Työnantajan lakisääteiset velvollisuudet vaativat työnantajalta aktiivista HR-asioiden hallintaa koko työsuhteen elinkaaren ajan. HR-konsulttimme auttavat varmistamaan, että lakisääteiset velvoitteet ovat yrityksessänne aina kunnossa. Samalla vaatimukset voidaan viedä aivan uudelle tasolle – pakosta strategisiksi vahvuuksiksi.
Työnantaja kohtaa useita lakisääteisiä velvollisuuksia HR-työssä
Työnantajan velvollisuudet ovat moninaiset ja ne käsittävät koko työsuhteen elinkaaren. On ensiarvoisen tärkeää, että näitä velvollisuuksia noudatetaan, jotta vastuullisen liiketoiminnan harjoittaminen on mahdollista. Keskeisimmät lakisääteiset HR-tehtävät ovat mm.
- työsuhteen elinkaaren hallintaan liittyvät dokumentit, kuten työsopimukset, työajanseuranta, henkilörekisteri, työsuhdemuutokset ja varoitukset.
- sovellettavan TESin käytännöt, jos alalla on yleissitova TES, tai yritys kuuluu työnantajaliittoon.
- työhyvinvointi- ja turvallisuusasiat, kuten työsuojelutoiminta, työterveyshuolto, työeläkeyhteistyö, lakisääteiset vakuutukset sekä lomat.
- tietoturva-asiat, joita esim. henkilötietosuojalaki sekä GDPR-direktiivi velvoittavat.
- HR-tunnusluvut ja raportointi.
- sosiaalisen vastuun käytännöt ja raportointivelvollisuudet.
Työyhteisön kehittämissuunnitelma edistämässä työntekijöiden hyvinvointia
Työyhteisön kehittämissuunnitelma on lain vaatima suunnitelma siitä, miten yritys edistää ja kehittää henkilöstön työhyvinvointia sekä osaamista. Se on yhteistoimintalain nojalla välttämätön vähintään 20 henkilöä työllistäville yrityksille. Suunnitelma tulee laatia henkilöstön edustajan kanssa, ja sitä pitää ylläpitää ja päivittää tarpeen mukaan.
Työyhteisön kehittämissuunnitelmaan on kirjattava:
- työhyvinvoinnin ja osaamisen nykytila.
- erilaiset yrityksen toimintaympäristössä tapahtuvat kehityskulut, joilla voi olla vaikutusta henkilöstön osaamistarpeisiin ja työhyvinvointiin.
- tavoitteet ja toimenpiteet, joilla ylläpidetään henkilöstön osaamista ja työhyvinvointia tulevaisuudessa.
- toimenpiteiden vastuunjako, aikataulu ja seurantamenettelyt.
Myös ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteet on kirjattava mukaan. Suunnitelmaan voi lisäksi sisällyttää lakisääteiset henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma varmistaa työntekijöiden tasapuolisen kohtelun
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työpaikalla. Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki velvoittavat vähintään 30 henkilöä työllistäviä organisaatioita laatimaan suunnitelman, jossa kuvataan, millä toimilla organisaatiossa ehkäistään syrjintää ja edistetään tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan tulee sisällyttää:
- tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytila organisaatiossa.
- työn tavoitteet, jotka ovat konkreettisia, mitattavia ja aikataulutettuja.
- konkreettiset toimenpiteet, joilla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään.
- toimenpiteiden vastuuhenkilöt ja aikataulut sekä suunnitelma työn seurannasta ja arvioinnista.
Käytännössä siis tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteena on toimia työyhteisön työkaluna, joka vahvistaa sukupuolten tasa-arvoista huomioimista ja varmistaa yhdenvertaisen, syrjintää estävän kohtelun kaikessa työyhteisön toiminnassa ja kaikissa työsuhteen elinkaaren vaiheissa. Suunnitelmaa tulee myös päivittää aktiivisesti yhteistyössä työntekijöiden kanssa.