EU:n uudet vastuullisuusaloitteet – ota nämä huomioon


Leni Valsta
Senior Advisor, Sustainability Services
EU:ssa valmistellaan uusia lakialoitteita, jotka edellyttävät vastuullisuustyön jatkamista ja kehittämistä toimialakohtaisesti. Mitä nämä aloitteet ovat, ketä ne koskevat ja miten niihin voi varautua ajoissa? Vastuullisuusasiantuntijamme Leni Valsta kertoo.
Omnibus lykkää raportointia – mutta vastuullisuustyö ei pysähdy
Vastuullisuustyön eteneminen on monissa yrityksissä hidastunut EU-komission alkuvuodesta julkaiseman Omnibus-ehdotuksen seurauksena. Ehdotuksen tavoitteena on yksinkertaistaa yritysten kestävyysraportointivaatimuksia, keventää raportointiin liittyviä rajoituksia ja siirtää seuraavaan aaltoon kuuluvien yritysten raportointivelvoitteiden alkamista.
Lue myös: Mitä tapahtuu, jos Omnibus-ehdotus toteutuu? Kaksi skenaariota yrityksille
On ymmärrettävää, että yritykset haluavat selkeyttä tuleviin vaatimuksiin ennen vastuullisuustyön jatkamista. Samalla on kuitenkin tärkeää huomioida, että EU:ssa valmistellaan parhaillaan useita muita vastuullisuuteen liittyviä lakialoitteita, joiden eteneminen jatkuu suunnitellusti alkuperäisten aikataulujen mukaisesti.
EU:n tulevia vastuullisuuden lakialoitteita 2025-2027
Tämänhetkisten tietojen mukaan seuraavien vuosien aikana Suomessa astuu voimaan joukko uusia EU-säädöksiä, jotka vaikuttavat erityisesti toimialoittain. Yrityksen koon sijaan ratkaisevaa on, millä alalla toimitaan. Aloitteisiin kuuluvat muun muassa:
- EUDR (European Deforestation Directive) = Metsäkatoasetus
- Tulee voimaan 30.12.2025. Voimaantuloa siirrettiin vuodella.
- Tavoitteena on torjua globaalisti metsäkatoa ja metsien tilan heikkenemistä, sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.
- ESPR (Ecodesign for Sustainable Product Regulation) = Ekosuunnitteluasetus
- Tavoitteena on minimoida tuotteen ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajan.
- DPP (Digital Product Passport) = Digitaalinen tuotepassi
- Liittyy Ekosuunnitteluasetukseen. Tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia, sekä saada yritykset ja kuluttajat siirtymään kohti kestävämpiä valintoja ja tuotteita.
- PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) = Pakkaus- ja pakkausjäteasetus
- Tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää, edistää kierrätystä ja pakkausten uudelleenkäyttöä.
- EPR (Extended Producer Responsibility) = Laajennettu tuottajavastuu
- Tavoitteena on, että tuottajien vastuu ulottuisi koko tuotteen elinkaaren läpi.

Osuuko aloite omaan toimialaan? Näin valmistaudutte
Monet aloitteet vaikuttaisivat suoraan yrityksen tiettyihin arvoketjuihin. Vastuullisuussääntelyihin valmistautuminen edellyttää käytännönläheistä ymmärrystä.
Näitä kysymyksia kannattaa pohtia:
- Mitkä kaikki aloitteet vaikuttavat yrityksen toimintaan?
- Mitä eri vaatimukset edellyttävät liiketoiminnan kannalta?
- Miten nykyiset kyvykkyydet vastaavat vaatimuksiin?
- Miten vaatimukset tulisi huomioida yrityksen sisäisissä prosesseissa ja sisäisessä vastuunjaossa?
- Millaista dataa ja tietoa tarvitaan, ja miten tulisi raportoida?
- Miten valmistautumisessa edetään järkevästi vaiheittain ja liiketoimintaa tukien?
- Millaisia liiketoimintamahdollisuuksia muutokset voivat tuoda?
Valmistautumista helpottaa, jos organisaatiossa on jo olemassa hyvin määritetty vastuullisuuden hallintomalli sekä roolit ja prosessit selkeästi kuvattuina.
Kehitystyöltä ei useimmissa tapauksissa voi välttyä, koska eri lakialoitteiden vaatimukset poikkeavat jonkin verran toisistaan. Lisäksi kehitystyössä on myös hyvä maksimoida synergiaedut, jotta eri vaatimuksiin vastaaminen voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti.
Aloita valmistautuminen ajoissa
Valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta kehitystyö voidaan hajauttaa useammalle vuodelle ja hoitaa pienemmillä vuosittaisilla investoinneilla. Samalla paranee organisaation osaaminen, ja vastuullisuusasioiden integrointi liiketoimintaan helpottuu olennaisesti.
On myös tärkeää huomioida, että uusien lainsäädäntöhankkeiden myötä vastuullisuusasioiden edistäminen laajenee yhä useamman henkilön vastuulle organisaatiossa. Monille nämä teemat voivat olla entuudestaan tuntemattomia, joten riittävä aika perehtymiseen ja osaamisen rakentamiseen on välttämätöntä.
Viisas suunnittelu nyt on tehokkainta riskienhallintaa myöhemmin.
Julkaistu 14.05.2025