Vinkkejä PHT-tenttiin
Mikael Vihriälä
Manager, CRM and Customer Insight
Mari Jaakkola
Junior HR Consultant
Hienoa, että olet suuntaamassa PHT-tenttiin! Tai ainakin pohtimassa mahdollista osallistumista. Me suosittelemme osallistumista kaikille palkanlaskennan ammattilaisille, sillä PHT-tutkinnolla osoitat osaamisesi niin työnantajalle kuin asiakkaillesi.
Mikä PHT-tutkinto?
PHT-tentti lähestyy ja tänä vuonna se järjestetään maanantaina 20.9.2021. PHT-tutkinto tuo kantajalleen annoksen itseluottamusta sekä tunnustusta omasta osaamisesta. Tutkinnosta on myös etua työmarkkinoilla, sillä PHT on arvostettu ja harvinainen. Haluamme kantaa kortemme kekoon suomalaisen palkkaosaamisen kehittämisessä, ja pyysimme Mari Jaakkolaa (PHT vm. 2020) jakamaan vinkkinsä PHT-tenttiin.
Marilla on yhteensä seitsemän vuoden kokemus palkanlaskijana niin inhousena kuin Greenstepiläisenä. Hän pitää huolta pääasiassa omista kotimaisista, eri toimialoilta koostuvista asiakkaistaan. Mari kokeekin vastuun ja omistajuuden opettavan eniten:
- Asiakkaiden erilaisuus ja työn vaihtelevuus on jotain mitä inhouse-roolissa ei pääse kokemaan. Kun asiakkaiden laadukas palvelu vaatii syventymistä esimerkiksi monien eri TES:ien maailmaan tai hankalien optioiden käsittelyä, osaaminen karttuu kuin itsestään. Uskon, että PHT-tentin läpäiseminen vain kirjoja lukemalla on mahdollista, mutta helpommalla siitä pääsee hakeutumalla aitoja haasteita tarjoavaan työpaikkaan.”
PHT-tutkinnon merkitystä Mari kuvaa napakasti:
- Kirjainyhdistelmä PHT on minulle ennen kaikkea merkki laaja-alaisesta osaamisesta. Tutkintoa ei voi oikein saavuttaa erikoistumalla vain yhteen palkkahallinnon osa-alueeseen. PHT-leiman tavoitteluun motivoikin myös oman osaamisen mittaaminen; mitä asioita osaan ja missä minulla on vielä tekemistä. Kun tieto läpi pääsystä tavoitti minut, olin onnellinen ja ylpeä itsestäni! Jälkikäteen tutkinto on avannut minulle ovia uusiin entistä haastavimpiin asiakastöihin.
Vaatimukset PHT-tenttiin osallistumiselle: |
Korkeakoulu- tai merkonomin tutkinto |
Vähintään kolmen vuoden palkka- ja/tai henkilöstöhallinnon työkokemus |
Tutkintoon voi myös hakea erityisen syyn perusteella, vaikka edelliset vaatimukset eivät täyty (esimerkiksi jos hakijalta puuttuu alan tutkinto, mutta hänellä on 10 vuoden laaja työkokemus alan työtehtävistä) |
Valmistautuminen
Suomessa on lukuisia tahoja, jotka tarjoavat erilaisia koulutusohjelmia tenttiin valmistautumiseen. Pohdi, minkälainen malli on itsellesi sopivin työn ja opiskelun näkökulmasta. Ulkopuolisten palveluntarjoajien koulutuksiin osallistuminen on yleistä, mutta ei suinkaan pakollista. Koulutukset ovat liki poikkeuksetta maksullisia, joskin osa työnantajista tukee koulutuksiin osallistumisessa. Greenstepissä järjestetään PHT-tenttiin osallistuville kattava Greenstep Academy -valmennus, joka koostuu asiantuntijoiden johdolla käsiteltävästä teoriasta, yksilö- ja ryhmäharjoituksista, sparrauksesta sekä muusta tenttiin valmistautumisesta.
- Valmistautuessani tenttiin Greenstepin omaa koulutusohjelmaa ei ollut vielä valitettavasti olemassa. Itse osallistuinkin Taloushallintoliiton koulutukseen, joka sisälsi yhteensä kuusi koulutuspäivää. Koulutuksissa keskityttiin tärkeisiin teoria-aiheisiin (mm. vuosiloma- ja työaikalaki, työlainsäädäntö sekä ennakkoperintä) sekö vanhoihin tentteihin ja niiden sisältämiin tehtävämuotoihin. Vanhoihin tentteihin tutustuminen ja niiden avulla harjoittelu on ensisijaisen tärkeää, jotta kysymystyylit eivät pääse yllättämään tenttitilanteessa. Suosittelen myös kysymään apua PHT-tutkinnon suorittaneilta kollegoilta – omien työkavereiden antama tsemppi ja viime hetken vinkit loivat uskoa tentissä onnistumiseen, Mari muistelee.
