Hyödynnä tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennys vuoden 2024 verotuksessa

Tutkimus ja kehittamistoiminnan lisavahennys 2024
Lauri saukkonen

Lauri Saukkonen

Senior Manager, Tax Services

Vuoden 2023 alusta tuli voimaan laki tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistelmävähennyksestä, joka tarjoaa jopa 200 000 euron verohelpotuksen yrityksille. Usea yritys on kuitenkin saanut selvityspyynnön verovähennystä vaatiessaan, ja julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Verohallinto on monen kohdalla evännyt vähennysvaatimuksen. Mitä näistä tilanteista voi oppia ja huomioida vuoden 2024 verotuksessa?

Vuonna 2023 yritykset saivat ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tehdä tuloverotuksessa lisävähennyksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkka- ja ostopalvelumenoista (T&K verovähennys). Edellytysten täyttyessä nämä palkat ja ostopalvelut oli mahdollista vähentää verotuksessa 1,5 kertaisina. Lisävähennyksen enimmäismäärä vuonna 2023 oli 500 000 euroa eli verohyöty saattoi nousta 100 000 euroon asti. Vuonna 2024 lisävähennyksen verohyöty nousee jopa 200 000 euroon asti.

Miten Verohallinto suhtautui tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennyksiin vuoden 2023 verotuksessa?

Verohallinto on ollut hyvin aktiivinen tutkimaan tehtyjä vähennyksiä vuoden 2023 veroilmoituksien käsittelyn aikana. Suuri joukko T&K-verovähennyksen tehneistä yhtiöistä on saanut Verohallinnolta selvityspyynnön, jossa on esimerkiksi pyydetty erittelemään vähennyksen pohjana olevat kustannukset tai selventämään kehittämistoiminnan sisältöä.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan sisällön osalta Verohallinto on pyrkinyt selvittämään, että toiminta on ollut sellaista, jolla tavoitellaan jotain olennaisesti uutta, eikä kyse ole rutiininomaisesta kehittämistoiminnasta. Erot eivät ole selviä. Rajanveto on kuitenkin tehtävä, sillä mikä tahansa uuden kehittäminen ei oikeuta T&K-verovähennykseen.

Verovähennysten yleinen kompastuskivi näyttää olevan se, että tutkimus- ja kehitystoimintaa ei ole selvitetty Verohallinnolle tarpeeksi hyvin. T&K-toimintaa voivat olla yhtä lailla tietotekniikan ja biologian todella spesifien kysymysten tutkiminen, mutta myös esimerkiksi urheiluun liittyvän mobiiliapplikaation tekeminen. Verohallinnolla ei ole helppo tehtävä varmistaessaan, täyttyvätkö vähennyksen edellytykset kaikissa mitä moninaisimmissa tilanteissa. Selvityksen antaminen on verovähennystä hakevan yrityksen vastuulla.

Vuoden 2023 verotus ei ole vielä kaikkien yhtiöiden osalta valmistunut, mutta jo nyt voidaan arvioida, että yli 90 % asiakkaidemme T&K-vähennyksistä on mennyt läpi, kun veroilmoituksen liitteenä on ollut Greenstepin verotiimin tekemä selvitys T&K toiminnasta. Verotiimimme on panostanut asiakasyritysten T&K-toiminnan huolelliseen analysointiin ja tämän toiminnan asianmukaiseen esittämiseen veroilmoituksella.

Jos Verohallinto ei hyväksy tehtyä T&K-vähennystä, seurauksena on lähtökohtaisesti veronkorotus (yleensä 2 prosenttia evätyn vähennyksen määrästä). On harmillista, että kannustimeksi tarkoitettu laki voi johtaa ylimääräisiin kustannuksiin yritykselle, jonka T&K-toiminta saattaa todellisuudessa olla hyvinkin katsottavissa vähennykseen oikeuttavaksi. Nähtäväksi jää, lieventääkö Verohallinto linjaansa. Riski veronkorotuksesta kuitenkin osaltaan puoltaa T&K-projektin huolellista analysointia, jotta aiheettomia vähennyksiä ei tule tehdyksi.

Kannattaako tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennystä hakea vuonna 2024?

T&K-yhdistelmävähennyksen hyödyt paranevat vuonna 2024. Voimassa on edelleen sama yleinen lisävähennys kuin vuonna 2023, mutta tämän lisäksi yhtiöt voivat olla oikeutettuja ylimääräiseen lisävähennykseen:

  • Sen määrä on lähtökohtaisesti 45 % T&K-menojen kasvusta edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Enimmäismäärä ylimääräiselle lisävähennykselle on 500 000 euroa jolloin verovaikutus on 100 000 euroa.
  • Yhdessä yleisen lisävähennyksen kanssa yhtiö voi siten olla oikeutettu jopa 200 000 euron verohyötyyn vuonna 2024.

T&K-menojen kasvun euromäärää arvioidaan kulujen tosiasiallisen lisääntymisen perusteella. Laskuharjoitusten kanssa tulee olla tarkkana, sillä vuoden 2023 veroilmoitukseen ei ole välttämättä otettu mukaan kaikkia T&K-kuluja, jotka vähennyspohjaan olisi ollut sisällytettävissä.

Yleisesti yhtiöiden eri T&K-hankkeiden osalta jatkuu edelleen sama arviointi siitä, onko kyse T&K-toiminnasta, joka oikeuttaa lisävähennykseen. Ajan kuluessa tulee huomioida, että yhtenä vuotena T&K-toiminnaksi hyväksyttävä projekti ei välttämättä ole enää vähennykseen oikeuttavaa T&K-toimintaa seuraavana vuonna, jos hanke on esimerkiksi siirtynyt riittävän selvästi kaupallistamisvaiheeseen.

Onko sinulla kysymyksiä T&K-vähennykseen liittyen?

Ota yhteyttä!