Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus: Mitä siitä tulisi tietää?

Greenstep Levi3 N9 A3148
Renata balbino

Renata Balbino

Sustainability Consultant

Ajatellaan maailmaa, jossa elämme tänään. Yli 8 miljardia ihmistä jakautuneena seitsemälle mantereelle. Monimuotoisuutta on kaikkialla, mutta osallisuus on tietoinen valinta. Olemme kaikki ainutlaatuisia, vaikka erot voivat toisinaan johtaa syrjintään ja ulkopuolelle jättämiseen – joko suorana työntekijöiden huonona kohteluna tai suosimalla joitain työntekijöitä toisten kustannuksella. Yhdistyneiden kansakuntien mukaan joka kuudes ihminen maailmassa kokee jonkinasteista syrjintää, ja erityisesti naiset ja vammaiset ovat tästä kärsiviä ryhmiä. Edistämällä monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta (DEI) työpaikoilla voimme ottaa askeleen kohti eriarvoisuuden vähentämistä.

Tässä blogisarjassa tarkastelemme, mitä tarkoittaa luoda monimuotoinen ja inklusiivinen työpaikka, ja miten yritykset voivat toimia paremmin.

Mitä DEI oikein on?

DEI tarkoittaa monimuotoisuutta (Diversity), yhdenvertaisuutta (Equity) ja osallisuutta (Inclusion). Nämä ovat toimia, joilla kasvatamme tietoisuutta ja muutamme ajattelutapoja, käyttäytymistä ja käytäntöjä, jotta voimme luoda terveen ja monipuolisen työympäristön. Vaikka nämä käsitteet liittyvät toisiinsa, jokaisella on oma tarkempi merkityksensä:

1. Monimuotoisuus: Tämä tarkoittaa eri taustoista ja identiteeteistä tulevien ihmisten moninaisuutta. Yksittäinen henkilö ei voi olla monimuotoinen, mutta erilaisista kokemuksista ja näkökulmista koostuva ryhmä luo monimuotoisuutta. Monimuotoisuus voi ilmetä eri tavoin:

  • Sukupuolten monimuotoisuus: Tiimin tasapaino miesten, naisten ja ei-binääristen henkilöiden välillä.
  • Ikämonimuotoisuus: Eri sukupolvien tuominen yhteen.
  • Etninen monimuotoisuus: Eri kansallisuuksien ja kulttuurien edustaminen.
  • Fyysisten kykyjen ja neurodiversiteetin huomioiminen: Näkyvien ja näkymättömien vammojen ja rajoitteiden kanssa elävien ihmisten mukaan ottaminen.
  • Seksuaalisen suuntautumisen monimuotoisuus: Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tasapuolinen edustus, mukaan lukien heteroseksuaalisuus, homoseksuaalisuus, biseksuaalisuus, aseksuaalisuus ja muut LGBTQIAP+ -yhteisön jäsenet.

2. Yhdenvertaisuus: Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet ja heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. On myös tunnistettava, että kaikkien samanlainen kohtelu ei aina ole reilua; sen sijaan tulee huomioida yksilölliset olosuhteet tasa-arvoisten lopputulosten saavuttamiseksi. Yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa yhteisten toimintatapojen ja käytäntöjen sopimista ja viestimistä. Läpinäkyvyyttä tekemisessä sekä johtamisessa. Suomen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslait asettavat jo peruslähtökohdat tälle ajattelulle, ja tämä vaaditaan jo 20+ henkeä työllistäviltä organisaatioilta suunnitelman muodossa. Lisäksi, tuleva pakka-avoimuusdirektiivi tuo lisää vaatimuksia yhdenvertaiselle ja tasa-arvoiselle tekemisellä. Unohtamatta CSRD-direktiivin tuomia raportointivelvollisuuksia laajemmin vastuullisuuskentällä.

