen 1.9., silloin niiden arvonlisäprosentti on 24.
Jatkuvaluonteisen palvelun myynti
Jatkuvaluonteisten palvelujen ajallinen kohdistus tehdään suoriteperustetta sovellettaessa lähtökohtaisesti kuukausittain, jolloin 24 prosentin verokanta soveltuu vielä elokuulle kohdistettaviin palveluihin, vaikka niistä veloitettaisiinkin vasta myöhemmin.
Jatkuvaluonteisia palveluja ovat palvelut, joilla ei ole selvää määritettyä tai sovittua tavoitetta tai valmistumisajankohtaa, vaan palvelua suoritetaan, kunnes osapuolten välinen palvelusopimus päättyy tai päätetään. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi jatkuvaan sopimukseen perustuvat kirjanpitopalvelut tai huoltopalvelut, joissa vastike perustuu palvelujen suoritettuun määrään ja/tai laatuun, ei ajan kulumiseen.
Jatkuvana suorituksena myydyt palvelut, kuten esimerkiksi kiinteistön vuokraus, SaaS-palvelut, IT-ohjelmistopalvelut tai leasingpalvelut, joissa peritty vastike perustuu yksinomaan ajan kulumiseen, katsotaan suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Myynnit kohdistetaan kyseisen tilitysjakson viimeiselle kuukaudelle, ja koko tilitysjakson osalta sovellettava verokanta määräytyy kyseisen ajankohdan mukaan.
Esimerkki: Asiakkaalta laskutetaan lisenssimaksuja 1.8.–30.9.2024 väliseltä ajalta. Tilitysjakso päättyy 30.9.2024, joten myyntiin sovelletaan 25,5 %:n verokantaa koko laskun osalta. Jos lasku toimitetaan asiakkaalle jo tilitysjakson alussa ja asiakas maksaa laskun ennen 1.9.2024, niin silloin laskutus tapahtuu 24 %:n verokannalla.
Jatkuvana suorituksena tapahtuvien myyntien osalta on kuitenkin huomioitava ennakkomaksuja koskeva poikkeus. Jos siis kyseessä on esimerkiksi lisenssimaksu tai kiinteistön vuokra siten, että vuokranmaksu- tai tilitysjakso on neljännesvuosi (esimerkiksi 1.8.–31.10.2024), ja lisenssimaksu tai vuokra veloitetaan ja vastaanotetaan jo jakson alussa, kyseessä on ennakkomaksu. Tällöin vero kohdistetaan maksun vastaanottohetken perusteella, ja myös verokanta määräytyy tällöin koko tilitysjakson osalta kyseisen ajankohdan mukaan. Jos maksu veloitetaan ja saadaan ennen 1.9.2024, niin koko tilitysjakson osalta suoritettava arvonlisävero on 24 %.
Ennakkomaksut
Ennakkomaksujen osalta on kuitenkin kaikissa tilanteissa huomioitava niitä koskeva erillinen säännös, jonka mukaan soveltuvan verokannan suhteen ratkaisevaa on ennakkomaksun kertyminen – eli verokanta määräytyy sen mukaisesti, milloin ennakkomaksu on saatu tai maksettu.
Ennakkomaksuihin sovelletaan tavaran toimitus- tai palvelun suoritusajankohdasta riippumatta 24 prosentin verokantaa, jos ennakkomaksu on vastaanotettu ennen 1.9.2024. Syyskuussa tai myöhemmin kertyvien ennakkomaksujen verokanta on sen sijaan 25,5 prosenttia. Tavaran toimituksen tai palvelun suorituksen jälkeen veloitettavan loppukauppahinnan osalta sovelletaan verokannan määrittelyyn kuitenkin suoriteperustetta.
