Interim-vastuullisuusasiantuntija auttaa pk-yrityksen alkuun ESG-työssä
Vaikka EU:n ESG-lainsäädäntö ei vielä suoraan kosketa pk-yrityksiä, voivat vaatimukset silti kohdistua heihin suurempien asiakkaiden kautta. Mitä tehdä, kun suuremmat asiakkaat alkavat esittää kyselyitä vastuullisuusasioista, mutta vastuullisuustyö on vielä aivan alkumetreillä? Tällöin kannattaa kääntyä interim-vastuullisuusasiantuntijan, kuten Hanna Kämäräisen, puoleen.
Hanna Kämäräinen on interim-vastuullisuusasiantuntija, joka astuu asiakkaan saappaisiin tuoden yrityksen arkeen ulkopuolista näkökulmaa ja strategista osaamista ESG-asioissa. Hän toimii konsulttina esimerkiksi yrityksille, joilla omaa asiantuntijaa ei vielä ole, ja jotka tarvitsevat apua kestävän kehityksen työssä aloittamiseen ja kehittämiseen.
Miten Hanna päätyi vastuullisuusuralle, ja kuinka hän auttaa yrityksiä eteenpäin vastuullisuustyössä?
In-house -asiantuntijasta konsultiksi
Yritysvastuun maailma vei Hannan mukanaan jo opiskeluaikoina. Silloin hän aloitti työskentelyn pk-yrityksen vastuullisuusvastaavana, ja pääsi rakentamaan yrityksen ESG-työtä alusta asti. Tässä tehtävässä hän viihtyi useamman vuoden, kunnes tammikuussa 2023 hän siirtyi Greenstepille vastuullisuuskonsultin rooliin.
Nykyään hänen työnsä koostuu monipuolisesti erilaisista asiakasprojekteista – kuten vastuullisuusraportoinnin kokonaisuuksista sekä hiilijalanjälki- ja life cycle assessment -laskennoista. Uuden EU-lainsäädännön myötä Hanna on myös auttanut yrityksiä valmistautumaan CSRD-raportointiin.
Kokemusta on siis kertynyt niin talon sisäisenä vastuullisuusasiantuntijana toimimisesta, kuin myös ulkopuolisen konsultin roolista. Miten työn tekeminen eroaa näissä rooleissa?
– Kun on itse yrityksessä sisällä, niin etuna on toki se, että yritys tulee hyvin tutuksi. Mutta olen todennut, että siinä voi olla jopa vähän vaikeaa nähdä asioita objektiivisesti – että mistä kannattaisi lähteä raportoimaan. Ulkopuolinen konsultti taas osaa nähdä asiat uusin silmin.
Kun napataan parhaat puolet molemmista maailmoista, saadaan tulokseksi interim-asiantuntijapalvelu.
“Best of both worlds” – työ interim-konsulttina
Interim-palvelu yhdistää parhaat puolet sekä in-house-asiantuntijan että ulkoisen konsultin rooleista. Interim-konsultti oppii tuntemaan yrityksen syvällisemmin, mutta tuo myös objektiivista ulkopuolisen näkökulmaa ja parhaita mahdollisia käytäntöjä, jotka hän on oppinut työskennellessään eri toimialoilla ja yrityksissä.
– Yleisesti toimeksiantoyrityksissä työ etenee siten, että aloitan haastattelemalla sidosryhmien jäseniä, ja tutustun jo olemassa olevaan vastuullisuustietoon. Tämän jälkeen pidämme työpajaa näistä löydöksistä, käymme keskustelua olennaisista teemoista, sekä luomme tiekarttaa tulevaisuuden tavoitteista. Etsimme konkreettisia mitattavia asioita, luomme mittarit ja raportointikeinot. Sitten lähdemme työstämään yhdessä vastuullisuusraporttia, Hanna kuvailee.
Interim-konsultin ottaminen mukaan yrityksen arkeen mahdollistaa sen, että vastuullisuustyötä voidaan edistää hyvin joustavasti. Tarpeet voi kesken kaiken muuttua, ja kun konsultti tuntee jo yrityksen entuudestaan, on muutosten tekeminen nopeampaa.
Pk-yrityksen vastuullisuustyö alkaa kattavalla nykytilaselvityksellä
Uransa aikana Hanna on työskennellyt paljon erityisesti pk-yritysten kanssa, joilla vastuullisuustyö ei ole ollut vielä kauhean pitkällä.
– Pk-yritysten kanssa työskentely tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia, sillä näillä yrityksillä ei ole vielä tiukkoja direktiivejä vastuullisuusasioiden viestimiselle. Tämä mahdollistaa sen, että voimme kommunikoida vastuullisuudesta joustavammin ja heidän omalla kielellään, Hanna kertoo ja jatkaa:
– Usein käy ilmi, että näissä yrityksissä on jo käynnissä vastuullisuustyötä, vaikka he eivät itse ole sitä tunnistaneet. Esimerkiksi materiaalitehokkuuden parantaminen, uusiutuvan sähkön käyttö tai työntekijöille tarjottavat hyvät palvelut ovat asioita, joita monet pk-yritykset tekevät jo, mutta eivät vain ole osanneet viestiä niistä. Kun he huomaavat, että he ovat jo toteuttaneet hyviä käytäntöjä, innostus vastuullisuustyöhön kasvaa: "Eihän tämä olekaan niin vaikeaa, mehän olemme jo tehneet paljon!"
