Verokantamuutos vaikuttaa leasingsopimuksella hankittuun polkupyöräetuun

Verokantamuutoksen vaikutus polkupyoraetuun
Sanna kauhanen

Sanna Kauhanen

Manager, Tax Services

Tarjoaako yrityksesi työntekijöille polkupyöräetua? Huomioi, että syyskuun alussa voimaan tullut verokantamuutos saattaa vaikuttaa polkupyöräedun arvoon ja siten verovapaaseen osaan, jos polkupyörä on otettu työntekijän käyttöön leasingsopimuksella.

Suomen yleinen arvonlisäverokanta nousi 1. syyskuuta 2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Lue lisää siitä täällä! Verokantamuutos voi vaikuttaa niiden luontoisetujen verotukseen, joiden verotusarvon laskeminen perustuu käypään arvoon.

Polkupyöräetu eroaa monista muista luontoiseduista siten, että sen verotusarvon laskeminen perustuu käypään arvoon. Muissa yleisissä luontoiseduissa, kuten autoedussa, verotusarvon laskeminen perustuu pääsääntöisesti Verohallinnon antamiin erillisiin laskentaperusteisiin. Siten yleisen arvonlisäverokannan nousu ei lähtökohtaisesti vaikuta niihin.

Työntekijälle syntyy polkupyöräetu, kun työnantaja antaa omistamansa tai leasingsopimuksella hankkimansa polkupyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tai muulla vastaavalla tavalla järjestää työntekijälle polkupyörän käyttöoikeuden vapaa-ajalla. Polkupyöräetu luontoisetuna on työntekijälle verovapaata tuloa 1 200 euroon saakka vuodessa.

Miten arvonlisäverokannan muutos vaikuttaa polkupyöräedun verotukseen?

Yleisen arvonlisäverokannan nousu ei vaikuta verovapaan polkupyöräedun määrään, eli polkupyöräedun verovapauden raja on verokantamuutoksen jälkeenkin 1 200 euroa vuodessa. Se voi vaikuttaa kuitenkin polkupyöräedun arvoon verotuksessa, koska arvo määritetään sen arvonlisäverollisen kuukausivuokran perusteella.

Leasingsopimuksella hankitun polkupyöräedun kuukausihinnan muutoksen kanssa kannattaa siis olla tarkkana. Jos siis leasingmaksu nousee arvonlisäverokannan muutoksen myötä yli 100 euroon kuukaudessa, on 100 euron ylittävä osa työntekijälle veronalaista.

Huomioitavaa kuitenkin on, että polkupyöräedun verovapaata määrää arvioidaan vuositasolla. Näin ollen:

  • Jos polkupyöräetu on käytössä vain osan vuotta, sen arvo voi olla yli 100 euroa kuukaudessa ilman, että vuosittainen arvo ylittää verovapaan osuuden.
  • Myös polkupyöräedun päättyminen tai pyörän vaihtuminen halvempaan voi johtaa siihen, että arvonlisäverokannan noususta johtunut palkaksi katsottu osuus muuttuukin verovapaaksi.

Ylimenevän osan käsittely palkkalaskelmalla

Palkkalaskelmalla ylimenevän osan käsittely riippuu työnantajan ja palkansaajan välisistä sopimuksista, sillä polkupyöräetu voidaan antaa eri tavoin:

  • Työnantaja voi antaa polkupyöräedun työntekijälle palkan lisänä tai osana palkkaa.
  • Työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että työntekijä saa polkupyöräedun rahapalkan korotuksen sijaan.

Edun järjestämistavalla ei siis ole vaikutusta polkupyöräedun verovapauteen, mutta vaikuttaa käsittelyyn palkkalaskelmalla.

Palkka- ja verotiimimme asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua verokantamuutoksiin ja luontoisetujen laskentaan liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä, niin varmistamme, että saat parhaan mahdollisen tuen!