Kun aloitin uudessa työssä poikkeusoloissa

Workshop vol9
Ida husgafvel

Ida Husgafvel

Senior HR Consultant

Aloittaminen uudessa työssä on aina jännittävää. Näin poikkeuksellisissa oloissa, missä Suomi on ensimmäistä kertaa sotien jälkeen ollut, se voi olla jännittävän lisäksi myös todella hankalaa. Voin ilokseni kertoa, että minulla näin ei ole ollut.


Aloittaessani Greenstepillä maaliskuun alussa koronavirusepidemia ei ollut vielä koko maailmaa ravisteleva ja runteleva pandemia vaan lähinnä riski, joka oli hyvä kanssaeläjien tiedostaa ja toimistokoordinaattorimme vasta huuteli sisäisen viestinnän kanavissa käsidesiä saatavan pian kaikille toimistoille. Kahden ensimmäisen viikon aikana kaikki muuttui. Kolmannesta viikosta alkaen olemme olleet koko yritys täysin etätöissä. Greenstepin digitaaliset prosessit ja työkalut mahdollistavat yrityksessämme työskentelyn täysin etänä, joten etätyö itsessään ei minulle ollut mikään järkytys. Olen aina ollut ketterä järjestelmien kanssa, ja kunhan viestintä pelaa, olen oikein tyytyväinen.

Niin, viestintä. Onnistunut, oikea-aikainen ja määrältään riittävä viestintä on yritysten tärkein johtamisen työkalu, erityisesti tällä hetkellä mutta toki aina. Tällaisena aikana ei voi viestiä liikaa. Olemme poikkeusolojen ajan Greenstepissä saaneet lähes päivittäin ihanalta HR-tiimiltämme tiedotteita tilanteen kehittymisestä ja vinkkejä työhyvinvointiin kotikonttorilla, koko yrityksen perjantaipulla on siirtynyt Teamsiin, tiiminvetäjät laittavat säännöllisesti viestiä ja järjestävät päivittäin vapaaehtoisia tiimien videoaamukahveja ajankohtaisia kysymyksiä ja yhdessä oloa varten ja Workplaceen putkahtelee myös uusia kevyen sisällön kanavia. Vähän kliseisenäkin pidettävä lausahdus "ollaan lähellä toisiamme, vaikka fyysisesti etäällä" tuntuu ihan aidosti toteutuvan, vaikka en ole nähnyt kollegoitani toimistolla kohta kahdeksaan viikkoon.

Huhtikuun alussa kysyin uteliaana sisäisestä perehdytyksestämme vastaavalta kollegaltani Raitalta, miten sarjassaan ensimmäiset täysin etänä toteutetut perehdytyspäivät olivat sujuneet. Ilo ja ylpeys paistoi kollegastani, kun hän kertoi saaneensa etäperehdytyksestä oikein imartelevaa palautetta uusilta työntekijöiltämme. Onnistumisen avaimet perehdytyksessä, niin etänä kuin läsnäkin, ovat hyvä suunnittelu, innostavat kouluttajat, toimiva tekniikka ja kaikkien työvälineiden valmistelu uudelle työntekijälle hyvissä ajoin ennen aloitusta ja sitä kautta hyvän ensivaikutelman antaminen. Sekä tietenkin se tärkein, hyvä viestintä. Raita kirjoitti tammikuussa blogiimme suunnitelmallisesta perehdytyksestä ja nämä samat avaimet vievät onneen myös poikkeusoloissa.

Uuden työntekijän motivaatio on huipussaan ja on valtavan tärkeää sitouttamisen kannalta tehdä kaikkensa tämän korkean motivaatiotason ylläpitämiseksi työntekijän ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina. Uuden työntekijän odotuksia pitää osata johtaa eikä etätyöskentely tai mikään muukaan kelpaa riittävän hyväksi syyksi antaa motivaation ja innostuksen laskea. Ethän unohda uutta tiimiläistäsi yksin kotiin vaan kysyt kuulumisia riittävän usein, järjestät kohtaamisia päivittäin muiden tiimiläistesi kanssa ja kysyt myös usein, onko hänelle riittävästi mielekästä tekemistä, sillä sitä mielekästä ja kiinnostavaa työtä varten hän on uuden uran kanssanne startannut. Tyhjäkäynti kotona tukahduttaa nimittäin korkeankin motivaation melkoisen tehokkaasti.

Uudessa työssä on tärkeää päästä tutustumaan myös uusiin kollegoihin mahdollisimman nopeasti. Pääsin itse tapaamaan melkein kaikki tiimikaverini fyysisesti toimistolla, mutta tutustunut olen kaikkiin Teamsilla. Meidän HR-konsulttien tiimi tapaa myös päivittäin aamukahvin äärellä, ja olen tiimillekin kertonut, miten vapauttavaa se oli ensimmäisestä etäpäivästä alkaen olla kaikki siellä meikittä videoiden päässä, kuka juuri suihkusta tulleena aamutakissa, kuka jatkuvasti mykistettynä kuuntelemassa toisella korvalla meitä ja toisella aamupalaansa nauttivaa esikoistaan ja kuka juuri sängystä nousseena hiukset aivan miten sattuu, yhdessä ratkomassa asiakkaiden kysymyksiä. Se on ollut ihanan aitoa. Pitäkää ne videot päällä ja ihan jokaisessa palaverissa ja pikaisessa sparrailussakin. Vain siten pääsette aidosti kohtaamaan toisenne.

Niille, joita ura Greenstepissä kiinnostaa, kerrottakoon, että meillä on tälläkin hetkellä parikymmentä etätyöpistettä täytettävänä. Etätyöpisteitä ne ovat siihen asti kunnes pian toivottavasti pääsemme kaikki taas, entisen elämän kollegaani lainaten, viettämään silmämuna-aikaa toimistolla. Jatkossakin etätöitä toki tehdään, mutta vähän enemmän omien aikataulujemme mukaisesti. Ennen kuin se aika koittaa, otetaan kaikki tästä poikkeuksellisesta ajasta hyöty irti ja opitaan ja omaksutaan uusia tapoja tehdä ja olla. Let's make this count.