Veloitettaessa ennakkomaksuja myynti tulee siis siirtymävaiheessa tarvittaessa jakaa eri verokannoille. Ennakkolaskun päiväyksellä tai eräpäivällä ei ole merkitystä verokannan määrittelyssä
Alennukset ja oikaisuerät
Vanha ja uusi verokanta tulevat pitkään pyörimään järjestelmissä rinnakkain, koska esimerkiksi annettuihin alennuksiin, luottotappioihin ja muihin oikaisueriin kuten korjaus- ja hyvityslaskuihin sovelletaan sitä verokantaa, joka oli voimassa, kun tavara toimitettiin tai palvelu suoritettiin tai sinä kuukautena, jolle yhteisöhankinta oli kohdistettava.
Nyt kun verokanta vaihtuu kesken vuotta, niin erilaiset jälkikäteen maksettavat vuosi- ja muut kausialennukset voivat kohdistua sekä ennen syyskuuta että syyskuun jälkeen toimitettuihin tavaroihin ja palveluihin. Nämä alennukset voidaan jakaa eri verokannan alaisiin osiin ajan kulumisen mukaisessa suhteessa.
Yhteisöhankinnat eli tavaraostot toisista EU-maista
Uutta verokantaa sovelletaan sellaiseen tavaran yhteisöhankintaan, joka pitää kohdistaa syyskuulle 2024 tai sen jälkeen. Yhteisöhankinta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle, jonka aikana hankinta on tehty.
Tavaran yhteisöhankinta on tehty sinä ajankohtana, jona tavara on vastaanotettu. Jos ostajalle kuitenkin annetaan hankinnasta lopullinen lasku toimituskuukauden aikana, yhteisöhankinta kohdistetaan toimituskuukaudelle. Mahdollisilla ennakkomaksuilla ei ole vaikutusta yhteisöhankinnan ajalliseen kohdistamiseen.
”Yritys ostaa uuden tuotantokoneen Saksasta ja on maksanut osan koneesta ennakkomaksuna heinäkuussa 2024. Kone toimitetaan elokuussa 2024, ja loppuosa laskutetaan syyskuussa 2024.
Yhteisöhankinta on tehty elokuussa ja se kohdistetaan syyskuulle 2024. Yhteisöhankintaan sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Jos sekä toimitus että laskutus tapahtuisivat elokuussa 2024, kohdistettaisiin yhteisöhankinta elokuulle 2024, jolloin yhteisöhankintaan ja ennakkomaksuun sovellettaisiin 24 %:n verokantaa.”
Palveluostot ulkomaalaiselta toimittajalta
Ostettaessa palveluita ulkomaalaiselta toimittajalta, suomalainen ostaja on yleensä verovelvollinen käännetyn verovelvollisuuden perusteella. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että myynnin veron maksaa myyjän sijaan palvelun ostaja Suomessa.
Jos käännetyn verovelvollisuuden alainen palvelu on suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, palvelun myynnin arvonlisäveroon sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Jos palvelusta on kertynyt ennakkomaksu ennen 1.9.2024, myynnin arvonlisäveroon sovelletaan kuitenkin 24 %:n verokantaa.
Muut tulossa olevat verokantamuutokset
Yleisen verokannan korotuksen lisäksi hallitus on jo vuoden 2023 puolella linjannut, että osa 10 %:n verokannan piiriin kuuluvista hyödykkeistä kuten lääkkeet, kirjat, liikuntapalvelut ja kulttuuri- ja viihdetapahtumien liput ja elokuvaliput siirrettäisiin 14 %:n verokannan alaisuuteen 1.1.2025 alkaen. Luonnos hallituksen esityksestä on ollut lausuntokierroksella, joka päättyi 19.8.2024. Hallituksen esitys on tarkoitus esitellä viikolla 39. Myös makeisten, kuten karkkien ja suklaan verokantaa korotettaisiin 14 prosentista 25,5 prosenttiin niin ikään vuoden 2025 alusta.
Verokantojen muutokset vaikuttavat laajasti yritysten toimintaan ja taloushallintoon. Greenstepin veroasiantuntijat ovat mielellään apuna verokantamuutoksia koskevissa kysymyksissä!
Julkaistu 21.08.2024