Lehtien ja kirjojen arvonlisäverotus – Verohallinnon uusi ohje
Sanna Kauhanen
Manager, Tax Services
Onko liiketoimintasi kytköksissä kirjoihin tai lehtiin? Entä tuottaako yhtiösi oppimateriaaleja tai myykö podcastien kuunteluoikeuksia? Verohallinto julkaisi 14.1. kirjojen sekä sanoma- ja aikakauslehtien arvonlisäverotusta käsittelevän ohjeen ja kokosimme tähän artikkeliin keskeisimmät kohdat siitä.
Muutokset verokannoissa – kirjojen alv noussut, lehtien pysynyt samana
Arvonlisäverokantojen soveltamisaloihin tuli muutoksia vuoden alussa, kun valtaosa alennetun 10 prosentin verokannan piirissä olleista tuotteista ja palveluista siirtyi 1.1.2025 alkaen alennetun 14 prosentin piiriin.
Muutos ei kuitenkaan koskenut sanoma- ja aikakausilehtiä, joten jatkossakin niiden myyntiin, yhteisöhankintaan ja maahantuontiin sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa kuten aiemminkin. Sen sijaan kirjojen myyntiin, yhteisöhankintaan ja maahantuontiin sovelletaan nykyisin 14 prosentin verokantaa.
Verohallinnon 14.1.2025 julkaisema ohje korvaa aikaisemman ohjeen Kirjojen ja lehtien arvonlisäverotuksesta sekä ohjeen KHO:n päätös 31.12.2013 T 4119: lehden valmistustyön myynnin arvonlisäverotus. Ohjeeseen on lisätty esimerkkejä ja ohjeessa on pyritty huomioimaan aihepiiriä koskeva uusin oikeus- ja verotuskäytäntö. Lisäksi ohjeessa on täsmennetty mm. kirjan, sanoma- ja aikakausilehden, sähköisen tietokannan sekä oppimateriaalin määritelmää. Ohjeeseen on myös lisätty podcastia käsittelevä luku.
Maksullisen podcastin arvonlisäverotus
Verohallinnon ohjeen kohdassa 2.5 käsitellään podcastin arvonlisäverotusta. Ohjeen mukaan podcast-lähetys ei vastaa äänikirjaa, vaan kyse on sähköisestä palvelusta. Siten maksullisen podcast-lähetyksen kuunteluoikeuden myyntiin sovelletaan yleistä 25,5 prosentin verokantaa.
Jos kuunteluoikeus sisältää sekä maksullisia podcasteja että äänikirjoja, kyse on kahden erillisen palvelun myynnistä. Äänikirjojen kuuntelua vastaavaan osuuteen verottomasta myyntihinnasta sovelletaan alennettua 14 prosentin verokantaa ja podcastien osuuteen yleistä 25,5 prosentin verokantaa.
Taloushallinnossa huomioon otettavat seikat
Verokantojen nousu tuo mukanaan merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat myös taloushallintoon. On tärkeää, että näihin muutoksiin reagoidaan asianmukaisesti, jotta voidaan välttää mahdolliset veroriskit ja varmistaa, että toimintatavat ovat ajan tasalla.
Verohallinnon ohjeessa on täsmennetty eri julkaisuformaattien luokittelua, mikä helpottaa arvonlisäverokannan määrittämistä. Lisäksi ohjeessa on aiempaa enemmän esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään, miten luokittelu käytännössä toimii. Uuden ohjeen myötä on tärkeää arvioida mahdollisia veroriskejä ja huomioida ohjeistuksen käytännönvaikutukset yrityksen kirjanpidossa ja verotuksessa. Esimerkiksi laskutuskäytännöt ovat viimeistään tässä vaiheessa tärkeää päivittää vastaamaan nykyisiä verokäytäntöjä.
Suosittelemme tutustumaan tarkemmin Verohallinnon ohjeeseen ja arvioimaan sen vaikutuksia omaan liiketoimintaan. Arvonlisäverotiimimme yhdessä taloushallinnon asiantuntijoiden kanssa on mielellään apunanne!
Verohallinnon ohjeeseen pääset tutustumaan tästä.
Julkaistu 21.01.2025