Ponnahduslauta palkanlaskijaksi ja kirjanpitäjän väylä vaativiin kokonaisuuksiin

Microsoft Teams image 9
Vilma riina koppanen

Vilma-Riina Koppanen

Marketing Specialist

Elokuussa 2022 alkaneet kirjanpidon koulutusohjelma Highway 3 ja palkanlaskennan trainee-ohjelma Payroll Express tulivat päätökseensä joulukuussa. Kysyimme koulutusohjelmien puolivälissä Nina Hirvijärveltä ja Henna Karjalaiselta, miten he ovat osallistujina koulutusohjelmat kokeneet.

Greenstep Academy järjestää vuosittain koulutus- ja trainee-ohjelmia, joilla tähdätään vaikuttavaan osaamisen kehittämiseen ja mielekkäiden urapolkujen luomiseen.

– Näin ilmoituksen Payroll Trainee -paikasta ja ajattelin, voiko tällaista ollakaan. Se kolahti heti, tuonne haluan, kertoo Henna innostuneena.

Ja kolahdus jatkuu edelleen. Hennalle Payroll Express on ollut ennen kaikkea erinomainen ponnahduslauta ja erittäin kattava perehdytys Greenstepillä työskentelyyn sekä palkanlaskennan työtehtäviin.

Henna Karjalainen Greenstepin Espoon toimistolla.

Myös Nina kiinnostui Greenstepistä aikoinaan työpaikkailmoituksen nähtyään, ja kirjanpitäjille tarjottavat koulutusmahdollisuudet painoivat erityisen paljon vaakakupissa. Nina koki olevansa urallaan juuri sellaisessa vaiheessa, jossa kaipasi niitä kuuluisia uusia haasteita: mielenkiintoisia asiakkuuksia ja komplekseja kokonaisuuksia. Mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen ja sen myötä tulevat uudet haasteet kiinnostivat. Greenstep tuntui vastaavan tähän hienosti.

Ninalle oli siis jo Greenstep-uran alkuaskeleista lähtien selvää, että hän tulisi osallistumaan kirjanpitäjien Highway-koulutusohjelmaan kun se seuraavan kerran starttaa.

Nina Hirvijärvi työskentelee Greenstepin Seinäjoen toimistolla.


Mistä palkanlaskijan ja kirjanpitäjän koulutusohjelmissa on käytännössä kyse?

Payroll Express -koulutusohjelmassa kuljetaan läpi palkanlaskennan teorian perusteellisesti. Lisäksi kehitetään työelämä- ja asiakaspalvelutaitoja sekä toki käytännön työskentelyä, erityisesti työkalujen kautta. Jokaisella kouluttautujalla on oma kummi eli kokeneempi greenstepiläinen palkanlaskija. Kummi-järjestelmä saa isot kiitokset Hennalta. Kummien kanssa työskentely tuo konkretiaa oppimiseen, kun heidän kanssaan käydään läpi oikeita palkanlaskennan tapauksia. Teoria ja käytäntö pyritäänkin palkanlaskijoiden ja kirjanpitäjien koulutusohjelmissa kuljettamaan käsi kädessä.

Kirjanpitäjien Highway-koulutusohjelman taas voi katsoa rakentuvan viidestä eri osiosta: tilinpäätöksen tekeminen, Netvisor-harjoitukset eli harjoitusyrityksen kirjanpidon tekeminen ja kirjanpidon erityistapausten käsittely, työelämätaidot ja konsulttityö, verotuskysymykset sekä tekniikka eli kirjanpitäjän työkaluihin ja niihin liittyviin erikoistapauksiin sukeltaminen. Viikko-ohjelman lisäksi pakettiin kuuluu tehtäviä ja vapaaehtoisia verkkoluentoja omaehtoiseen lisäopiskeluun. Osallistujat suorittavat lisäksi Netvisor-sertifikaatin.

Sekä Highway että Payroll Express huipentuvat jännittävästi. “Highwayläiset” suorittavat Suomen Taloushallintoliitto ry:n järjestämän Junior KLT-tasotestin ja “payrollilaiset” palkanlaskennan päätöskokeen. Ja tietysti loppumetreillä myös iloitaan tehdystä työstä, päätösjuhlan merkeissä.


