Kuinka KLT-valmennuksemme auttoi greenstepiläisiä valmistautumaan tenttiin?

Original

KLT-tentin 2022 tulokset on nyt julkaistu ja ilouutiset tentin läpäisystä kilahtivat myös useamman greenstepiläisen sähköpostiin. Tässä artikkelissa vuoden 2022 tentin läpäisseet taloushallinnon asiantuntijamme Miia, Janna ja Tanja kertovat, miten Greenstepin järjestämä KLT-valmennus auttoi heitä valmistautumaan koitokseen ja jakavat parhaat vinkkinsä tenttiin tähtääville.

KLT-kirjaimet avaavat kirjanpitäjille ovia entistä mielenkiintoisempiin ja haastavampiin asiantuntijatehtäviin ja niiden merkitys korostuu erityisesti tilitoimistoissa ja isommissa yrityksissä. Siksi haluamme myös Greenstepillä kannustaa asiantuntijoitamme osallistumaan tenttiin mm. tarjoamalla vuosittain kattavan KLT-tenttivalmennuksen, joka suoritetaan palkallisella työajalla.

Kokemuksia Greenstepin KLT-valmennuksesta

KLT-tentin koealue kattaa lukuisia osa-alueita ja hallittava tietomäärä on suuri. Kaikki vaadittavat osa-alueet käytiin läpi Greenstep Academyn intensiivisessä yhdeksän viikon KLT-valmennuksessa, johon kului noin viisi tuntia viikossa. Viikot alkoivat tehtäväklinikalla, jossa tehtiin aikaisempien vuosien tenttien tehtäviä ja harjoiteltiin vastaustekniikkaa. Loppuviikolla pidettiin luento ennalta määrätystä aihealueesta sekä Q&A-osio, jossa saattoi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

“Valmennus tuki hyvin tenttiin valmistautumista, koska se oli niin monipuolinen. Sen aikana käytiin läpi kirjanpitoa, tuloverotusta, sopimusoikeutta, tilinpäätöksiä ja arvonlisäverotusta. Pidin valmennuksen parhaana antina tenttitekniikan opettelua ja vanhojen tenttien läpikäymistä. Itse tenttitilanne oli aika kaaottinen, joten oli hyvä, että oli jo tehnyt itselleen suunnitelman ajankäytön ja taktiikan suhteen. Muuten olisi varmaan mennyt ihan puihin”, kertoo Miia Caraballo.

“Mielestäni valmennus oli erittäin hyvin suunniteltu ja rakennettu. Parasta oli yhdessä muiden kanssa sparrailu. Ihan koko valmennusta en ehtinyt käymään muiden mukana, koska koulutuksen aloitus oli jo keväällä ja itse aloitin Greenstepillä vasta elokuussa. Katsoin kuitenkin jälkikäteen asiantuntijoiden pitämien koulutusten tallenteet. Siitä jäi paljon uusia oppeja hihaan, ja sai kerrattua jo tuttujakin asioita tenttiä varten. Koin, että koulutuksesta oli paljon hyötyä myös ihan jokapäiväistä työtäkin ajatellen”, Janna Heikkilä kuvailee kokemustaan.

“Koin todella hyödylliseksi sen, että tehtäväklinikalla käytiin läpi aikaisempien vuosien tenttejä. Sen ansiosta osasi varautua siihen, millaisia asioita tentissä luultavasti kysytään ja miten tehtäviin kannattaa vastata. Oppi myös ymmärtämään, mitä niissä kysymyksissä, joissa tietoisesti pyritään hämäämään lukijaa, todellisuudessa kysyttiin”, Tanja Panula iloitsee.

Millaisia vinkkejä konsulttimme antaisivat muille KLT-tenttiin?

