Sustainability Morning -tapahtuman puheenvuoro; Nebahat Albayrak

Tiistaina 24.08.2021
08:30

Greenstepin Sustainability Morning live streamissa 24.8.2021 kuultiin vaikuttavia puheita sekä uusia ajatuksia ja ideoita liiketoiminnan vastuullisuuden ajankohtaisista aiheista. Nebahat Albayrak, Fortumin SVP (Corporate Affairs, Safety and Sustainability), kertoi puheenvuorossaan kestävän kehityksen vauhdittamisesta ja siirtymisestä lupauksista toimintaan.

Katso video tästä tai lue tiivistelmä alta:

Käytämme kolmannen osapuolen alustaa verkkosivujemme videoupotuksissa. Voidaksesi katsella videosisältöjä sinun täytyy hyväksyä kolmansien osapuolien evästeet.

Hallinnoi evästeitä


”Melkein 3 000 pörssiyritystä maailmassa on asettanut Net Zero -tavoitteen tai siihen vertailukelpoisia tieteeseen perustuvia tavoitteita päästöjensä vähentämiseksi. Arviomme mukaan vähemmällä kuin 15 %:lla heistä on toimintasuunnitelma tavoitteisiin pääsemiseksi", kertoo Peter Bakker, WBCSD:n (World Business Council for Sustainable Development) toimitusjohtaja lausunnossaan, jonka Nebahat jakaa esityksessään korostaakseen tilanteen vakavuutta.

Nebahat kertoo seuranneensa, kuinka Pohjoismaiset yritykset, kuten Fortum, ovat jo vuosikymmenien ajan osoittaneet, että talouskasvu ja inhimillinen kehitys ovat yhdistettävissä vuosi vuodelta pienemmillä päästöillä. Fortumin strategiaan perehdyttyään Nebahat totesi, että yrityksen vastuullisuusstrategia on uskottava. Tuo strategia olikin yksi syistä, joiden takia Nebahat muutti tänä vuonna Alankomaista Suomeen työskennelläkseen Fortumilla.

Miksi sitten Fortumin strategia on niin uskottava? Nebahat kertoo syyksi sen, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Yrityksen tavoitteena on muuttaa oma toimintansa hiilineutraaliksi sekä vahvistua ja kasvaa hiilidioksidivapaassa sähköntuotannossa. Fortumin tarkoituksena on hyödyntää vahvaa asemaansa kaasun tuotannossa nopean ja ketterän energiasiirtymän mahdollistamiseksi. Yhteistyö teollisuus- ja infrastruktuuriasiakkaiden kanssa painottaa puolestaan sitä, kuinka Fortum auttaa muita vähentämään hiilidioksidipäästöjään, Nebahat kertoo.

Nebahat nostaa esille, että Euroopan Unioni on syventänyt entisestään toimintaansa koko ilmastonmuutoksen tilan säätelyssä. Säännökset on tuotu laajemmin eri toimialoille, esimerkiksi maatalouteen ja lentoliikenteeseen. "Käytännössä säännökset koskevat nyt kaikkia talouden toimia, mikä kertoo EU:n todella ottavan asian vakavasti", Nebahat tiivistää.

Aiheen akuuttia sävyä heijastaa IPCC:n (International Panel for Climate Change) toteamus siitä, että ihmisen toiminnan on kiistattomasti todettu edistävän ilmaston lämpenemistä. Osa vaikutuksista on jo peruuttamattomia, kuten merenpinnan nousu. IPCC kertoo, että osa vaikutuksista voidaan kuitenkin vielä välttää, ja lämpötilan nousu voidaan stabilisoida +1,5 asteeseen +4 asteen sijasta. "Tähän pystytään, jos ne 3 000 yritystä ja hallitukset tekevät sen, mitä ovat luvanneet", jatkaa Nebahat.

Nebahat kertoo, että Net Zero -sitoumukset ovat lisääntymässä, mutta sidosryhmät vaativat todellisia toimia ja todisteita. Tämä lisää paineita erityisesti poliitikoille ja päätöksentekijöille. Kestävyyttä ja muuta kuin taloudellista raportointia koskevasta sääntelykehyksestä on tulossa monimutkaisempi ja vaativampi.

Sidosryhmistä Nebahat nostaa esille kolme: sijoittajat, oikeuslaitokset ja pääomamarkkinat. Sijoittajat haluavat nähdä todisteita siitä, että yritykset tekevät niin kuin sanovat tekevänsä myös vastuullisuusasioissa. Oikeuslaitokset tekevät päätöksiä vastuullisuus ja ihmisoikeudet mielessään ja vaativat todisteita ihmisoikeuksien puolustamisesta. Pääomamarkkinoilla pääomakustannukset ovat korkeampia yrityksille, joilla on alhaisin ESG-pisteytys*, ja kustannukset tulevat nousemaan entisestään.

"Jos et tunne oloasi epämukavaksi, olen epäonnistunut. Jos sinulla on rooli yrityksen toiminnassa, toivon, että aistit kutsun toimintaan. Toivon, ettet ole sivustakatsoja, vaan osallistut tähän tärkeään työhön, kuten meidän kaikkien tulisi tehdä", Nebahat päättää.

*Environmental, Social & Govermental reporting