Hankintalakiin valmistellaan uudistusta – mitä muutos tarkoittaisi teille?

Hankintalain uudistus 2025

Suomen hallitus on suunnittelemassa muutoksia hankintalakiin. Uudistuksella hallitus haluaa lisätä kilpailua julkisissa hankinnoissa ja varmistaa markkinoiden toimivuutta. Erityistä huomiota lakiesityksessä on kiinnitetty sidosyksiköitä koskevaan sääntelyyn, joka tulisi vaikuttamaan laajasti kuntiin, hyvinvointialueisiin ja muihin julkisen sektorin organisaatioihin. Hankintalain muutos on edennyt lausuntokierrokselle, jonka on määrä päättyä 11.3.2025. Tämän jälkeen esitys pyritään antamaan eduskunnalle syysistuntokaudella 2025, ja mikäli uudistus hyväksytään, tulisi se voimaan tammikuusta 2026 lähtien.

Mikä muuttuisi hankintalain uudistuksen myötä?

  1. Sidosyksikköhankintojen rajoitukset. Julkisen sektorin omistuksessa olevien yhtiöiden hankintoja säädellään jatkossa tarkemmin. Sidosyksikköhankinnoille asetettaisiin yhtiön vähimmäisomistusprosentti (10 %). Tästä syystä julkisen sektorin organisaatiot eivät voi enää yhtä vapaasti hankkia omistamiltaan yhtiöiltään (ns. in house -yhtiöiltä), kuten taloushallinto-, siivous-, ruoka- tai ICT-palveluita, ellei omistusosuus yhtiöstä ole vähintään 10%.
  2. Tarjouskilpailun laajuus. Jos tarjouskilpailuun tulee vain yksi tarjous, kilpailutus pitää lähtökohtaisesti uusia. Poikkeuksia voidaan tehdä vain painavista syistä.
  3. Hankintojen jakaminen osiin. Jos hankinnan arvo ylittää EU:n asettaman kynnysarvon, se tulee lähtökohtaisesti jakaa pienempiin osiin, jotta myös pienet yritykset voivat osallistua.

Lue lisää täältä: Hankintalain uudistamishanke - Valtioneuvosto

Miten toimia uudistuksen jälkeen?

Hankintalain uudistus on merkittävä muutos julkiselle sektorille ja sen yhteistyökumppaneille. Hallituksen tavoitteena on, että hankinnat olisivat tehokkaampia, oikeudenmukaisempia ja markkinat toimisivat paremmin. Muutos voi kuitenkin aiheuttaa paljon haasteita esimerkiksi pienille kunnille ja seudulliselle yhteistyölle. Näkemyksemme mukaan uudistuksen jälkeen on erilaisia mahdollisuuksia toimia:

  • Hankkia inhouse-yhtiöstä vähintään 10%:n omistajuus
  • Perustaa uusi inhouse-yhtiö
  • Ulkoistaa palveluntuotanto ja kilpailuttaa palveluntarjoajat tarvittaessa

Tarvitsetko apua talous- ja palkkapalveluiden tai yritysjärjestelyiden osalta?

Kunta-alan moniosaajamme tukevat tässä muutoksessa. Kokemuksemme ja osaamisemme mahdollistavat julkisen sektorin kirjanpito- ja palkkahallinnon kattavat palvelut, sekä toiminnan tehostamisen nykyaikaisia teknologiaratkaisuja hyödyntäen. Hankintalakiin liittyvien muutosten myötä ajankohtaiseksi voivat tulla myös erilaiset yritysjärjestelyt. Talousjohtamisen- ja yritysjärjestelyn asiantuntijamme auttavat teitä yrityksen perustamiseen tai yritysjärjestelyihin liittyvissä asioissa.

Meillä on jo yli 2000 asiakasta. Asiakaskuntaamme kuuluu myös kuntia, kaupunkeja, hyvinvointialueita ja kuntaomisteisia yhtiöitä.

Tutustu palvelukokonaisuuteemme