Viisi vinkkiä sujuvampaan lomakauteen
Kesälomakausi on täällä taas! Työnantajana ja työntekijänä voit säästää aikaa ja hermoja valmistautumalla lomakauteen. Näin lomakausi on mahdollisimman sujuva ja kesälomista saadaan nauttia rauhassa.
1. Käytännön asioita loma-ajoista
Kun työpaikalla on selkeät käytännöt loma-aikaan, ei käytännön asioita tarvitse pohtia jokaisen kohdalla ja joka vuonna erikseen. Tässä listattuna kysymyksiä, joista työpaikalla kannattaa olla selkeät ohjeistukset:
- Miten vuosilomaa kertyy ja mistä löytyvät lomapäiväkertymät?
- Miten huomioidaan mahdolliset sopimuslomat? (Tarkasta työsopimuksista, mitä niistä on sovittu.)
- Saako palkatonta vapaata pitää ja kuinka paljon?
- Maksetaanko lomarahaa, ja jos maksetaan, milloin? (Tarkasta TES ja/tai työsopimukset.)
- Saako lomarahaa vaihtaa vapaaksi?
- Miten lomatoive esitetään, kuka sen hyväksyy ja milloin?
- Miten, keille kaikille ja kenen toimesta lomasta viestitään?
- Mitkä ovat yrityksen käytännöt tuurauksiin ja out of office -viesteihin?
On hyvä muistaa, että vuosilomalain mukaan työntekijälle on annettava kesälomakaudella vähintään 12 päivän yhtäjaksoinen vapaa. Tästä ei voida poiketa edes työntekijän aloitteesta. Mikäli vanhoja työntekijällä on vanhoja pitämättömiä lomapäiviä, ne tulee käyttää ensimmäisinä, jotta lomapalkkavelka pysyy ajan tasalla ja hallinnassa.
2. Viimeiset metrit ennen lomaa
Maailman ei tarvitse tulla valmiiksi lomaan mennessä, ja se tuskin on koskaan mahdollistakaan. Ennen lomaa on kuitenkin hyvä käyttää aikaa tärkeiden työtehtävien priorisointiin. Kun tietää, mitkä tehtävät on tärkeä saada valmiiksi ennen lomaa, ja mitä tehtäviä tulee delegoida eteenpäin, jotta hommat ehtivät hoitua, voi lomalle jäädä hyvillä mielin. Kiireettömät tehtävät kannattaa kirjata ylös kattavien muistiinpanojen kera, jotta niihin on helppo palata loman jälkeen. Mahdollisuuksien mukaan viimeinen työpäivä ennen lomaa kannattaa rauhoittaa ja taukoja lisätä, niin lomamoodiin pääsee liukumaan pehmeämmin. Tärkeää on myös varmistaa riittävä lepo ja uni – lomalla ehtii nukkua, mutta huonot yöunet loman kynnyksellä vain lisäävät "lomalle jäämisstressiä".
Jos mahdollista, loma-aikana kannattaa rauhoitella myös muualta organisaatiosta tulevaa painetta. Kalenteri on usein lomaa edeltävällä viikolla valmiiksi täynnä deadlineja, joten sinne ei kannata lisätä uusia työtehtäviä. Jos työntekijä itse kiihdyttää tahtiaan lomaa kohden, voi esihenkilö tarkkailla tilannetta ja toimia ylikuormitusriskiä ennaltaehkäisten.
3. Lomarauhaa!
Kesäloman tarkoitus on palautua edeltävästä työjaksosta ja kerätä voimia syksyn kiireisiin. Ja tietysti myös nauttia kesästä! Siksi kaikille tulisi antaa rauha lomailla ilman turhaa häiritsemistä.
Työpaikalla voidaan yhteisesti sopia lomarauhasta, ja siitä, millaisissa tilanteissa ollaan yhteydessä ja mitä kanavaa käyttäen. Lomailija voi luottaa siihen, että hän saa tietoonsa oikeasti tärkeät asiat, eikä ole tarvetta käydä kurkkimassa sähköposteja.
Muutama vinkki rentouttavaan lomaan: Anna aivoille lomaa suorittamiselta – hidasta ja pidä välillä päiviä ilman ohjelmaa. Panosta hyviin yöuniin ja vietä aikaa luonnossa. Myös maiseman vaihtaminen voi auttaa irtautumaan arjesta, jo pelkkä päiväreissu naapurikaupunkiin tai pari päivää mökkeilemässä voi piristää kummasti!
4. Pehmeämpi paluu arkeen
Jos kesäloma on tehnyt tehtävänsä, on loman jäljiltä fiilis rentoutunut ja työasiat ovat unohtuneet jonnekin mielen perukoille. Paluu arkeen voi tuntua ponnistukselta.
Jotta lomaltapaluu sujuisi astetta pehmeämmin, olisi hyvä, jos ensimmäinen työpäivä loman jälkeen olisi ennemminkin töihin tutustumisen päivä. Monet asiat odottavat töihin palaajaa, ja jos päivä on täynnä palaveria ja päätöksentekoa, loman vaikutus haihtuu nopeasti. On tärkeää panostaa tasapainoiseen arkeen loman jälkeen eivätkä työasiat saa haukata liian suurta osaa päivästä. Ennen lomaa tehty tehtävälista muistiinpanoineen on hyvä tapa orientoitua takaisin arkeen loman jälkeen.
Lisäksi ystävällinen huomiointi, lomakuulumisten kysely ja vaikkapa lomaltapaluukahvit tai herkkulounas yhdessä tekevät arkeen palaamisesta mukavampaa. Nykypäivän lisääntynyt etätyö ja hybridityö tuovat oman mausteensa työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Onkin tärkeää, että työpaikolla on selkeät yhteiset pelisäännöt siihen, miten töitä tehdään. Työhön orientoitumiseen voi auttaa useampi toimistopäivä heti loman jälkeen, sillä kotona etätöissä asiat helpommin kasaantuvat tai saavat vääriä mittasuhteita.
5. Seuraavaa lomaa odotellessa
Seuraava hetki palautumiselle ei ole talviloma, vaan saman päivän ilta. Varsinkin lomalta palatessa kannattaa keskittyä tekemään työpäivän jälkeen itselle mieluisia juttuja, jotka vievät ajatukset pois työasioista.
Myös työnantaja voi osaltaan vaikuttaa työntekijän palautumiseen ja työhyvinvointiin. Tietysti ensisijaisen tärkeää on yleisesti työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden huomioon ottaminen. Lisäksi unen, ravinnon, liikunnan ja yleisen elämän tasapaino ovat teemoina sellaisia, joita voidaan edistää esimerkiksi yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Työpaikalla voidaan myös rohkaista mikrotaukojen pitämiseen. Yhteiset kahvihetket, lounaat, ja muut aktiviteetit kollegojen kesken lisäävät yhteisöllisyyden tunnetta ja tekevät työpäivistä astetta keveämpiä.
Tarvitaanko teillä neuvontaa tai kertausta esimerkiksi vuosiloman kertymisen ja käyttämisen perusteista? Vai tarvitsetteko syvempää tietoa esimerkiksi työntekijöiden hyvinvoinnin johtamiseen, tai henkilöstöanalytiikkaan, lomien ja poissaolojen seurantaan, sekä ennustamiseen liittyen? Ota yhteyttä – asiantuntijamme ovat apunasi!
Julkaistu 12.06.2019