Kippis joulunajalle!
Katso nämä joulunajan juhlajuomavinkit eri Greenstep-maista! Mille sinä näytät vihreää valoa?
Tutustutaanpa greensteppereiden vinkkaamiin perinteisiin joulunajan juomiin eri Greenstep-maista: Virosta, Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Alankomaista ja Isosta-Britanniasta! Jokainen maa tarjoaa omat ainutlaatuiset juomansa, jotka yhdistyvät ihmisten mielissä ja kielissä joulunaikaan.
Glögistä on moneksi
Glögistä, maustetusta lämmitetystä viinistä, joka juontaa juurensa keskiaikaan, on oma versionsa useammassa maassa. Glögin voi sanoa olevan Skandinavian vastine glühweinille, vin chaudille tai maustetulle viinille.
"Ruotsissa glögi eli glögg tunnetaan erityisesti maustettuna, sokerilla makeutettuna ja haudutettuna punaviininä. Ihmiset nauttivat sitä lähes yksinomaan joulujuhlakautena, yleensä rusinoiden ja mantelien kera. Perinteisesti pienestä korvallisesta mukista tarjoiltuna, skål!"
"Suomessa glögin voit nauttia sellaisenaan (lämpimänä, tietenkin!) tai lisätä joukkoon rusinoita ja mantelilastuja. Usein glögi on meillä hyvin makeaa, eikä juurikaan muistuta viinipohjaisempia glögejä tai hehkuviinejä. Mutta tietenkin monia variaatioita löytyy, eri makuihin!"
"Virossa glögi voi saada ainutlaatuisen luonteen, sillä se valmistetaan usein marjoista tai hedelmistä viinirypäleiden sijaan. Tarjolla on paljon myös hõõgveinia! Vieraile vaikka Tallinnan joulumarkkinoilla Raatihuoneentorilla ja maista itse."
"Norjassa glögi on yhtälailla suosittu kuten muualla Skandinaviassa. Täällä sitä kutsutaan nimellä gløgg. Eniten kulutettu tyyppi nykyään Norjassa on alkoholiton glögi. On kuitenkin mainittava Aquavit, jolla on erityinen paikka norjalaisten sydämissä perinteisenä juomana, joka liittyy juhliin, kuten jouluun. Tiesitkö, että aquavitin uskotaan auttavan ruoansulatuksessa, kun se nautitaan toisinaan raskaidenkin jouluruokien kanssa?"
Tunnetko Alankomaiden Jeneverin?
Alankomaissa Jenever (tunnetaan myös nimellä genever tai hollantilainen gin) on perinteinen alkoholijuoma, jonka juuret ulottuvat 1500-luvulle.
Jenever on tunnettu ainutlaatuisesta maustaan, joka on peräisin katajanmarjoista ja muista yrteistä, ja se on tislattu mallasviinistä. Jeneverin kaksi päätyyppiä ovat Oude (vanha) Jenever, joka on tuhdimpaa pienellä silauksella makeutta ja Jonge (nuori) Jenever, joka on kevyempi ja neutraalimman makuinen.
Perinteisesti juoma tarjoillaan kylmänä ja sellaisenaan pienistä laseista, mutta sitä voidaan myös nauttia oluen kanssa (tunnetaan nimellä "kopstoot") tai käyttää cocktaileissa. Jeneverillä on suojattu maantieteellinen merkintä (PGI), joka varmistaa sen tuotannon tietyillä alueilla perinteiden säilyttämiseksi.
Munatoti on brittiläinen klassikko
Isossa-Britanniassa munatoti eli eggnog on klassinen juhla-juoma, joka liittyy melkolailla erottamasti joulun juhlintaan. Pehmeän ja kermaisen juoman tärkein mauste on muskottipähkinä. Tapana on kohottaa malja munatotilla joulupäivällisen aikana.
Kohotetaan malja, yhdessä!
Joulunaika ja ylipäätään vuoden loppu on mitä parhain hetki kokoontua yhteen, vaikkapa sitten lämmittävän juoman äärelle. Kohotetaan malja yhdessä ja kiitetään kaveria. Kippis!
Julkaistu 18.12.2024