Alv-alarajahuojennus poistuu ja vähäisen liiketoiminnan raja nousee: Pienyritysten alv:iin muutoksia vuonna 2025
Mari Uusitalo
Manager, Tax Services
Vuosi 2025 tuo mukanaan merkittäviä muutoksia pienten yritysten arvonlisäverotukseen Euroopan unionissa, kun mm. arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu ja vähäisen liiketoiminnan raja nousee. Nämä EU:n pienyritysdirektiiviin perustuvat muutokset on suunniteltu helpottamaan pienten yritysten toimintaa, vähentämään hallinnollista taakkaa ja parantamaan kilpailukykyä. Tässä artikkelissa tarkastellaan keskeisiä muutoksia ja niiden vaikutuksia pieniin yrityksiin.
Alarajahuojennus poistuu
Alarajahuojennus on ollut verohelpotus pienille, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin kuuluville yrityksille, joiden tilikauden (12 kuukauden) liikevaihto on ollut alle 30.000 euroa. Alarajahuojennusta on voinut saada myynnistä suoritetuista arvonlisäveroista.
Tämä alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alusta alkaen eivätkä pienet yritykset voi enää saada alarajahuojennusta jatkossa. Lakimuutos johtuu EU:n pienyritysdirektiivistä, joka poistaa alv:n alarajahuojennukset EU-jäsenmaissa. Suomi on ainoa maa, jossa alv:n alarajahuojennus on tällä hetkellä käytössä.
Yrityksillä on kuitenkin oikeus hakea alarajahuojennusta vielä tältä vuodelta. Alarajahuojennusta koskevat tiedot annetaan vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella. Niillä yrityksillä, joiden verokausi on kuukausi mutta tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, on oikeus hakea alarajahuojennusta lain voimaantuloa edeltävältä tilikauden osalta.
Alv-velvollisuuden raja nousee, kun vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon
Vähäisen liiketoiminnan kynnys on tällä hetkellä asetettu niin, että yrityksen, jonka tilikauden liikevaihto on enintään 15 000 euroa, ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi alv-rekisteriin.
Lakimuutoksen myötä, vuodesta 2025 alkaen, vähäisen toiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon.
Uudistuksessa liikevaihdon laskentatapa muuttuu siten, että arvioinnissa käytetään aina kalenterivuoden liikevaihtoa tilikauden liikevaihdon sijaan. Tämä tarkoittaa, että vähäisen toiminnan rajaan vaikuttaa kuluvan kalenterivuoden lisäksi myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Eli vuonna 2025 edellisen vuoden 2024 liikevaihto voi olla enintään 20 000 euroa.
Yritysten on tärkeää seurata omaa liikevaihtoaan tarkasti. Jos liikevaihto ylittää vähäisen toiminnan raja-arvon, yrityksestä tulee alv-velvollinen ja sen on rekisteröidyttävä alv-rekisteriin kyseisen ylityspäivämäärän jälkeen. Samasta hetkestä alkaen yrityksellä on myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa.
Yritys voi edelleen halutessaan rekisteröityä alv-rekisteriin, vaikka liikevaihtoraja ei ylittyisi.
Uusi alv-järjestelmä laajentaa pienten yritysten verovapautta EU:ssa ja helpottaa kansainvälistymistä
EU:ssa otetaan käyttöön uusi alv-järjestelmä, joka laajentaa pienten yritysten verovapautta myös muihin EU:n jäsenvaltioihin.
Nykyisin verovapaus on ollut rajoitettu vain yrityksen sijoittautumisjäsenvaltioon, mutta vuodesta 2025 alkaen yritykset voivat hyödyntää tätä vapautta myös muualla EU:ssa, mikäli niiden kansainvälinen liikevaihto on vähäistä, eivätkä myynnit ylitä kohdemaiden vähäisen toiminnan kansallisia rajoja. Tämä uusi järjestelmä helpottaa pienten yritysten kansainvälistä kauppaa ja vähentää hallinnollista taakkaa, mikä voi edistää liiketoiminnan kasvua EU:n alueella.
Yrityksen on rekisteröidyttävä EU-myynnin alv-järjestelmään sijoittautumisjäsenvaltiossa, jotta se voi hyödyntää verovapautta toisessa EU-maassa. Jokainen jäsenvaltio voi määrittää oman vähäisen toiminnan verovapauden rajansa, mutta se voi olla enintään 85 000 euroa vuodessa. Joten esimerkiksi suomalaisen yrityksen, joka haluaa hyödyntää verovapautta Ruotsissa ja Tanskassa, on varmistettava, että sen myynnit eivät ylitä näiden maiden vähäisen toiminnan raja-arvoja.
Rekisteröityminen järjestelmään tapahtuu 1.1.2025 alkaen ennakkoilmoituksella OmaVerossa, jossa ilmoitetaan yrityksen tiedot ja myyntien kokonaisarvon. Rekisteröityneiden yritysten on annettava neljännesvuosittain ilmoitus myynneistä, joka on toimitettava OmaVerossa viimeistään seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä.
Ilmoituksessa on oltava yksilöllinen tunniste ja myyntien kokonaisarvo jäsenvaltioittain eriteltynä. Ilmoitusvelvollisuuksien laiminlyönneistä voidaan määrätä laiminlyöntimaksu, joka voi olla enintään 5000 euroa, ellei laiminlyöntiä voida pitää vähäisenä tai sille ole muuta pätevää syytä.
Yhteenveto
Vuonna 2025 voimaan tulevat muutokset pienten yritysten arvonlisäverotuksessa tarjoavat merkittäviä etuja ja helpotuksia alarajahuojennuksen poistoa lukuun ottamatta. Nostamalla ALV-rekisteröinnin kynnysarvoa ja yksinkertaistamalla raportointivaatimuksia, EU pyrkii tukemaan pienten yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Nämä muutokset ovat tervetulleita askelia kohti joustavampaa ja yrittäjäystävällisempää liiketoimintaympäristöä.
Julkaistu 20.11.2024