Viisi vinkkiä sujuvampaan lomakauteen

Keilaranta 1

Kesälomakausi on taas startannut! Työnantajana ja työntekijänä voit säästää aikaa ja hermoja valmistautumalla lomakauteen. Näin lomakausi on mahdollisimman sujuva ja kesälomista saadaan nauttia rauhassa.

1. Käytännön asioita loma-ajoista

  Kun työpaikalla on selkeät käytännöt loma-aikaan, ei käytännön asioita tarvitse pohtia jokaisen kohdalla ja joka vuonna erikseen. Tässä listattuna kysymyksiä, joista työpaikalla kannattaa olla selkeät ohjeistukset:

  • Miten vuosilomaa kertyy ja mistä löytyvät lomapäiväkertymät?
  • Miten huomioidaan mahdolliset sopimuslomat? (Tarkasta työsopimuksista mitä niistä on sovittu.)
  • Saako palkatonta vapaata pitää ja kuinka paljon?
  • Maksetaanko lomarahaa, ja jos maksetaan, milloin? (Tarkasta TES ja/tai työsopimukset.)
   • Saako lomarahaa vaihtaa vapaaksi?
  • Miten lomatoive esitetään, kuka sen hyväksyy ja milloin?
  • Miten, keille kaikille ja kenen toimesta lomasta viestitään?
  • Mitkä ovat yrityksen käytännöt tuurauksiin ja out of office -viesteihin?

  Työntekijälle on annettava kesälomakaudella vähintään 12 päivän yhtäjaksoinen vapaa. Tästä ei voida poiketa edes työntekijän aloitteesta.

  2. Viimeiset metrit ennen lomaa

  Maailman ei tarvitse tulla valmiiksi lomaan mennessä. On hyvä käyttää aikaa tärkeiden työtehtävien priorisointiin ja tarvittaessa delegoida tehtäviä eteenpäin, jotta lomalle voi käydä hyvin mielin. Kiireettömät tehtävät kannattaa kirjata ylös kattavien muistiinpanojen kera, niin niihin on helppo palata loman jälkeen. Koita mahdollisuuksien mukaan rauhoittaa viimeinen työpäivä ennen lomaa ja lisää taukoja, niin lomamoodiin päästään liukumaan pehmeästi.

  Jos mahdollista, loma-aikana kannattaa rauhoitella myös muualta organisaatiosta tulevaa painetta. Kalenteri on lomaa edeltävällä viikolla valmiiksi deadlineja täynnä, joten ei oteta sinne enää lisää työtehtäviä. Jos työntekijä itse kiihdyttää tahtiaan lomaa kohden, voi esihenkilö tarkkailla tilannetta ja toimia ylikuormitusriskiä ennaltaehkäisten.

  3. Lomarauhaa!

  Kesäloman tarkoitus on palautua edeltävästä työjaksosta ja kerätä voimia syksyn kiireisiin. Ja tietysti myös nauttia kesästä! Siksi kaikille tulisi antaa rauha lomailla ilman turhaa häiritsemistä.

  Työpaikalla voidaan yhteisesti sopia lomarauhasta, ja siitä, millaisissa tilanteissa oltaisiin yhteydessä ja mitä kanavaa käyttäen. Lomailija voi luottaa siihen, että saa tietoonsa oikeasti tärkeät asiat, eikä ole tarvetta käydä kurkkimassa sähköposteja.

  Muutama vinkki rentouttavaan lomaan: Anna aivoille lomaa suorittamiselta – hidasta ja pidä välillä päiviä ilman ohjelmaa. Panosta hyviin yöuniin ja vietä aikaa luonnossa. Toisaalta myös maiseman vaihtaminen voi auttaa irtautumaan arjesta, jo pelkkä päiväreissu naapurikaupunkiin tai pari päivää mökkeilemässä voi piristää kummasti!

  4. Pehmeämpi paluu arkeen

  Jos kesäloma on tehnyt tehtävänsä, on loman jäljiltä fiilis rentoutunut ja työasiat ovat unohtuneet jonnekin mielen perukoille. Paluu arkeen voi tuntua melkoiselta ponnistukselta.

  Jotta lomaltapaluu sujuisi astetta pehmeämmin, olisi hyvä, jos ensimmäinen työpäivä loman jälkeen olisi ennemminkin töihin tutustumisen päivä. Monet asiat odottavat töihinpalaajaa, ja jos päivä on täynnä palaveria ja päätöksentekoa, loman vaikutus haihtuu nopeasti.

  Lisäksi ystävällinen huomiointi, lomakuulumisten kysely ja vaikkapa lomaltapaluukahvit tai herkkulounas yhdessä tekevät arkeen palaamisesta mukavampaa.


  5. Seuraavaa lomaa odotellessa

  Seuraava hetki palautumiselle ei ole talviloma, vaan saman päivän ilta. Varsinkin lomalta palatessa kannattaa keskittyä tekemään työpäivän jälkeen itselle mieluisia juttuja, jotka vievät ajatukset pois työasioista.

  Myös työnantaja voi osaltaan vaikuttaa työntekijän palautumiseen ja työhyvinvointiin. Tietysti ensisijaisen tärkeää on yleisesti työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden huomioon ottaminen. Lisäksi unen, ravinnon, liikunnan ja yleisen elämän tasapaino ovat teemoina sellaisia, joita voidaan edistää esimerkiksi yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Työpaikalla voidaan myös rohkaista mikrotaukojen pitämiseen. Yhteiset kahvihetket, lounaat, ja muut aktiviteetit kollegojen kesken lisäävät yhteisöllisyyden tunnetta ja tekevät työpäivistä astetta keveämpiä.


  Tarvitaanko teillä neuvontaa tai kertausta esimerkiksi vuosiloman kertymisen ja käyttämisen perusteista? Vai tarvitsetteko syvempää tietoa esimerkiksi työntekijöiden hyvinvoinnin johtamiseen, tai henkilöstöanalytiikkaan, lomien ja poissaolojen seurantaan, sekä ennustamiseen liittyen? Ota yhteyttä – asiantuntijamme ovat apunasi!

  Alkuperäinen artikkeli julkaistiin 12.6.2019. Päivityksiä tehty 27.5.2020 ja 8.6.2023.