Osakeyhtiön veroilmoituksessa kaikkia vaatimuksia ei voi jättää myöhemmäksi


Riikka Vesterinen
Senior Manager, Tax Services
Pääosalla osakeyhtiöistä veroilmoitusten viimeinen jättöpäivä lähestyy vääjäämättä ja moni taloushallinnon osaaja voi tähän aikaan vuodesta tuntea samaistumispintaa Jonna Tervomaan Myöhemmin-kappaletta kuunnellessaan. “Teen sen mitä täytyykin, mut myöhemmin” ei kuitenkaan toimi hyvänä ohjenuorana veroasioissa. Mitkä tahdonvaltaiset vaatimukset on esitettävä ennen verotuksen päättymistä?
Vaikka verotuksen oikaisua onkin tuloverotuksessa mahdollista hakea verotuksen päätyttyä seuraavan kolmen kalenterivuoden ajan, tulee tietyt vähennysvaatimukset tehdä ennen verotuksen päättymistä tai vähennykset jäävät hyödyntämättä. Näitä vaatimuksia kutsutaan tahdonvaltaisiksi vaatimuksiksi.
Käytännössä tahdonvaltaisella vaatimuksella tarkoitetaan toimenpidettä, jonka puitteissa verovelvollinen voi verolainsäädännön hyväksymällä tavalla vaikuttaa tai jättää vaikuttamatta verotettavan tulon määrään.
Osakeyhtiön veroilmoituksen poistoja koskevat vaatimukset
Verotuksessa vähennettäväksi vaadittavat poistot ovat tyyppiesimerkki tahdonvaltaisista vaatimuksista verotuksessa. Verotuksessa poistona ei voida vähentää suurempaa määrää kuin kirjanpidossa on verovuonna tai aikaisemmin vähennetty, mutta verolainsäädännössä ei ole edellytetty, että poistot tehtäisiin vuosittain samansuuruisina kirjanpidossa ja verotuksessa tai että poistoja vähennettäisiin ylipäätään verotuksessa. Poistot tarjoavat tätä kautta merkittävän työkalun tilinpäätös- ja verosuunnitteluun.
Koska poistovaatimukset ovat tahdonvaltaisia, on tärkeää, että poistojen vähentämiseen tai mahdolliseen vähentämättä jättämiseen eli poistojen hyllyttämiseen kiinnitetään riittävästi huomioita veroilmoitusta laadittaessa. Poistojen hyllyttäminen on hyvä keino erityisesti tappiollisissa alkuvaiheen yrityksissä, sillä hyllypoistot eivät pääsääntöisesti vanhene ja niiden käyttöön ei liity rajoituksia, vaikka yhtiön omistuksessa tapahtuisi muutoksia.
Verohallinto on poistoja koskevassa ohjeessaan todennut, että veroilmoituksen katsotaan sisältävän poistovaatimuksen silloinkin, kun verotuksen poistoksi on ilmoitettu 0 euroa. Tämä tarkoittaa, ettei poistoihin voida hakea muutosta oikaisuvaatimusmenettelyssä. Poikkeuksena on arvioimalla toimitettu verotus ja tilanteet, jossa poistovaatimus muuttuu tilinpäätöksen vahvistamisen yhteydessä määräajassa pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa.
Edellisten tilikausien nettokorkomenojen vähentäminen
Yhtiöllä voi olla edellisiltä vuosilta korkovähennysoikeuden rajoitusten vuoksi vähentämättä jääneitä nettokorkomenoja. Näitä vähentämättä jääneitä nettokorkomenoja seurataan vuosittain veroilmoituksen liitelomakkeella 81 ja ne eivät käy ilmi yhtiön verotuspäätökseltä.
Mikäli yhtiöllä olisi oikeus verovuonna vähentää verovuoden nettokorkomenojen lisäksi aikaisempien verovuosien vähennyskelvottomia nettokorkomenoja, tulee sen vaatia vähentämistä veroilmoituksen liitelomakkeella 81. Vähennysvaatimus on muistettava tehdä ennen verotuksen päättymistä, koska kyse on tahdonvaltaisesta vaatimuksesta.
Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistelmävähennys
Verovuonna 2024 on mahdollista vähentää tutkimus- ja kehittämistoiminnan yleisen lisävähennyksen ohella ensimmäistä kertaa ylimääräinen lisävähennys, joka perustuu tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojen lisääntymiseen verrattuna edelliseen verovuoteen.
Vähennysvaatimus tulee tehdä ennen verotuksen päättymistä ja vähennystä tulee vaatia erillisellä liitelomakkeella 67Y. Greenstepin veroasiantuntijat ovat auttaneet onnistuneesti kymmeniä asiakasyhtiöitä tulkinnanvaraisen vähennyksen hyödyntämisessä.
Konserniavustuksen peruuttaminen
Konserniavustus tarjoaa mahdollisuuden tuloksentasaukseen konserniyhtiöiden välillä. Päätös konserniavustuksen enimmäismäärästä tulee tehdä sen verovuoden aikana, jonka tulokseen avustuksella on tarkoitus vaikuttaa. Konserniavustus voidaan peruuttaa kokonaan tai osittain verotukseen vaikuttavalla tavalla siten, että korjaus tehdään molempien yhtiöiden tilinpäätöksiin ja veroilmoituksiin. Konserniavustusta ei voida peruuttaa verotukseen vaikuttavalla tavalla verotuksen päättymisen jälkeen, joten korjaukset tulee tehdä ennen verotuksen päättymistä.
Julkaistu 07.04.2025