“Kehottaisin harjoittelemaan vanhojen tenttien avulla, ja tekemään oikeasti niitä tehtäviä pelkkien ratkaisujen selailun sijaan. Omaan osaamisalueeseen kannattaa keskittyä, ja jos esim. osuuskunnat ja toiminimet eivät ole tuttuja, niihin on ehkä turhan raskas paneutua. Kysymyksiä on niin paljon, että kaikkiin ei kuitenkaan kannata vastata. Kuitenkaan esim. sisäisen laskennan tehtäviä ei kannata suoraan skipata, vaan ne onnistuvat aika pienellä vaivannäöllä, kun opiskelee muutaman peruskaavan, ja niistä saa mukavasti pisteitä”, kouluttautujat vinkkaavat.

“Huomasin itse, että KLT-tentin aihealue on hyvin laaja ja mietinkin alkuun, että miten voin oppia nämä kaikki asiat. Lähdin sitten vain karsimaan osan pois, koska ajattelin, etten yksinkertaisesti millään ehdi ja pysty sisäistämään kaikkea. Päätin keskittyä tarkemmin niihin asioihin, jotka liittyi jotenkin nykyisiin toimeksiantoihini ja joiden tiesin tulevan tulevaisuudessa vastaan käytännön työssäni. Huomasin myös, että tentistä pääsi kyllä läpi vaikkei ihan joka osa-alueeseen osannutkaan vastata. Toki se on vähän myös tuurista kiinni, että onko sitten lukenut oikeita asioita”, Tanja komppaa.

“Muille antaisin vinkiksi, että kannattaa käydä lakeja läpi jo ennen tenttiä. Tentin aikana ei ole aikaa etsiä, että mistä laista kysymyksen vastaus mahdollisesti löytyisi. Tenttiä varten ei mielestäni kannata myöskään opiskella mielettömiä määriä, sillä oman työkokemuksen kautta saatu oppi on kaikkein parasta. Tentin aikana täytyy osata pitää myös hermot kurissa, sillä aikapaine on kova ja vastaan tulee varmasti kysymyksiä joihin ei vain osaa vastata”, kuuluu Jannan vinkit.

Myös Miia nostaa esille sen, että tenttialue on todella laaja ja vaikka kuinka hyvin olisikin valmistautunut, tentissä tulee mitä luultavammin vastaan kysymyksiä, joihin ei ole tenttiin valmistautuessa törmännyt. Hänkin kehottaa miettimään etukäteen, mihin osa-alueisiin haluaa panostaa erityisesti ja mitä jättää vähemmälle.

“Toinen, mitä kannattaa miettiä, on oma oppimistapa – mikä toimii juuri sinulle parhaiten? Tentistä on tehty aika stressaava, joten kannattaa panostaa siihen, että tenttiin valmistautuminen on mahdollisimman rentoa ja mukavaa”, Miia vinkkaa.

Greenstep Academy ja Accounting coaching-tiimi kirjanpitäjiemme jatkuvan kehittymisen tukena

Greenstep Academy järjestää kuukausittain erilaisia koulutuksia kirjanpitäjillemme. Koulutuksia löytyy niin uransa alkutaipaleella oleville kuin vuosikymmenten kokemuksen omaaville konkareille. Koulutusten lisäksi taloushallinnon asiantuntijoitamme tukee matkallaan kuusi äärimmäisen kokenutta accounting coachiamme. He varmistavat, että konsulttimme saavat parhaat mahdolliset eväät menestyä asiakastöissään ja kehittyä asiantuntijoina.

Taloushallinnon konsulttimme Barbro Bruun ja Accounting coach -tiimiämme vetävä Johanna Mannermaa pureutuvat People-podcastimme 3. jaksossa tarkemmin siihen, mistä asioista syntyy kirjanpitäjän jatkuvan kehittymisen kaava. Jaksossa Johanna avaa myös tarkemmin sitä, miten kirjanpitäjien työtä tuetaan accounting coaching tiimin toimesta Greenstepillä. Kuuntele noin 20 minuutin podcast-jakso Spotify:ssa ja kurkkaa avoimet työpaikkamme kirjanpitäjille.