Rohkeaa kasvua. Haastattelussa Katriina Juntunen
Rohkeus on suositeltavaa – mutta miten voimme lisätä sitä ja mistä se saa alkunsa? Keskustelimme Kasvuryhmän toimitusjohtajan Katriina Juntusen kanssa menestyksestä, epäonnistumisesta ja siitä, miten tärkeää on säilyttää pilke silmäkulmassa silloinkin, kun kaikki ei suju aivan toivotulla tavalla.
Mikä Kasvuryhmä oikein on ja miten se toimii?
Kasvuryhmän tarina alkoi 29 perustajajäsenen unelmasta luoda kasvutahtoa suomalaisiin yrityksiin. Nykyisin yhteisöön kuuluu 200 kasvujohtajaa 150 keskisuuresta yrityksestä, jotka pyrkivät jatkuvasti kasvamaan ja uudistumaan. Käytännössä jäseneksi pääseminen edellyttää, että yrityksen liikevaihto on 10 miljoonasta miljardiin euroon. Yhteisön toiminta perustuu vertaissparraukseen. Perustajat huomasivat, että yrittäjä kuuntelee todennäköisimmin toista yrittäjää. Tällainen yhteisö on taipuvainen kiihdyttämään kasvua sekä jakamaan rohkeutta ja tarinoita.
Mainitsit rohkeuden ja tarinoiden jakamisen. Mitkä ovat yrityksen arvot ja miten ne näkyvät siinä, mitä teette?
Arvojamme ovat rohkeus, pilke silmäkulmassa, pyyteettömyys ja kokemus. Yhteisö perustuu avoimuuteen, luottamukseen ja luottamuksellisuuteen. Kaikki muu syntyy tämän pohjalta. Kyseessä on rohkeiden ihmisten yhteisö, ja mielestäni nimenomaan rohkeus on tärkein kaikkia yhteisön jäseniä yhdistävä asia. Yhteisön jäsenet asettavat kunnianhimoisia tavoitteita, suhtautuvat maailmaan ennakkoluulottomasti eivätkä pelkää unelmoida. Jäsenemme eivät ota elämää liian vakavasti. Yrittäjyys on joskus vakavaa, mutta sen ei tarvitse tehdä meistä kireitä. Meillä on hyvin hauskaa ja löydämme valoisan puolen niin menestyksestä kuin epäonnistumisistakin. Perustajajäsenet ovat onnistuneet jo alusta saakka luomaan kulttuurin, jossa vahvuutta löydetään myös pyyteettömyydestä, kokemuksista ja pilkkeestä silmäkulmassa.
Yhteisö tarjoaa vertaissparrausta ja -painetta. Mikä on tämän menetelmän vahvuus?
Vertaissparraus toimii, koska se perustuu oikeisiin kokemuksiin: johtajalta johtajalle, yrittäjältä yrittäjälle. Voit olla varma, että kun yrittäjä puhuu yrittäjyydestä, hänen sanomansa perustuu kokemukseen, ja yrittäjänä pystyt samaistumaan toisten tarinoihin. Se on erittäin tehokas menetelmä. Tämän lisäksi yhteisömme perustuu luottamukseen ja avoimuuteen, mikä luo kanavan kokemusten jakamisen lisäksi tunteiden ja ilmapiirin jakamiselle.
Vertaissparraus ja -paine ovat siis tärkeitä. Mitä muita menestyksen aineksia olette tunnistaneet?
Olemme pohtineet paljon sitä, mikä luo kasvua. Yksi kaikkein tärkeimpiä tekijöitä on kasvutahto. Se on myös jäsenyytemme tärkein edellytys. Haluamme mukaan yrityksiä, joilla on iso halu kasvaa suuremmiksi ja paremmiksi. Kaikki perustuu kunnianhimoon. Jos yrityksen omistajilla ei ole pyrkimystä kasvuun, kasvua on hankala saada aikaan. Visio on myös muunnettava aktiivisiksi ja hyvin selkeiksi kasvuhankkeiksi, tai se pysyy ikuisesti vain visiona. On pystyttävä tunnistamaan kestävän kasvun lähteet. Lopuksi tarvitaan rohkeutta tehdä sellaisia päätöksiä, jotka johtavat kasvuun, ja varmistettava, että ne toteutetaan onnistuneesti.
Sanotaan, että on mahdotonta menestyä, jos ei ole ensin epäonnistunut. Miten kasvuyritys pääsee epäonnistumisten yli? Mitä niistä voi oppia?