Pk-yritykset ottavat usein yhteyttä, kun he tarvitsevat apua vastuullisuusraportin laatimisessa tai nykytilan kartoituksessa. Tyypillisesti tilanne on se, että vaikka pk-yrityksellä ei ole vielä EU-lainsäädännöllisiä vaatimuksia, heidän suuremmat asiakkaansa vaativat vastuullisuustietoja, kuten tuotteiden hiilijalanjälkeä ja yrityksen vastuullisuustavoitteita.
– Yhteydenotot ovat olleet esimerkiksi pyyntöjä vastuullisuusraportin laatimiseksi, mutta tämä prosessi ei ole ihan niin yksinkertainen. Tavoitteena on raportin laatimisessa kuitenkin olisi, että yrityksessä ymmärretään taustalla oleva data. Työ on kokonaisvaltaista ja vaiheita on useita.
Vastuullisuuden kehittäminen parantaa yrityksen riskienhallintaa ja tuo kilpailuvalttia
Hanna muistuttaa, että vastuullisuustyötä kannattaa lähteä kehittämään pk-yrityksessä ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun sidosryhmiltä alkaa tulla kyselyitä vastuullisuusasioista. Lisäksi, jos tunnistetaan että asiakkaina on suuria yrityksiä, joiden liikevaihto ylittää 50 miljoonaa euroa, on tärkeää huomioida, että nämä suuret toimijat voivat olla velvollisia raportoimaan vastuullisuudestaan. Tällöin on todennäköistä, että kyselyitä toimittajilta alkaa tulla ennemmin tai myöhemmin.
– Näihin kyselyihin kannattaa ehdottomasti alkaa varautumaan pian. Me myös mielellämme kerromme, minkälaisia nämä vaatimukset voivat tulevaisuudessa olla, Hanna kehottaa.
Vastuullisuustyön kehittäminen tuo pk-yritykselle muitakin etuja:
- Yrityksen oma riskienhallinta
Kun yrityksen nykytilaa selvitetään, opitaan tuntemaan tarkemmin sen toimialaa ja ymmärtämään tulevia vaatimuksia. Työpajoissa yritykset tunnistavat liiketoimintariskit omassa arvoketjussaan. Esimerkiksi, jos komponenttien materiaali tulee kriisialueelta, voidaan valmistautua mahdollisiin riskeihin ja saatavuusongelmiin. Tai jos materiaaleja hankitaan alueelta, jossa on tunnistettu riski mahdollisiin ihmisoikeusrikkomuksiin, voidaan valita vaihtoehtoinen toimittaja, jonka riskit ovat pienemmät.
- Kilpailuvaltti
Suuremmilla yrityksillä on velvollisuus tuntea arvoketjunsa vastuullisuusnäkökohdat, mikä antaa pk-yrityksille mahdollisuuden erottua kilpailutuksissa. Jos pk-yritys hallitsee vastuullisuusasiat, se voi tarjota asiakkailleen tarvittavat tiedot tuotteidensa vastuullisuudesta, parantaen kilpailumenestystä ja asiakassuhteita. Kuluttajamarkkinoilla asiakkaat ovat myös yhä vaativampia vastuullisuusasioissa ja haluavat tietää tuotteiden alkuperästä, valmistusprosessista ja niiden vaikutuksista. - Valmistautuminen mahdollisesti myöhemmin laajenevaan EU-lainsäädäntöön
Vastuullisuuden kehittäminen on jatkuvasti pinnalla EU:n pöydällä. Vaikka nykyisin pk-yrityksillä ei ole vielä tiukkoja raportointivaatimuksia, lainsäädäntöön voi tulla tulevaisuudessa muutoksia. Ennakoimalla ja kehittämällä vastuullisuuskäytäntöjä yritykset voivat valmistautua tuleviin vaatimuksiin.
Käytännönläheinen tulkki vaikealle vastuullisuustermistölle
Kun yrityksen vastuullisuustyötä lähdetään kehittämään alusta asti, tarvitaan rutkasti selvittämistyötä ja ongelmanratkaisukykyä. Näitä ominaisuuksia interim-konsultti tarvitsee työssään paljon. Ei ihmekään, että Hanna on päätynyt rooliin, sillä juuri nämä asiat hän mieltää lempiasioikseen työssään.
– On hienoa päästä keventämään pienempien yrittäjien taakkaa niiltä suurempien asiakkaiden vaatimuksilta, kun he vaativat jo edistyksellisempää tietoa vastuullisuudesta. Me pystymme heille näitä vaadittavia asioita yksinkertaistamaan. Miellän myös, että olen aika hyvä pukemaan vaikeat vastuullisuuden termit helpommin ymmärrettävälle kansankielelle, Hanna hymyilee.
Osa-aikaisen vastuullisuusasiantuntijan palkkaaminen on helppo ja kevyt tapa aloittaa vastuullisuustyö silloin, kun omalla organisaatiolla ei siihen muutoin ole resursseja. Varaa tapaaminen kanssamme keskustellaksesi siitä, miten interim-vastuullisuusasiantuntija voisi auttaa juuri sinun yritystäsi!
Interim-asiantuntijamme auttavat vastuullisuustyössä myös muita, kuin pk-yrityksiä. Lue täältä lisää interim-asiantuntijapalvelustamme!
Julkaistu 07.10.2024