Kiertotaloudella kilpailuetua
Eeva Perälä
Senior Manager, Environmental Sustainability
Monille kiertotalous on kierrättämistä. Kiertotalouden ytimessä on kuitenkin tavoite, missä hukkaa ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän koko tuotteen elinkaaren aikana. Tuotteet ja tavarat tulee suunnitella ensisijaisesti mahdollisimman kestäväksi ja lisäksi helposti kierrätettäväksi, jotta materiaali saadaan kiertämään yhä uudelleen.
Suomen kansallisessa kiertotalousohjelmassa linjataan, että kotimaisten raaka-aineiden kulutus ei kasva vuoden 2015 tasosta vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen mutta tärkeä saavuttaa. Kiertotalouden nykyhaasteena kuitenkin on, että markkinoita ei juuri ole ja kierrätysmateriaalit ovat monesti kalliimpia kuin neitseellinen materiaali.
On selvää, että lainsäädännön muutokset, esimerkiksi verotus ja muut taloudelliset ohjauskeinot, on saatava nopeasti voimaan. Niiden avulla pullonkaulat voidaan poistaa, ja kiertotalous integroituu jokaisen yrityksen liiketoimintaan kohtuullisin kustannusvaikutuksin.
Eeva Perälä työskentelee Greenstepin vastuullisuuspalveluiden tiimissä.
Kiertotalous on toimitusketjun hallintaa
Yritykset ovat jo pitkään tehneet työtä tuotantoprosessien hukan ja hävikin minimoimiseksi. Seuraava askel on siirtyä oman tuotannon kustannustehokkuuden optimoinnista tuotteen koko elinkaaren aikaiseen resurssien tehokkaaseen käyttöön ja suorituskyvyn optimointiin. Kiertotalous kytkeytyy oman toiminnan lisäksi osaksi toimitusketjujen ilmastopäästöjen hillintää ja luonnon monimuotoisuuden suojelua.
VTT:n mukaan tällä hetkellä 91 % luonnonvaroista menee hukkaan, ja vain 9 % käytetyistä raaka-aineista kierrätetään. Esimerkiksi kierrätetty betoni infrarakentamisessa vähentää uuden betonin valmistusta ja uusiutumattoman luonnonvaran, kiviaineksen ottamista luonnosta. Näin edistetään positiivista ympäristökädenjälkeä.
Palaan kierrätykseen. Kun valitset yrityksellesi kiertotalouden kumppania jätteiden ja materiaalien keräilyyn ja käsittelyyn, ole kiinnostunut kumppanin oman kuljetus- ja käsittelytoiminnan lisäksi sen materiaalikanavista ja eri kierrätysmateriaalien markkinatilanteesta. Ne voivat vaihdella radikaalistikin. Ota selvää, minne materiaalisi todellisuudessa päätyvät, miten niitä käsitellään ja jatkojalostetaan.
Edelläkävijät – sormi pulssilla
Vastuullisuus ja kiertotalousajattelu liiketoiminnassa ovat tulevaisuudessa vielä entistä tärkeämpiä sidosryhmille. Menestyvän yrityksen on pohdittava liiketoimintansa vaikutuksia yhteiskuntaan ja kuunneltava herkällä korvalla sidosryhmiä ja signaaleja tulevista muutoksista. Hyvä esimerkki muutoksesta on se, että kiertotalouteen keskittyvät julkiset sijoitusrahastot ovat kuusinkertaistuneet muutaman viime vuoden aikana.
Edelläkävijät eivät ole jääneet odottamaan regulaation kehitystä, vaan ovat jo käärineet hihansa. Ne kehittävät liiketoimintaa jatkuvasti kiertotalousmallin mukaiseksi toimitusketjuja unohtamatta. Ne myös ymmärtävät, että kiertotalous on kilpailuetu ja liiketoiminnan ydintä, jopa elinehto.
Me voimme auttaa yritystäsi siirtymään käytännönläheisesti kohti kiertotalouden periaatteita, esimerkiksi kartoittamalla kiertotalousmallin mukaisia kehityskohteita ja tukea kiertotaloustoimenpiteiden raportoinnissa. Tutustu tarkemmin palveluihimme!
Julkaistu 20.10.2021