Työntekijän sitoutumisen ja motivaation kannalta on elintärkeää tuoda esille konkretiaa siitä, miten työntekijän vahvuudet linkittyvät työnantajan menestykseen.
"Missä minä olen hyvä?" Siinä on kysymys, johon mietimme aivan liian harvoin vastausta. Oma erinomaisuutemme saattaa unohtua arkisten tapahtumien virrassa eikä suomalainen vaatimattomuus välttämättä paranna tilannetta: meidät on opetettu siihen, että onnistumisista on annettava ansio olosuhteille tai muille ihmisille ja onhan omakehu nyt aika kiusallista. Meidän on aina helpompi kehua toisiamme kuin itseämme. On myös helppo soimata itseään. Real life true story: Tein hiljattain typerän virheen, joka mielestäni HR-ammattilaisena olisi pitänyt osata välttää ja josta sainkin sitten raippaa itseltäni aika tuntuvasti. Vaikka tekemäni kämmi onneksi kolahti vain omaan nilkkaan eikä liittynyt asiakkaisiini mitenkään, ai että se silti sieppasi!
Keskustelin sitten tästä virheestäni murtuneena oman HR-ihmiseni kanssa Greenstepillä, joka sanoi erittäin viisaat sanat minulle: ”Nyt käyt ostamassa itsellesi kukkakimpun, silität omaa poskeasi ja toteat, että tästä huolimatta oot superhyvä siinä mitä teet. Konkretisoi itsellesi ne asiat missä olet tosi hyvä, toistelet niitä ja toteat, että mikään virhe ei poista sitä, että on paljon asioita missä oot ihan super!” Näiden sanojen saattelemana oli paljon helpompi lähteä viikonlopun viettoon ja typerä virhekin sitten lopulta unohtui (no ei se ihan kokonaan unohtunut, mutta vähän väistyi eikä lopulta tuntunut enää niin pahalta). Mikä voima toisen kannustamisessa synkällä hetkellä voikaan olla, miksi emme tekisi sitä myös itsellemme?
Konkretisoi itsellesi ne asiat missä olet tosi hyvä, toistelet niitä ja toteat, että mikään virhe ei poista sitä, että on paljon asioita missä oot ihan super!
"Missä minä olen hyvä?" Kysymys, jota voi edellä mainitulla tavalla virheiden tai muiden harmillisten sattumusten aikana kysyä itseltään ensiapuna, mutta myös kysymys, jonka äärelle on hyvä oman esihenkilön kanssa istahtaa vähintään kerran pari vuodessa tavoitekeskusteluissa. Työntekijän motivaation ja sitoutuneisuuden avainasemassa on pohdinta siitä, mikä on juuri minun vahvuuksieni ja onnistumiseni arvo työnantajani menestyksessä: Missä minä olen hyvä ja miten oma osaamiseni käännetään työnantajani vahvuudeksi? Next level -kamaa on sitten miettiä samaisessa foorumissa, missä minä haluaisin olla hyvä tai vielä parempi ja miten sinne mennään? Tämä onkin työntekijän ja esihenkilön yhteinen, ehkä jopa yksi tärkeimmistä, pähkinä purtavaksi tavoitekeskustelussa.
Täytyy sanoa, ettei tämä marraskuinen harmaa päivä tunnu ehkä siltä kaikkein inspiroivimmalta ajankohdalta yrityksen tai tiimin liiketoimintatavoitteiden tai omien henkilökohtaistenkaan tavoitteiden asettamiseksi. On kuitenkin sanomattakin selvää, että vuosi 2021 tulee kovaa vauhtia viruksien ja rokotteiden kanssa tai ilman (ei kuitenkaan influenssarokotteiden, ne nimittäin loppuivat) ja meidän on hyvä nyt jo alkaa pohtia, mitä silloin puuhataan. Jos teiltä puuttuu organisaatiosta toimiva struktuuri tavoitteiden asetannalle ja tavoitekeskusteluille, olet päätynyt lukemaan oikeaa viestiä.
Me Greenstepin HR-tiimissä kehitämme yhdessä asiakkaidemme kanssa heidän olemassa olevia tavoitekeskusteluprosessejaan uuteen uskoon ja nyhjäisemme sellaisia myös tyhjästä. Haluamme auttaa asiakkaitamme pitämään huolen, että heidän työntekijänsä tietävät, missä ovat hyviä, missä asioissa huomenna vielä parempia ja miten heidän erinomaisuudellaan mennään kohti isompaa yhteistä menestystä. Siinä me nimittäin olemme hyviä.
Julkaistu 16.11.2020