Kannattaako osaamisen johtaminen - mikä on henkilöstövaihdosten hinta?

Kannattaako osaamisen johtaminen mika on henkilostovaihdosten hinta
Heli hayrynen

Heli Häyrynen

Partner, Head of L&D

Olemassa olevan henkilöstön osaamisen johtaminen on tärkeää ja sen avulla vältetään suuret turhat kustannukset. Joskus osaamista halutaan ostaa organisaatioon, ja tämä on yksi osa osaamisen johtamista. Miksi kuitenkin usein on kannattavampaa kouluttaa olemassaolevaa henkilöstöä kuin hankkia uutta? Tarkastelen tässä tekstissä henkilöstövaihdoksia eurojen näkökulmasta.

Henkilöstövaihdokset ovat osa nykypäivän työelämää, ja niiden vaikutukset organisaatioon voivat olla merkittäviä. Henkilöstövaihdosten hinta ei rajoitu pelkästään taloudellisiin kustannuksiin, vaan se kattaa myös monia muita tekijöitä, jotka vaikuttavat yrityksen toimintaan ja kulttuuriin.

Henkilöstövaihdosten taloudelliset kustannukset

Henkilöstövaihdosten taloudelliset kustannukset voivat olla huomattavat. Näitä kustannuksia ovat muun muassa:

  • Rekrytointikustannukset: Uuden työntekijän etsiminen, haastattelut ja valinta vievät aikaa ja resursseja.
  • Koulutuskustannukset: Uuden työntekijän perehdyttäminen ja kouluttaminen vaatii investointeja.
  • Tuottavuuden menetys: Kun työntekijä vaihtuu, organisaation tuottavuus voi laskea, kun uusi työntekijä oppii tehtävänsä.
  • Työntekijöiden tyytyväisyys: Henkilöstövaihdokset voivat vaikuttaa myös muiden työntekijöiden motivaatioon ja tyytyväisyyteen.

Pitkien ja tehottomien rekrytointiprosessien vaikutukset

Henkilöstövaihdokset vievät aikaa, mikä voi vaikuttaa organisaation toimintaan. Rekrytointiprosessi voi kestää viikoista kuukausiin, ja tämän aikana organisaatio saattaa jäädä ilman tarvittavaa osaamista. Projektit eivät etene ja asioita kasautuu. Osaamisen puuttuminen voi hidastaa myös muiden työntekijöiden työn tekemistä.

Uusien henkilöiden vaikutus organisaatiokulttuuriin

Henkilöstövaihdokset voivat muuttaa organisaatiokulttuuria. Uudet työntekijät tuovat mukanaan erilaisia näkökulmia ja työtapoja, mikä voi olla sekä positiivista että negatiivista. Uusien ideoiden ja käytäntöjen tuominen voi edistää innovaatioita. Toisaalta uusille henkilöstön jäsenille voi joutua perustelemaan ja avaamaan keskusteluja, joita on jo käyty muun henkilöstön kanssa. Liialliset vaihtuvuudet voivat heikentää myös tiimihenkeä ja luottamusta.

Strategiat henkilöstövaihdosten hallintaan

Organisaatiot voivat vähentää henkilöstövaihdosten kustannuksia ja vaikutuksia seuraavilla strategioilla:

  • Työntekijöiden sitouttaminen: Panostaminen työntekijöiden hyvinvointiin ja kehittämiseen voi vähentää vaihtuvuutta. Tässä osaamisen johtaminen on tärkeässä roolissa. Sillä motivoidaan ja osoitetaan, että organisaatio on sitoutunut työntekijään. Sitouttamisen osoittaminen lisää henkilöstön sitoutumista.
  • Selkeä rekrytointiprosessi: Hyvin suunniteltu rekrytointiprosessi auttaa löytämään oikeat henkilöt organisaatioon. Mikään ei ole kalliimpaa kuin epäonnistunut rekrytointi. Ensimmäinen vuosi on usein työnantajan näkökulmasta kallein, koska työn tuottavuus ei ole vielä huipussaan.
  • Perehdytys ja koulutus: Tehokas perehdytys ja jatkuva koulutus voivat parantaa uusien työntekijöiden sopeutumista.

Osaamisen johtamisen vaikutus organisaatiolle

Osaamisen johtaminen tuottaa euroja organisaatiolle monesta näkökulmasta esimerkiksi henkilöstövaihdosten optimoinnissa. Henkilöstövaihdosten hinta on monimuotoinen käsite, joka kattaa taloudelliset, ajalliset ja kulttuuriset näkökulmat.

Organisaatioiden on tärkeää ymmärtää nämä kustannukset ja kehittää strategioita, joilla voidaan vähentää henkilöstövaihdosten negatiivisia vaikutuksia. Panostaminen työntekijöiden sitouttamiseen ja hyvinvointiin voi pitkällä aikavälillä johtaa parempaan työilmapiiriin ja tehokkaampaan organisaatioon.

Tarvitsetko apua osaamisen johtamiseen?

Rakennetaan yhdessä vaikuttava koulutus