Mikäli tenttiin valmistautumiseen ei tunnu löytyvän tarpeeksi aikaa, älä suotta huolestu. Kuten Mari jo aiemmin mainitsi, työ jos mikä valmistaa tenttiin. Viime hetken valmistautumiseen Marilla on tärkeä vinkki:
- Luota käytännön työn tuomaan osaamiseen ja keskity tenttiin liittyviin asioihin. Tutustu tentissä käytössä oleviin materiaaleihin ja luo itsellesi sopiva malli, jonka avulla löydät esimerkiksi tärkeät lakikohdat nopeasti. Kiinnitä erityistä huomiota laskuihin – nykyään palkanlaskentaohjelmistot automatisoivat suuren osan laskutyöstä, mutta tentissä kaikki laskut tulee laskea paperille näkyviin. Pelkkä tuloksen ilmoittaminen ei riitä, sillä sinun tulee osoittaa miten päädyit lopputulokseen.
Taloushallintoliiton mukaan PHT-tentti 2021 koostuu kahden erillisen osion kirjallisista tehtävistä. Nämä osiot ovat Työoikeus ja palkanlaskenta sekä Ennakkoperintä ja sosiaalivakuuttaminen. Kummankin osion paino tentistä on 1/2. Kumpikin osio on läpäistävä samassa tenttitilaisuudessa.
- Mikäli koet, että osaaminen toisesta osa-alueesta on edellä toista, panosta viime hetken valmistautumisessa heikompaan puoleen. Vastauksiasi verrataan muihin vastaajiin, ja kukaan ei todennäköisesti osaa kaikkea. Supersuoritusta ei todennäköisesti tarvita vaan tasainen osaaminen molemmissa osioissa riittänee, Mari kannustaa.
Tenttitilanne
Valmistautuminen ja työssä kartuttamasi osaaminen tiivistyy tenttipäivänä. Saavut tilanteeseen, jossa sinulla on ainutlaatuinen paikka testata omaa osaamistasi – näethän sen mahdollisuutena! Pyri rentoutumaan ja lähtemään tenttisaliin rauhallisin ja luottavaisin mielin. Koetilanne eroaa kuitenkin esimerkiksi korkeakoulutenteistä hieman.
- Koe on todella laaja ja siihen käytettävä aika on lyhyt. Olin itse valmistautunut siihen, että en ehdi vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja niinhän siinä myös kävi. Ensimmäinen vinkkini on se, että lue ohjeet kunnolla! Esimerkiksi vastauksiin tai niiden perusteluihin liittyvät muotoseikat ovat tärkeitä ja niitä tulee noudattaa. Ohjeiden lukemisen jälkeen skannasin kysymykset nopeasti mutta huolellisesti läpi. Suosittelen aloittamaan vastaamisen helpoista kysymyksistä! Lopussa minulla jäi aikaa myös joidenkin vaikeampien kysymysten pureskeluun, mutta jotkut kysymykset jätin suosiolla rauhaan, muistelee Mari.
Kuten todettua, tentti koostuu kahdesta eri osasta. Osien välissä on lounastauko, joka antaa mahdollisuuden keskusteluun muiden kokelaiden kanssa. Voit ennakkoon pohtia sopiiko kysymysten spekulointi tenttipäivän keskellä sinulle.
- Pyrin itse rauhoittumaan ja lataamaan akkuja toiseen osioon mahdollisten oikeiden vastausten spekuloinnin sijaan. Aivot joutuvat koetukselle päivän aikana ja suosittelen keskittymään vain omaan suoritukseen. Turhaa huolta ensimmäisen osion sujumisesta ei kannata vapaaehtoisesti napata mukaansa lounaskeskusteluissa. Toki joillekin kysymysten läpi käyminen heti saattaa sopia minua paremmin, Mari kertoo.
Ennen tenttipäivää, muista vielä lukea läpi tarkemmat ohjeet tenttitilaisuuteen liittyen.
Tentin jälkeen
Palauttaessasi toisen osion vastaukset, voit onnitella itseäsi! Kaikki meistä eivät ikinä tule lähteneeksi tenttiin ja itsensä likoon laittamista ei tule koskaan väheksyä.
- Palkitse itsesi mieluisalla tavalla ja suuntaa vaikka ravintolaan tai minilomalle! Muista, että tentistä läpi pääsemiseen ei tarvitse todellakaan osata kaikkea. Ole ylpeä itsestäsi ja odota rauhassa (tai työn touhussa) tulosten valmistumista. On lopputulos mikä tahansa, tenttiin osallistuminen antaa sinulle kuvan osaamisestasi ja avaa sinulle varmasti uusia mahdollisuuksia. Kun sen aika on, ennemmin tai myöhemmin, järjestä kakkukahvit PHT-tutkintosi kunniaksi ja tuuleta. Hurjasti tsemppiä tenttiin!
Yhteenveto:
- Valmistaudu huolella - voit esimerkiksi merkitä tentissä sallittujen kirjojen tärkeät kohdat post-it-lapuilla
- Varaa tenttipäivään rauhallinen aamu ja ole ajoissa paikalla
- Vastaa tentissä ensin itselle helpoilta tuntuviin kysymyksiin
Julkaistu 02.09.2021