Kirjoitin alkukesästä vinkkejä sujuvaan lomakauteen. Toivottavasti kaikkien loma oli täynnä palautumista ja rentouttavia hetkiä! Ja toivottavasti mahdollisimman monella on sellainen työpaikka, minne tuntuu mukavalta palata loman jälkeen.
1. Älä nollaa saldoa kerralla
Loman aikana on saatu kerrytettyä saldoa jaksamistilille ja tällä saldolla pitäisi pärjätä pitkälle. Sanotaan että raha tulee rahan luo – voisiko jaksamisen kanssa olla sama asia? Kertyykö uutta jaksamista helpommin, jos on jotain pohjalla? Sen ainakin tiedän, että nollasta on raskasta ponnistaa. Koita päästä töihin kiinni pehmeästi pikkuhiljaa, ei heti täysillä. Näitä kuulee, että ensimmäisenä työpäivänä ei ehdi lounastaa ja työpäivä venyy iltaan saakka, kun otetaan hommia haltuun. Niin voi käydä, kun monella on odotuksia töihin paluusi suhteen. Muista silloin priorisointi ja oman ajankäytön hallinta. Mieti miten voisit varmistaa, että saat päivääsi tarpeeksi taukoja ja palautumishetkiä. Siinä missä palkkapäivänä joku sanoo, että tili tuli ja tili meni, sanotaan töihin palatessa, että ihan kuin ei olisi lomalla ollutkaan. Ei hyvä.
2. Muutosten aikaa
Syksy symboloi monille uusia alkuja – uusia harrastuksia, terveellisempiä valintoja ja yleistä aktiivisuuden lisääntymistä. Syksy on hyvä hetki katsoa työtehtäviään, työntekoaan ja työympäristöään kirkkain aivoin ja etäisyyttä saaneena. Kaiken voi kyseenalaistaa! Onko kaikki palaverit välttämättömiä, kokoontuuko päätöksentekofoorumeissa oikeat ihmiset, voisiko työtehtäviä jakaa järkevämmin, pitäisikö kokeilla uudenlaisia viestintäkanavia, pitäisikö jotain keikauttaa ihan päälaelleen. Rohkaisen kokeilemaan, aina voidaan palata vanhaan. Pahinta on se, ettei mikään koskaan muutu.
3. Jotain mitä odottaa
Onko teillä tiedossa jotain kivaa syksylle? Yhteinen tekeminen, juhlat, harrasteryhmät ja erilaiset haasteet pitävät meidät poissa suorittamistunneleista. Puhukaa levosta, ravinnosta ja liikunnasta - apua ja ideoita voitte pyytää työterveyshuollosta tai työeläkeyhtiöstä. Ja juhlistaminen! Muistakaa merkkipäiviä ja pieniäkin onnistumisia, ne katkaisevat arkea ja lisäävät yhteisfiilistä.
Mieti, miten sinä ja yrityksesi voisitte tukea paremmin työssä jaksamista. Mikä teidän ihmisille on tärkeää, kannustavaa ja palkitsevaa ja miten nämä saavutetaan. Onko tavoitteita – jos on, niin ovatko ne yhteisiä, merkityksellisiä ja saavutettavissa olevia? Seurataanko niitä myös yhdessä? Kun keksit jotain, laita toteutukseen. Jos et ole päätöksiä tekevässä roolissa, vie ideasi heti eteenpäin. Kokeilkaa rohkeasti, ei jätetä ideoita pyörimään päätöksentekokoneistoon.
4. Talvilomakausi on aivan kulman takana!
Jos vuosilomaa on kertynyt enemmän kuin kesälomakaudella pidetyt 24 päivää, sitä käytetään talvilomakaudella alkaen 1.10. ja jatkuen 30.4. saakka. Tätä ennen varsinkin kannattaa miettiä käytäntö palkattoman vapaan pitämiseen, jos sellaista ei vielä ole. Varaudu myös ylimääräisten vapaapäivien kyselyihin myös koulujen aloitukseen ja syyslomaan. Kurkkaa kesälomakauteen kirjoittamani check list, se on yhtä validi myös talvilomakaudella.
5. Tavanomaisia haasteita
Listaan tähän vielä muutaman aihealueen, joiden haasteisiin törmään HR-konsulttina usein. Ovatko nämä teillä kunnossa, voiko jotain tehdä paremmin? Uskalla kyseenalaistaa ja uskalla laittaa vanhat mallit kyseenalaistettavaksi. Sanotaan, että älä korjaa, jos ole rikki, mutta uudistuminen on jatkuva ja elintärkeä prosessi. Haluatpa hienosäätää, laittaa kaiken remonttiin tai vaan kuulla millä muilla tavoin asiat voi tehdä, HR-konsultti on tähän erinomainen apu.
- Viestinnän epäselvyydet tai sen puute – oletetaan että kaikki tietävät kyllä ja ovat ymmärtäneet asiat samalla tavalla
- Vanhasta pidetään väkisin kiinni
- Ongelmiin ei puututa
- Henkilöstön vaihtuvuus
- Haasteet rekrytoinnissa ja perehdytyksessä
Julkaistu 07.08.2019