Eroon manuaalisista rutiinitehtävistä – nämä 4 palkanlaskennan prosessia sinun kannattaa automatisoida

Palkkahallinnon automaatio
Hahmo

Kirsi Komppa-Oksman

Sales Director, Payroll Services

Teknologian edistysaskeleet tarjoavat nykyaikaisille yrityksille mahdollisuuden tehostaa palkanlaskennan prosesseja, vähentää manuaalista työtä ja virheiden riskiä, sekä säästää merkittävästi aikaa ja resursseja. Palkanlaskennan automatisointi ei ole enää vain suurten yritysten yksinoikeus – myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat hyötyä automaation eduista.

Automatisointi voi merkittävästi parantaa palkanlaskennan tehokkuutta ja laatua. Automaation keinoja on useita, kuten integraatiot, RPA (Robotic Process Automation), palkkajärjestelmän sisäänrakennettu automaatio ja tekoäly.

Tässä ovat neljä keskeistä palkanlaskennan prosessia, joiden automatisointi usein kannattaa:

1. Henkilötietojen hallinta, työsopimus ja muut lomakkeet

Työntekijöitä voi samassa organisaatiossa olla useita satoja, jolloin henkilötietojen päivitys voi olla aikaa vievä ja manuaalinen prosessi. Nykyaikainen ratkaisu on käyttää itsepalveluportaalia, joka tarjoaa työntekijöille omien yhteystietojensa, pankkitilitietojen ja muiden henkilökohtaisten tietojen päivittämisen ilman HR-osaston apua. Automaation avulla nämä päivitetyt tiedot päivittyvät myös kaikkiin muihin organisaation järjestelmiin.

Useat sähköiset lomakkeet helpottavat myös työnantajan päivää. Sähköinen allekirjoitus helpottaa sopimusten allekirjoittamista. Lisäksi lomahakemukset ja työsopimukset on mahdollista tallentaa suoraan järjestelmään, jolloin niiden tiedot päivittyvät automaattisesti. Näin esimerkiksi työsopimus ja sen tiedot ovat helposti työnantajan saatavilla.

Myös erilaisilla automaattisilla muistutuksilla voidaan helpottaa esihenkilöitä ja HR:ää. Esimerkiksi merkkipäivien, sertifikaattien päättymispäivän tai määräaikaisuuden päättymisen lähestyessä sovitut henkilöt voivat saada automaattisen ilmoituksen tapahtumasta järjestelmän kautta tai sähköpostiinsa.

Lisäksi erilaisia hyvinvointikyselyitä voidaan lähettää työntekijöille automaattisesti, jolloin työntekijöiden hyvinvointia on mahdollista seurata tasaisin väliajoin.

2. Työaikatiedot ja muut palkkatiedot

Palkanlaskennan automatisoinnin perusta on tehokas palkkatietojen kerääminen ja yhdistäminen eri lähteistä. Manuaalisesti tämä prosessi voi olla erittäin aikaa vievää ja se altistaa virheiden syntymiselle.

Automaatiolla voidaan integroida erilaiset tietolähteet, kuten työaikatiedot, poissaolotiedot ja muut henkilöstöön liittyvät palkkatiedot yhteen järjestelmään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työajanseurantaan kirjatut työtunnit siirtyvät palkanlaskentaan automaattisesti. Myös muut palkkatiedot, kuten poissaolot ja lomat päivittyvät automaattisesti ja oikea-aikaisesti järjestelmään, joko työaikajärjestelmästä tai HR-järjestelmästä.

Lisäksi monet järjestelmät pystyvät tulkitsemaan palkanlaskentaa varten esim. ylitöitä, lomia ja bonuksia ilman manuaalista työtä. Tällaiset tapaukset voidaan ohjelmoida ennakkoon määrittämällä erilaisia palkanlaskentakaavoja ja -sääntöjä, jotka tuottavat valmiiksi tulkittua tietoa palkanmaksua varten.

Lisäksi myös matkalaskut, ateriakorvaukset ja päivärahat on mahdollista integroida suoraan palkkajärjestelmiin, mikäli niitä käsitellään palkanmaksussa.

3. Palkanmaksu ja palkkalaskelma

Kun kaikki tarvittavat tiedot on kerätty ja yhdistetty, seuraava askel on palkka-ajo, johon kuuluu mm. palkkalaskelma ja kirjanpitotiedosto. Tämä prosessi voidaan automatisoida niin, että palkkalaskelma luodaan ja palkka maksetaan ilman manuaalisia toimenpiteitä oikea-aikaisesti ja täsmällisesti. Palkanmaksun jälkeen mm. kirjanpitoaineisto ja muut tarvittavat ilmoitukset voidaan toimittaa automaattisesti oikeille tahoille, myös monille viranomaisille.

Automaatioiden kehittämisessä voidaan edetä jopa niin pitkälle, että säännöllinen palkanmaksu, jossa ei ole muutoksia, voidaan maksaa automaattisesti, ilman manuaalista työtä, esim. kerran viikossa tai kerran kuussa.

4. Raportointi

Yrityksen taloudellisen tilanteen ja henkilöstökulujen seuranta on myös keskeinen osa toimivaa palkanlaskentaa. Manuaalinen raporttien laatiminen voi kuitenkin olla aikaa vievää ja virhealtista. Automaatio auttaa tuottamaan säännöllisiä ja tarkkoja raportteja, jotka tarjoavat ajankohtaista tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja henkilöstökuluista.

Raportteja voi esimerkiksi tuottaa automaattisesti tietyin väliajoin, kuten kerran kuussa tai kerran kvartaalissa.

Lisäksi palkkatietojen analysointia voi automatisoida raportoinnin kattavuuden lisäämiseksi. Automaattiset analyysityökalut tarjoavat syvällisiä näkemyksiä ja auttavat ennustamaan tulevia trendejä, mikä parantaa päätöksentekoa ja resurssien allokointia. Myös datan visualisointi kaavioiden ja graafien avulla tekee tiedon ymmärtämisestä nopeaa ja helppoa.


Automaatiolla varmistat tietoturvan, vapautat resursseja ja tuet työtyytyväisyyttä

Modernia palkkajärjestelmää käyttäessäsi koko prosessista tulee paljon sujuvampi ja läpinäkyvämpi. Tämä ei pelkästään vähennä viiveiden ja virheiden määrää, vaan myös parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä, kun he tietävät, että heidän palkkatietonsa ovat ajan tasalla.

Siispä automatisoimalla ainakin nämä prosessit organisaatio voi saavuttaa merkittäviä etuja, kuten ajansäästöä, virheiden vähentämistä ja parempaa tietoturvaa. Automatisointi ei ainoastaan tehosta prosesseja, vaan myös vapauttaa aikaa strategiselle työskentelylle, joka voi tuoda lisäarvoa organisaatiolle. Näiden ajatusten myötä on hyvä muistaa, että jokainen automatisoitu prosessi vie askeleen kohti tehokkaampaa ja luotettavampaa palkanlaskentaa.

Voisimmeko olla avuksi palkkaprosessien kehittämisessä? Ota yhteyttä!