3. Osallisuus: Osallisuus tarkoittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, eli kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi, kunnioitetuiksi ja kuulluiksi. Tämä saavutetaan tietoisilla toimilla, joilla luodaan turvallinen työympäristö, jossa työntekijät voivat ilmaista itseään vapaasti ilman pelkoa. Osallistavan työpaikan tulisi huomioida:

  • Koko yrityksen kouluttaminen monimuotoisuuden ja osallisuuden osalta.
  • Osallistavan kielen käyttäminen ja kielikoulutuksen tarjoaminen.
  • Rekrytointikäytännöt, joissa tietoisesti etsitään aliedustettuja ryhmiä.
  • Saavutettavuuden, esteettömyyden ja esimerkiksi erilaisten ruokavalioiden huomioiminen toimistoilla ja tapahtumissa
  • Joustavien työskentelymallien mahdollistaminen ja erilaisiin aikatauluihin mukautuminen

Miksi DEI on tärkeää?

DEI:lle on vahvat moraaliset ja liiketoiminnalliset perusteet. Inklusiivinen työpaikka antaa kaikille mahdollisuuden työskennellä yhdessä ilman pelkoa tai epämukavuutta, mikä tukee kaikkien työntekijöiden menestymistä. Syrjimättömässä ympäristössä työntekijät voivat hyödyntää täyden potentiaalinsa, ja heitä palkitaan ansioiden perusteella.

McKinseyn Diversity Wins -raportti korostaa, kuinka tärkeää on luoda kutsuva työympäristö monimuotoisen työvoiman houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi. Raportti tuo esiin useita tärkeitä näkemyksiä:

  • Monimuotoisuus lisää suorituskykyä: Yritykset, joissa on enemmän naisia johtotehtävissä, ovat 25 % todennäköisemmin kannattavia. Ne yritykset, joissa on yli 30 % naisjohtajia, suoriutuvat 48 % paremmin kuin muut.
  • Etninen monimuotoisuus tuottaa myös tulosta: Yritykset, joissa on korkea etnisen monimuotoisuuden taso, ovat 36 % kannattavampia kuin muut.
  • Hidas edistyminen: Monimuotoisten tiimien rakentaminen on toisinaan hidasta, koska inklusiivisuusprosessiin kohdistuu negatiivisia tunteita erityisesti niiden jäsenten puolesta, jotka tuntevat itsensä syrjäytetyiksi ja kokevat epäreiluutta.
  • Paremmat päätökset: Eri näkökulmat parantavat ongelmanratkaisua ja visioita.
  • Huippuosaajien houkutteleminen ja pitäminen: Työvoiman monimuotoisuuden seuranta auttaa pitämään monimuotoiset työntekijät.
  • Innovaatio ja oivallukset: Monimuotoiset tiimit ovat innovatiivisempia ja parempia ennakoimaan markkinoiden muutoksia.
  • Tyytyväiset työntekijät: Yritykset, jotka ovat sitoutuneet monimuotoisuuteen, raportoivat 75 % todennäköisemmin omaavansa tiimityöhön keskittyvän kulttuurin.

Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden (DEI) edistäminen yrityksessä ei ole vain sosiaalisen vastuun täyttämistä. Luomalla monimuotoisen ja inklusiivisen työympäristön yritykset voivat edistää luovuutta, parantaa työntekijöiden sitoutumista ja menestyä taloudellisesti. DEI:n omaksuminen on avain menestykseen nykypäivän dynaamisessa ja globalisoituneessa liiketoimintaympäristössä.

Lähes kaikki HR-käytännöt ja muutkin yhteiset käytännöt on hyvä miettiä yhdenvertaisuus huomioiden, sillä näin edelläkävijäorganisaatio toimii. Näitä ovat mm.

  • Rekrytointi
  • Perehdytys
  • Osaamisen kehittäminen
  • Tavoitteiden asettaminen
  • Palkitseminen
  • jne.


Seuraavassa tämän sarjan blogikirjoituksessa tarkastelemme tarkemmin, miksi poissulkemista tapahtuu, ja syvennymme tiedostamattoman ennakkoasenteen käsitteeseen.