Epäonnistuminen on erittäin arvokasta. Se on myös väistämätöntä. Kuten usein sanotaan, suurin oppi tulee epäonnistumisten kautta. Jos ei koskaan epäonnistu, ei todennäköisesti ole koskaan ottanut suuria riskejä, joihin liittyy luonnostaan mahdollisuus menestyä tai epäonnistua. Vertaistuki on erittäin tärkeää epäonnistuttaessa. Epäonnistumisen prosessi on tärkeä käsitellä keskustelun ja analyysin avulla. Yhteisömme kaltainen ympäristö voi auttaa pääsemään epäonnistumisesta eteenpäin, ja siellä voi oppia myös muiden epäonnistumisista. Uskon, että menestyksestä puhuttaessa meidän tulisi puhua myös epäonnistumisesta. Kasvuryhmässä katsomme asioita myönteisyyden linssin läpi ja näemme mahdollisuuksia kaikkialla, mutta tiedostamme, että myös epäonnistumisia tapahtuu. Kaiken avain on puhua niistä avoimesti, tarkastella epäonnistumista jäämättä siihen kiinni.
Kaikki Kasvuryhmän jäsenet tekevät Törkeen Lupauksen. Mistä siinä on kyse?
Näemme asian niin, että vuoren huippua on mahdotonta saavuttaa, jos ei tähtää riittävän korkealle. Törkee Lupaus haastaa johtajat ja omistajat tarkastelemaan kasvua uudesta näkökulmasta. Entä jos inkrementaalisen kasvun sijaan lähestyisimme kasvua tulevaisuuskuvien kautta? Haluamme kannustaa yrittäjiä unohtamaan nykyisyyden hetkeksi ja ajattelemaan tilannetta pitkälle tulevaisuuteen. Entä jos tavoittelemme liikevaihdon kolminkertaistamista tai kymmenkertaistamista? Miltä yrityksemme näyttäisi? Miten toimisimme? Kenen kanssa työskentelisimme? Rohkea ajattelu avaa usein uusia mahdollisuuksia.
Rohkeiden lupausten tekeminen kuulostaa kunnianhimoiselta ja optimistiselta, mutta mistä voi tietää, milloin on liian optimistinen? Tutkijat ovat väittäneet, että joskus optimismi voi johtaa harhaan. Miten kultainen keskitie löytyy?
Ensinnäkin positiivisuutta ja tosiasioiden kieltämistä ei pidä sekoittaa keskenään. Positiivisuus ei estä rationaalisuutta. Se on ajatuksena järjetön. On mahdollista tunnistaa realiteetit ja olla silti optimistinen. Positiivisuudessa on kyse siitä, että tarkastellaan mahdollisia esteitä ja etsitään ratkaisuja: mahdollisuuksien ja tilaisuuksien löytämisestä. Optimismi voi olla harhaanjohtava termi, jos se saa hylkäämään realismin. Kasvun tavoittelu, joka on tärkeimpiä tekijöitä menestyksen löytämisessä, edellyttää tiettyä optimismia. Takaisku voi olla joko opetus tai vankila: optimismi voi saada näkemään sen arvokkaana opetuksena. Negatiivisuus johtaa usein passiivisuuteen, joka on kasvun vastakohta.
Millaisia viisaita sanoja tarjoaisit jakamisen ja vertaissparrauksen hengessä yrittäjälle, joka ei ole yhtä rohkea kuin haluaisi olla?
Se on hyvä kysymys. Ensinnäkin kehottaisin häntä ympäröimään itsensä inspiroivilla ihmisillä - etsimään paikan, jossa rohkeat ihmiset tapaavat. Seuraavaksi pyytäisin häntä kuvittelemaan yritykselleen upean tulevaisuuden, joka innostaa, mutta jota on jopa hieman pelottavaa sanoa ääneen. Kirjoita se ylös. Käsittele sitä ensin hulluna haaveena ja eräänlaisena pelinä: millaisia muutoksia se edellyttäisi, mitä voisimme muuttaa? Kuvittele yrityksesi matkaa takaisin tulevaisuuskuvasta vuosi vuodelta, kunnes olet nykyhetkessä. Anna itsellesi lupa haaveilla, mutta ole myös realisti: muista aina kysyä, mitä voit tehdä seuraavaksi saavuttaaksesi hullun unelmasi. Mikä tärkeintä, anna sille mahdollisuus ja konkretisoi se. Jos et koskaan yritä, et voi koskaan saada selville.
Optimistista luettavaa Katriinan kirjahyllystä:
”Erittäin inspiroiva kirja. Hänellä oli hullu mutta tärkeä unelma,
jota hän ryhtyi työstämään pieni askel kerrallaan.”
Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
”Innostava kirja, joka tarjoaa useita tärkeitä oppeja. Pian kirjan lukemisen jälkeen sain puhelinsoiton, jossa minulle tarjottiin mahdollisuutta työskennellä Kasvuryhmässä. Tämä oli hauska sattuma.”
Risto Siilasmaa: Paranoidi optimisti. Näin johdin Nokiaa murroksessa
Teksti: Matilda KiveläKuvat: Maria Moulud
Julkaistu 08.01.2020