Miten lähteä alkuun HR-kehitystyössä? HR-starttityöpaja on helppo tapa saada kokonaiskuva HR-työstä ja henkilöstöjohtamisesta. Sen avulla voidaan kääntää uusi sivu henkilöstöhallinnossa ja luoda hyvä, konkreettinen suunnitelma tulevaisuuteen.
HR-starttityöpaja on ripeä alku hyvälle henkilöstöhallinnolle
HR-starttityöpajassa tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen HR-kehityssuunnitelma henkilöstöhallinnon ja -johtamisen tueksi. Keskeisintä on tunnistaa, mikä kunkin yrityksen kannalta on tärkeintä. Työpajan vetää aina kokenut HR-asiantuntija, joka varmistaa, että työpajan tavoitteet saavutetaan.
Starttityöpajoissa on koettu usein ahaa-elämyksiä tajuamalla yhdessä se, että kyllähän me olemme tehneet jo ihan oikeita HR-asioita. Tämän jälkeen on koettu, että nyt tarvitsee vain panostaa uusiin asioihin tai kehittää olemassa olevia käytäntöjä vielä paremmiksi. Starttityöpajan avulla jäsennämme sitä, mitä kaikkea HR oikeastaan on, mitä olemme jo tehneet ja missä voisimme vielä kehittyä.
– Sirpa Ontronen, Senior Manager, HR
Yhteinen näkemys yrityksen HR-tekemiseen
Työpajan vetää kokenut HR-konsulttimme. Työpajamme rakenne on yritysjohdon keskuudessa ollut erittäin pidetty: se on osallistava ja keskusteleva tilaisuus, joka varmistaa osallistujien sitoutumisen yrityksen HR-kokonaisuuteen ja saattaa joskus olla ensimmäinen kerta, kun yrityksen päättäjät istuvat saman pöydän ääreen puhumaan näistä teemoista. Pajassa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokonaiskuva nykytilanteesta: Selvitetään, miten HR-kokonaisuus on organisoitu. Lyhyt katsaus nykyiseen tilanteeseen liiketoiminnan ja henkilöstön näkökulmasta sekä nykyisen johtamismallin läpikäynti (päätöksenteon ja viestinnän rakenteet) ja esihenkilötyön tila.
- Tavoitteiden luominen: Määritellään tavoitteet mm. johtamistyölle sekä henkilöstön hyvinvoinnille.
- Selvitys lakisääteisistä vaatimuksista: Määritellään, miten mm. työnlainsäädäntö, palkkayhdenvertaisuus sekä työturvallisuusasiat vaikuttavat henkilöstöhallinnon toimiin.
- Kehityssuunnitelma: Lopuksi kaikki läpikäyty kootaan yhteen priorisoiduksi HR-kehityssuunnitelmaksi.
Greenstepin Senior HR Manager, Sirpa Ontronen, kertoo videolla, mistä HR-starttityöpajassa on oikein kyse:
Miksi valita HR-starttityöpaja?
HR-starttityöpajasta on usein paljon hyötyä erityisesti kasvaville yrityksille. Näitä hyötyjä ovat esimerkiksi:
- Parempi ymmärrys henkilöstöhallinnon perusasioista ja työlainsäädännöstä.
- Kehittyneempi ja tarkoituksenmukainen HR-strategia, joka tukee yrityksen muita tavoitteita ja edistää työntekijöiden sitoutumista.
- Henkilöstön parantunut työhyvinvointi ja motivaatio.
- Varmuus siitä, että lakisääteiset asiat hoituvat huolellisesti ja ajallaan.
- Tehokkaammat prosessit, mm. rekrytointi ja palkitsemismalli.