Odotukset täyttyneet monikymmenkertaisesti

Payroll Expressia ja Highwayta yhdistävät intensiivisyys, toteutustapa ja vaikuttavuus – noin viiden kuukauden matkan aikana tarkoitus on tarjota mahdollisuus selkeästi kehittää omaa osaamistaan, työn ohella. Samalla koulutusohjelmat ovat paitsi aiheiltaan, myös tavoitteiltaan erilaiset. Payroll Express kuljettaa kouluttautujat pikajunan lailla palkanlaskennan maailmaan ja antaa vankan perusosaamisen. Sen avulla osallistuja voi varmistua, että hänen palkanlaskennan ammattitaitonsa ja edellytyksensä asiakastyöhön ovat hyvällä tasolla.

– Toiveeni oli, että oppisin laskemaan palkkoja. Tämä on toteutunut, hallitsen palkanlaskennan perusteet kattavasti. Olen ottanut ison loikan taidoissa – oppinut todella paljon, kertoo Henna odotuksistaan koulutusohjelmalle ja niiden täyttymisestä.

Henna tekee vapaaehtoistyötä Intiassa, esimerkiksi Indun, hänen ystäviensä ja muiden orpo- ja katulasten parissa.

Kirjanpidon Highway taas on jo jonkin verran kokeneemmille kirjanpidon osaajille suunnattu koulutusohjelma, jolla voi viedä oman osaamisen uudelle tasolle.

– Toivoin koulutusohjelmalta konkreettisia oppeja. Halusin esimerkiksi päästä syvemmälle kirjanpitoraporttien analysointiin ja näin luoda asiakkaille lisäarvoa, kertoo Nina.

Työpäivän jälkeen Nina rentoutuu tallilla, jossa odottelee suomenhevosori Leiskan Valto. Kuva: Kirsi Rantala

Lisää syvyyttä hän toivoisi vielä palkkakirjauksien käsittelyyn, sillä niiden hallitseminen olisi monin tavoin hyödyllistä myös kirjanpitäjälle. Myös kokemusten vertailun Nina kokee koulutusohjelman tärkeäksi anniksi. Henna komppaa kertoen, että Payroll Express -ryhmän jaettu taitotaso on edistänyt kaikkien oppimista hienosti. Asioita tulee pohdittua yhdessä myös koulutuksen ulkopuolella, ja ryhmälle onkin muodostunut hieno tiimihenki. Teamsin välityksellä tarjotaan vertaistukea ja jaetaan kokemuksia.

  Mikä sitten on ollut parasta kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden koulutusohjelmissa? Nina nostaa kirjanpidon puolelta esiin Accounting Coach Johanna Vuoren vetämät Netvisor-harjoitustunnit.

  – Tuntien anti on ollut todella hyvä ja niissä herää hyviä keskusteluja koko ryhmän kesken. Pidän myös verotuksen asiantuntijaluennoista ja tilinpäätösluennot ovat olleet mielenkiintoisia. Verotusluennot on jaettu tulovero- ja arvonlisävero-osioihin. Sekä Netvisor-tekniikoita että arvonlisäverotuksen tietämystä tarvitsen työssäni päivittäin. Tuloverotus ja tilinpäätös tulevat vastaan kunkin asiakkaan kohdalla kerran vuodessa, kuvailee Nina.

  Hennan mielestä taas kummit ovat olleet se ykkösjuttu:

  – Kummeista on ollut mieletön apu. Heidän kanssaan olemme voineet käydä läpi henkilökohtaisesti käytännön työssä eteen tulevia tilanteita.


  💡 Hennan ja Ninan vinkit tuleville kouluttautujille
  • Jos palkanlaskentaan sukeltaminen kiinnosta, suosittelen lähtemään mukaan Payroll Expressiin oppimaan. Osallistujiin panostetaan usean kuukauden ajan. Payroll Express on kuin perusteellinen perehdytys, joten hae mukaan lähtötasostasi riippumatta. On tärkeää kysyä tyhmiäkin kysymyksiä – sellaisia ei oikeastaan edes ole!
  • Suosittelen Highwayta jo kokemusta keränneelle kirjanpitäjälle, jolla on halua kehittyä. Ole aktiivisesti mukana ja kysy – koulutus on mahdollisuutesi oppia ja saa tietoa. Järjestele omat työsi ja pyydä tukea budjetointiin tarvittaessa, koulutusohjelma vie oman aikansa.

  Suuri kiitos Hennalle ja Ninalle haastattelusta!